Kaj je mobing na delovnem mestu
Imamo šefa ki zeli rad ” ponižuje” in se ootem zgovarja da se je samo hecal, da je to pač črni humor ki ga ne razumem….itd….ponavadi gre za privat stvari
Recimo sem samska in naveč je opazk na račun tega. Imam hčerko ki nim fanta in pripomni da bo verjetno kot mama. …to je samo en od primerov, jih je ogromno vendar ne bi rada tu gor …..vem da se ro nekomu zdi hec amapk tega je preveč. Sem se poskusila pogovorit vendar ne zaleže….seveda sem pa v podrejenem položaju in ce kaj zabrusim…sem pa nesramna in kako si upam
Ampak to me tako razžira…ker vsak dogodek, sestanek…gre kaka pripomba na moj račun
Resje353, 30.03.2025 ob 21:44
Imamo šefa ki zeli rad ” ponižuje” in se ootem zgovarja da se je samo hecal, da je to pač črni humor ki ga ne razumem….itd….ponavadi gre za privat stvari
Recimo sem samska in naveč je opazk na račun tega. Imam hčerko ki nim fanta in pripomni da bo verjetno kot mama. …to je samo en od primerov, jih je ogromno vendar ne bi rada tu gor …..vem da se ro nekomu zdi hec amapk tega je preveč. Sem se poskusila pogovorit vendar ne zaleže….seveda sem pa v podrejenem položaju in ce kaj zabrusim…sem pa nesramna in kako si upam
Ampak to me tako razžira…ker vsak dogodek, sestanek…gre kaka pripomba na moj račun
Zenska zabij ga nazaj, ziher ma tud on sibke tocke. Pa ne pozab povedat, da se sam hecas.
Mobing sem doživela pred 17 leti. Pri meni je bilo tako . Počasi so me izločali, šikanirali, kot da sem največja budala, tudi vsakdanji pogovori so bili kot bi bili iz planeta Mars in Venere. Gužva na cesti, a resno, kje ti vidiš gužvo na cesti. Posadila sem rože na balkonu, a resno katera budala ima danes rože. Očistila sem okna, a resno, kaksna revica, da nimaš čistilke. Par primerov naših pogovorov. Z meseci sem postala nezmožna normalnega dela, iz samostojne sposobne ženske sem se spremenila v bebca, bala sem se karkoli reči , narediti, ker sem v vsakem primeru izpadla budala. Bile so take banalne stvari, da ne znam razložiti. Na primer šle smo na kosilo,ni bilo stempljanja, ker smo itak delali več kot 8 ur. Bili smo 1 uro na kosilu, vsi s šefinjo vred. Kadrovska je le mene poklicala, kako si to predstavljam in da sem kršila ne vem katera nenapisana pravila. Pravila so se spreminjala, vsak dan je bilo nekaj novega. Ko so mi rekli da mi ne bodo podaljšali, sem bila prav vesela, čeprav sem imela doma majhne otroke in kredit. Gre lahko le še gor, ker dol že ne more več.
Najbolj važno je, da si dogodke beležite. Jih po elektronski pošti naslovite na osebo, ki izvaja mobing, kot opozorilo, lahko tudi še ostalim nadrejenim, da ne bi s strani ene osebe prišlo do izsiljevanja.
Nikakor dopušča ti, da se dela klobčič.
Plavi tvoje je za delovno inšpekcijo, ker poleg mobinga je prisotna tudi kršitev delodajalca. Te niti imaš ti v rokah. Kar pogumno.
Je, ko te je..jo v živ mozak! Naj se jima trojno povrne, bagra nevzgojena. Dobiš plačilo le za opravljeno delo, ne za njihove frustracije. Ko več ne kaj bi, ti se vsaja na osebni ravni in družini. Samo ne bit tiho, ker sami od sebe ga ne nehajo srat. Če vidiš, da zaradi tega toneš vse globlje, bo treba vstran. Drži se!
Ne, 30.03.2025 ob 23:22
Ne to ne spada pod mobing. Vedno več se zahteva od ljudi ker so razmere težje. Ampak mobing je psihično zajebavanje , ne pa vedno več delovnih obveznosti
Delovne obveznosti, ki ne spadajo v tvojo pogodbo o zaposlitvi so kršitev delodajalca. In, če ti ponudijo, da bi delo opravljal, potem če sprejmeš podpišeš aneks h pogodbi.
V kolikor ti nalagajo vse več obveznosti iz pogodbe, in presega tvoj delovni čas in delaš nadure, si zato plačan. Pika in nič drugače.
Če te izkoriščajo je to mobing in kršitev delodajalca.
če se gremo tako potem je itak vse v službi mobing in to v vse smeri. Tudi delavci delajo mobing nad šefi. Ampak se to ne šteje ker je šef teoretično v nadrejenem položaju. Katerikoli mobing ni ok. Ampak danes ko je vse našponano in naravnano k rasti ciljev in dobičkov prihaja do napetosti, trenj, ljudje so v slaben psihičnem stanju in iz tega izhaja mobing v vse smeri! Prijavi se pa res, ko je nevzdržno in ko si pripravljen zapustiti službo.Če tega nisi pripravljen se je težko spustiti v tako igro v boj za pravice, ker so zadeve vedno beseda, proti besedi in izid ni vedno pravičen. Žal.
Mobing je že neenakopravna obravnava zaposlenih, za isto delovno mesto, ker ima nekdo zaradi vip boljšo plačo, delovne pogoje, več dopusta….. Mobing je npr prelaganje bremena, oziroma dela na tiste vedno pridne, na račun večnih lenuhov, mobing je, ko delodajalec nekomu, ni u stanju omogočiti enega prostega vikenda v mesecu. in se seveda zadeva ponavlja v nedogled…. Mobing je prisoten na vsakem koraku!!! V kolikor se nadrejeni ne spremeni, oziroma ni v stanju zagotoviti enake obravnave zaposlenih za posamezno delovno mesto, je jasno, da je nesposoben egoist, in kot tak neprimeren, za to delovno mesto. V kolikor je nadrejeni deležen mobinga, je jasno, da je nesposoben1! Pametnemu popolnoma dovolj!
Anonimno 7026, 31.03.2025 ob 11:27
Mobing je že neenakopravna obravnava zaposlenih, za isto delovno mesto, ker ima nekdo zaradi vip boljšo plačo, delovne pogoje, več dopusta….. Mobing je npr prelaganje bremena, oziroma dela na tiste vedno pridne, na račun večnih lenuhov, mobing je, ko delodajalec nekomu, ni u stanju omogočiti enega prostega vikenda v mesecu. in se seveda zadeva ponavlja v nedogled…. Mobing je prisoten na vsakem koraku!!! V kolikor se nadrejeni ne spremeni, oziroma ni v stanju zagotoviti enake obravnave zaposlenih za posamezno delovno mesto, je jasno, da je nesposoben egoist, in kot tak neprimeren, za to delovno mesto. V kolikor je nadrejeni deležen mobinga, je jasno, da je nesposoben1! Pametnemu popolnoma dovolj!
pri tej tvoji enakopravni obravnavi si pozabil omeniti da so tudi vodje zaposleni, torej je treba enako obravnavati vodje in navadne delavce. Kdor ni bil v obeh vlogah ni kompetenten za tak pogovor.
Ti si samo zapisuj, dogodke, priče, dneve in čas, vse kar se spomniš, kako se počutiš. Nekaj časa zbiraš gradivo, nato pošlješ na kadrovsko.
Neenaka obravnava, šikaniranje, izločanje/izključitev… veliko tega je napisano na spletu.
Najuhje je to, da si delavci ne upamo reagirati, ker nas direktorji povozijo. Namesto, da bi jih prijavili, da odgovarjajo za svoja dejanja.
Kaj pa če vedno enemu in istemu znotraj ene enote nalagajo, medtem ko drugim v enoti ne nalagajo nič več? Ali pa če imaš npr v enoti sodelavca, ki je psihično nestabilen, dela napake, ne opravlja obveznosti (pri čemer ne veš ali zajebava ali je resno moten) in ti naložijo še njegovo delo medtem ko on srfa po internetu, bere časopis, si maže sirček na kruh, gleda Netflix za sosednjo mizo?
Ali je mobing neko posploševanje vodje? Na primer te ni na 3-eh zaporednih sestankih. 2x si bil na drugih službenih obveznostih, 1x pa na bolniški. In vodja reče pred ostalim kolektivom, da si stalno na bolniški. Potem se stranka pritoži nad tabo, neupravičeno, hoče nekaj izsiljevati, si klican na zagovor, podaš izjavo, se izkaže, da je bila pritožba neupravičena. Se nekaj spreš s sodelavcem, ki se drugače ne razume z nikomer v kolektivu, poveš kaj je bilo narobe in sodelavec dobi opomin. Čez nekaj časa pa ti vodja kar tako za lepši dan navrže, da so s tabo sami problemi. Sicer vsi cilji doseženi, delo narejeno dobro. Ampak vodja je pač bitch. Je tako konstantno posploševanje mobing?
Anonimna 53220, 31.03.2025 ob 19:33
Ali je mobing neko posploševanje vodje? Na primer te ni na 3-eh zaporednih sestankih. 2x si bil na drugih službenih obveznostih, 1x pa na bolniški. In vodja reče pred ostalim kolektivom, da si stalno na bolniški. Potem se stranka pritoži nad tabo, neupravičeno, hoče nekaj izsiljevati, si klican na zagovor, podaš izjavo, se izkaže, da je bila pritožba neupravičena. Se nekaj spreš s sodelavcem, ki se drugače ne razume z nikomer v kolektivu, poveš kaj je bilo narobe in sodelavec dobi opomin. Čez nekaj časa pa ti vodja kar tako za lepši dan navrže, da so s tabo sami problemi. Sicer vsi cilji doseženi, delo narejeno dobro. Ampak vodja je pač bitch. Je tako konstantno posploševanje mobing?
Ne vem, če je to mobing, ampak včasih se vrstijo težave v takšnem zaporedju, kot bi stale pred vrati. Nekaj se razreši, se pojavi nekaj novega. Nisi ti težava, težave se vam dogajajo in jih rešujete. Verjamem, da se čuti že utrujenost. Verjetno vodja, ko te vidi, dobi asociacijo na problem in tako netaktno odreagira. Gre za občutke, ki bi jih moral malo razstavit in pogledat, kam kaj spada, a odreagira na prvo žogo. Ni prav, da te blati pred sodelavci.
Anonimno 5185, 31.03.2025 ob 17:39
Kaj pa če vedno enemu in istemu znotraj ene enote nalagajo, medtem ko drugim v enoti ne nalagajo nič več? Ali pa če imaš npr v enoti sodelavca, ki je psihično nestabilen, dela napake, ne opravlja obveznosti (pri čemer ne veš ali zajebava ali je resno moten) in ti naložijo še njegovo delo medtem ko on srfa po internetu, bere časopis, si maže sirček na kruh, gleda Netflix za sosednjo mizo?
Postavi meje, reci, da imaš dovolj svojega dela in ne prevzemaš dodatnega. Lahko daš kakšen nasvet, kako narediti, da namesto drugih ne boš več delal.