Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj je to bajka?

kaj je to bajka?

Rabim hitro pomoč, ker mi sinko teži, da mora za šolo (5.r)napisat eno bajko, jst pa nimam pojma, kaj je sploh to bajka. Neka pravljica al kaj? Če imate kakšno idejo, pomagajte.

Mojca

Ja, bajka naj bi bila pravljica. Začne se z “nekoč je bilo….” in se konča
z “in so živeli srečno do konca svojih dni…” 🙂 Napiši kakšno zgodbico, ki ni realna, osebe so izmišljene in imajo “hecna” imena, konec pa naj bo srečen. Itak… Vidiš, da sem gori dala smejkota pri srečnemu koncu, kajti, vsakič ko sem otroku brala kakšno pravljico, sem se spomnila svojega odraščanja, ko sem začela ugotavljati, da življenje ni pravljica… Mater, kolk sem takrat bila razočarana…

Upam, da ti bo ratalo, kaj več ti ne znam pomagati, mogoče ti bo lahko pomagal kdo drug.

Lepo te pozdravljam!

http://deteljica.moj-album.com/

iz SSKJ:

1. lit. pripoved o poganskih bogovih in
drugih bajeslovnih bitjih: zbirati ljudske
bajke

2. ljudska zgodba o nenavadnih pojavih
in dogodkih: o tem dogodku je spletla
ljudska domišljija nešteto bajk

3. nav. mn., ekspr. neresnična pripoved,
izmišljotina: ne pravi mi takih bajk! o
njem je krožilo več neumnih bajk; to so
prazne bajke

• knjiž. živeti v kraljestvu bajk prepuščati
se domišljiji

bajka -e ž (a)
1. lit. pripoved o poganskih bogovih in drugih bajeslovnih bitjih: zbirati ljudske bajke
2. ljudska zgodba o nenavadnih pojavih in dogodkih: o tem dogodku je spletla ljudska domišljija nešteto bajk
3. nav. mn., ekspr. neresnična pripoved, izmišljotina: ne pravi mi takih bajk! o njem je krožilo več neumnih bajk; to so prazne bajke • knjiž. živeti v kraljestvu bajk prepuščati se domišljiji

Mene kot mamo, bi tudi zanimalo, kako naj to napišem, vsaj. kar se tiče pod 1. in pod 2.

Pod točko 3. pa kar veselo na delo. Otrok naj pa s seboj odnese še SSKJ, da pokaže “pametni” učiteljici, kaj je hotela od njih.

Zakaj “pametna” učiteljica? A misliš, da jim ni v šoli razložila pomena te besede? Prepričana sem, da jo je in to ob tem, ko so prebrali kakšno bajko.

Nesojena pisateljica, predlagam ti, da prelistaš berilo in pogledaš, kaj so obravnavali v šoli. Morda se vama s sinom porodi kakšna ideja?

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Ne razumem ljudi, ki gredo za eno takšno vprašanje na forum, napišejo stvar in čakajo na odgovore, ko pa je na internetu v iskalniku vse tu v pol minute. In potem teme padajo dol in se brezveze odpira, čeprav to ni tema o kateri prosiš za mnenja. Sej zato je forum ane.

Pod bajko jaz razumem (to mi je očitno ostalo od OŠ) zgodbo v kateri nastopajo bajeslovna bitja – torej vile, škratje, povodni možje in žene, gozdne žene… Bolj zadeve iz poganske mitologije bi rekla. Najbrž so v šoli obravnavali kako bajko in je zato dobil nalogo, malo poglejta v berilo.

lp tinca

jansod, meni je ta forum koristil ker sem sicer pogledala na internetu ampak se mi je to takoj izpisalo :)

ali mi lahko prosim razložite kaj je bajka

V bajki nastopajo junaki, ki imajo pogosto zelo visoke sposobnosti in si želijo biti enaki bogovom, zato so kaznovani. Kaznuje jih narava, višje sile in bajeslovna bitja (volkodlak,vile,velikani..) Nastala je istega vzroka kot pripovedka, saj razlaga stvari, ki so jih ljudje niso znali razložiti.

bajka je pripoved o bajeslovnih bitij.
tako je nas učil učitelj na kratko.
če tako poveste učitelju bo zagotovo pravilno

bajka je zgodba v kateri nastopajo izmišljena bitja, bogovi,… ali pa resnični, zgodovinski malo prirejeni dogodki,…

Po 12 letih, kolikor je staro tole, je pa najbrž že sama ugotovila, kaj je bajka…

https://sl.wikipedia.org/wiki/Pravljica

https://sl.wikipedia.org/wiki/Pravljica
[/quote]
Nimaš kaj drugega k deli kot da desetletja stare poste melješ, praznojajčnik

Nimaš kaj drugega k deli kot da desetletja stare poste melješ, praznojajčnik
[/quote]
Za neizobraženaga graparskega butla tvojega kalibra zadošča.

potem pa jaz ne razumem zakaj ti obiskuješ to stran.

poznamo več vrst bajk če misli grško potem je določen kraj in čas (kakšni grški otoki itd.) osebe imajo osebnost ni so samo slabi in dobri konec je ponavadi tragičen ker jih bogovi kaznjujejo, notri morajo biti nednaravna bitja ( bogovi, velikani, kiklopi…) slovenska ima pa 2 dela okvirno in vložno zgodbo. tudi v njej so nadnaravne bitje samo bolj volkodlaki itd.

kaj je to pojata?

debil

kaj je pa povest ?

Povest je daljše (srednje dolgo) večinoma prozno literarno delo, ki je umetniško manj pomembno. Opisuje predvsem zunanje dogodke, v katerih nastopa več oseb, vendar pa pisatelja zanimata zlasti ena ali dve osebi, toda niti v življenja teh se ne poglablja. Tudi narava ni važna, vsa pripoved je usmerjena na zgodbo samo. Povest je napisana preprosto in nazorno. Konec je predvidljiv in navadno srečen. Povest je namenjena preprostemu človeku. Sama zgodba pa navadno kratkočasi in etično vzgaja. Pisatelj to doseže navadno tako, da ponazori kako misel z vzgledom iz življenja ter nato moralno jedro dokaže z zgodbo. Po vsebini so povesti zelo različne in razširjene pri vseh ljudstvih.

New Report

Close