Kaj je to CELIAKIJA… znaki?
Okej, saj mi je jasno, bolniki ne presnavljajo glutena, zato se mu morajo izogibati, ampak kaj več pa ne…
Kakšni so znaki? Česa se morate dejansko izogibati? Kaj se zgodi, če kljub vsemu jeste glutensko hrano?
Mama je zelo slabokrvna. Že leta jemlje železove preparate, pa ji nič ne pomaga. Kot bi telo ne absorbiralo železa, ampak bi šlo vse skupaj kar skozi njo. Ima prebavne motnje. Hude vetrove in težko odvaja blato. Pa zelo neredno – včasih tudi teden dni ne.
Kako ste tiste, ki imate celiakijo ugotovile, da ne prebavljate glutena? Ste posumile same ali so vam jo odkrili čisto slučajno?
Prosim, delite vaše zgodbe z nama.
Bolha
naš malček je bil star 1 leto in pol ko se je začela bolezen najprej je začel bruhali 1x na mesec, potem 1x na teden in nato zelo pogosto zelo veliko je pojedel a kaj ko je šel takoj na stranišče bila je driska to blato je smrdelo na nek poseben vonj, zelo rad je jedel kos kruha k o je pojedel je stokal da ga boli trebušček, pot4em bil je zelo utujen ni mogel več hoditi samo še nosil se je vse to je trajalo 1 leto ko sem razlagala zdravnici potem me je pošiljala na prej in končno smo ugotovili da im aotrok celikakijo v tistem letu ni nič zrastel in tudi na teži ni nič pridobil še selo shujšal je za 1 kilo. skratka ta bolezen se je začela pri nas kazati zelo počasi postopno, ampak vseeno smo rabili 1 leto , zdaj je že 1 leto na strogi dieti brez glutena in zelo lepo uspeva raste in nateži pridobiva , vse je ok .Pri celiakiji je zelo značilno da je to blato tekoče in ima poseben vonj-zelo smrdi.