Kaj je to gaslighting in double bind manipulacije?
gssssss, 20.04.2024 ob 09:39
To se tudi dogaja v bolnišnicah, psihiatriji.
Pa V psihoterapiji. Ko v terapevtski skupini eden od udeležencev opazi, da hoče terapevt na njemu rszresevat svoje vzorce pa to pove nagls.
Potem ga terapevt hoče narediti norega, da mu nihče ne bi verjel.
Seveda skupina verjame terapevtu
Vame se je ‘zsljubila” terapevtka.ker se nisem odzival mi je rekla ” če me nočeš me boš pa rabil”
Skupinsko dinamiko je obrnila v to smer da sem postal črna ovca v skupini.
Tako delujejo, 20.04.2024 ob 08:15
To delajo tudi najstniki svojim staršem. Jih zavoha mama, ko pridejo domov, da so kadili in jo prepričajo, da nima pojma, ker je to en nov parfum. Če je tak vzorec učinkovit pri veliko ljudeh, s katerimi imajo opravka, se utrdi. Včasih so potem taki osebi rekli lažnivec. Zdaj se pa ne ukvarjamo več z njim, ampak s sabo, kaj nam je naredil.
Seveda obstajajo hujši primeri, ko si ti odrasli lažnivci najdejo ženo in imajo otroke. In ženi lažejo, ampak ker je introvertirana, tega nihče drug ne vidi. Lažejo, lažejo in jo prepričujejo, da je nora. Žena ali gre v norišnico, začne piti, ali pa se loči, če ima dobro zunanjo podporo.
Želiš povedat, da je naš premierčič Golob točno tak lažnivec?
Anonimno688, 18.04.2024 ob 12:02
Črna ovca, 18.04.2024 ob 11:53
Lepi299, 18.04.2024 ob 11:25
Črna ovca, 18.04.2024 ob 11:22
awazf, 18.04.2024 ob 11:07
Najbolj strašno je pa to, da gaslighting in double bind nekateri starši oz družina uporablja nad otrokom(črno ovco) in ga tako naredijo za “norega”, to psihiatri dobro vedo ampak ne naredijo nič, ker jim takšne družine prinašajo denar.
Meni se je to zgodilo v službi, psihoterapevtsko skupini.
Pri klinicni psihologinjo sem to osvetlil, predelal.
Seveda je bil vzrok v družinski dinamiki.
Ampak zdaj vem 😀
@Crna ovca
Verjetno, si prehitro kaj skuzil
Pa so te hoteli naredit norega..
@ lepi
😀😃🙂
Ja. Kako veš?
ker je to stalna praksa teh, ki to izvajajo – lažejo manipulirajo, ko jih dobiš pa te želijo narediti norega, češ da to ne more biti res, da se tebi meša, pa da saj se samo tebi to dogaja, da je s tabo nekaj narobe…
to je tak k v unem filmu plinska svetilka mislim,da je naslov – ko je mož namerno ugašal luči da so utripale ali kaj je že bilo – v glavnem on je bil za tem (če se prav spomnim se je hotel žene znebiti), žena, ki je to opažala, se ji je pa smejal in je govoril,da je nora, da se njej blede…pa še naprej lažejo… samo veš kako pravijo z lažnivcem se ne iti njegove igre, ker je pretkan in te bo premagal – ima prakso v tem… najbolje je ga pustiti, in se zam zacikla v svojih lažeh – ker ne moreš lagati in nastavljati non stop neke manipulacije da vse spleteš v neko verjetno zgodbo, slej kot prej se zaciklaš in se pokaže resnica kdo je zadaj in da ta ni iskren, pa če še tako igra nedolžnost in iskrenost.
Tocno
gssssss, 18.04.2024 ob 08:22
Če še kdo ne ve in se bi rad seznanil z manipulacijama kot je npr gaslighting in double bind.
Gaslighting
psychological manipulation of a person usually over an extended period of time that causes the victim to question the validity of their own thoughts, perception of reality, or memories and typically leads to confusion, loss of confidence and self-esteem, uncertainty of one’s emotional or mental stability, and a dependency on the perpetrator
Double bind
a psychological predicament in which a person receives from a single source conflicting messages that allow no appropriate response to be made
https://mindkindmom.com/the-crazy-making-parenting-style-of-double-binds/
https://systemika.g-i.cz/record/2101/files/TheDoubleBindTheory.pdf
Se srečuje kdo z omenjenima vzorcema manipulacije in če da, kako shajate s tem?
duševni bolnik, 15.08.2024 ob 21:52
Strokovnjaki psihiatrične stroke so me prepričali, da je moja bolezen trajna in neozdravljiva. S tem so me prisilili v trajno konzumacijo njihovih zdravil. Vem samo to, da je psihiatrična stroka pokvarjena in zlizana s farmacijo.
Ne blefiraj. Ti si njihov suženj zato pa na vsake toliko časa hodiš v norišnico.
vemovse, 08.09.2024 ob 16:55
Ne blefiraj. Ti si njihov suženj zato pa na vsake toliko časa hodiš v norišnico.
Sem stopnjo pod sužnjem. Suženj je nad mano. Suženj dela in plačuje za moje bivanje v norišnici. Norišnične storitve so zame zastonj. Jutri grem spet po injekcijo, ki stane preko 200 evrov.
Wolfgang_van_der_Stille 🐺, 11.06.2024 ob 17:23
Se srečuje kdo z omenjenima vzorcema manipulacije in če da, kako shajate s tem?
Da. V službi. Na srečo (ali pa žal, zaradi neke izkušnje) prepoznavam oziroma ločim, kdaj kdo razmišlja racionalno (zdravo) in kdaj ne (možgani ne delujejo pravilno). Zlasti pa to vem zase. Zato vsi poskusi manipulacije in celo gaslightinga, ki jih doživljam zadnjih nekaj let, zlorabljevalcem ne pomagajo. Se ne zlomim.