Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj je to kljukuša

kaj je to kljukuša

v enem bosanskem filmu so jedli kljukušo.
a kdo ve, kakšna jed je to in kako se naredi?
in kaj pomeni to ime, je kar malo smešno

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6585

o hvala, to je pa prav simpl za narest, upam da je tud okusno. je že kdo probal?

Jaz sem enkrat probala, dajali so me pa isti problemi, okoli katerih se kregajo tam na kulinariki:) To je: koliko moke je treba dat? Na to famozno vprašanje nihče ne ve odgovora. Jaz sem očitno dala preveč moke in nekako ni bilo prav užitno. Meso smo pojedli, tisti krompir pa…hja…je bil nekam moknat:-) Če morda katera ve, kako pa kaj, bi bila tudi jaz zelo hvaležna, ker po mojem je ta jed super, če jo seveda znaš prav narediti.

Evo, tapravi recept za kljukušo … in sicer pride super:
za veliki pekač (tisti od pečice) potrebuješ:
0,5 kg bele moke
2 jajca
malo soli
1 jogurt
cca. 1,5 dcl moke
jaz dam še malo pecilnega

Vse zmiksaš. More biti ful bolj gosto kot za palačinke, vendar še vedno rahlo premikajoče se. To “vliješ” v pekač, razporediš in gor položiš koščke mesa. Jaz na koščke narežem piščančja prsa, jih mariniram v začimbah in razporedim po testu.
Pečeš cca. 30 min na 200-250. Na koncu polijem z mešanico: kisla smetana + 1 jajce + malo mleka.

Dooobroooo je 😉

Kaj pa krompir?

Recept mi je zaupala mami od sodelavke in pravi, da se krompirja ne da noter. Tudi ta recept je malo drugačen kot tisti na kulinariki (ta ima jajca, moko, jogurt) … Seveda pa lahko narediš svojo variacijo: poleg mesa nareži na testo tudi krompir, pa je 😀

Aha, hvala:) Ne, ne, rada bi naredila točno po receptu. Sem prej mislila, da si krompir pozabila. Če pa ne gre noter, pač ne gre. Mogoče je pa zato bilo skoraj neužitno:)

Samo da ti zaupam, da originalno tudi ne gre noter “malo pecilnega praška”. Sem ga dodala po lastni presoji namesto radenske … aja, malo radenske sem pa res pozabila dodati v recept , hahaha

No, jaz jo pa delam takole.

na kockice narezan krompir
moka
voda
sol
vegeta
surovo maslo

zmešam vse sestavine (razen masla) – količino dajem po občutku, dam pa zelo malo moke, ko testo vlijem na pekač, koščki krompirja gledajo ven iz testa, tako tanko je. ko je že pečeno, premažem od zgoraj s surovim maslom in dam še za par minut v pečico.

manj moke daš, tanjše je in bolj hrskavo in bolj okusno 🙂

Kljukuša
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga
Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo s krompirom i jedno od najpoznatijih jela u Bosanskoj Krajini. Potiče jos iz osmanskog doba , a zbog njezine relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela starobosanske kuhinje. Do prije 35 godina, kljukuša je bila delikatesa i pravila se najčešće u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, odlazak mladih u vojsku itd.

Način pripreme
Ovo je jedan od načina pripreme

Sastojci:

brašno
krompir
so, biber
crni i bijeli luk
prašak za pecivo
pavlaka i jogurt
puter i ulje.
Priprema:

Oprati i oguliti veći krompir (20 dkg.). Krompir izrendati u većoj posudi a potom dodati 25 dkg brašna u koje prethodno stavite cijeli prašak za pecivo (kesica). Smjesu posoliti umjereno i pobiberiti po želji. Zatim izrendati jednu glavicu luka (crnog) i 1 češanj bijelog luka i sve izmiješati sa jednom šoljicom vode. Smjesa treba da izgleda gušća od smjese za palačinke. U tu smjesu dodati izmučeno jedno jaje i istopljene dvije kašike putera sa jednom kašikom ulja.

Kad se sve izjednači miješanjem, smjesu sipati u namašćeni pleh i peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 220 stepeni nekih 20 minuta (dok smjesa ne porumeni). Izrezati dok je vruće u kvadratiće po želji i servirati na veći oval. Kljukušu umjereno preliti sa pavlakom i jogurtom po vlastitoj želji uz dodatak sitno izrezanog bijelog luka. Uz kljukušu možete piti hladno kiselo mlijeko ili jogurt.

Preuzeto sa: “http://bs.wikipedia.org/wiki/Kljuku{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1a”

Uljevak (kljukuša)Autor: Moja baka
Kuhinja: bosanska
Vreme pripreme: 60 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno

Može da posluži kao predjelo, a odlično je i kao meze, naročito kad dobijete nenadane goste. Može se služiti i vruće i hladno.

Sastojci za 4 porcije
brašno (500 g)
voda
prstohvat soli
pola šolje ulja
glavica belog luka
1/5 litre kiselog mleka (jogurta)

Priprema
Zamesi se hlebno testo (bez kvasca), ali meko, da se “ulije” u tepsiju.
Beli luk se očisti i isecka (izgnječi), pa se stavi u šolju i doda malo vode, koliko da ogrezne.
Kad je testo pečeno, izvadi se iz rerne i dok je još vruće iskida se na komade koji se poslažu u činiju.
Ulje se zagreje u lončetu da počne da ključa, pa se prelije preko vrućeg testa. Prelije se zatim beli luk i kiselo mleko. Izmeša se i servira.

Ako niste vični mesenju, može da se iskoristi i bajat hleb koji se malo zagreje u rerni, a potom rasparča i prelije…

Kljukuša
250 g brašna,
1 jaje,
so.
Za preliv:
100g maslaca,
2 čena belog luka,
sir ili kiselo mleko.

Jaja umutiti sa malo hladne vode, dodati pšenično brašno i mešati da se dobije ređa masa. Po potrebi dodati još vode. Posoliti i uliti testo u tankom sloju u podmazanu tepsiju. Peći u pećnici oko 20 minuta. Koru poprskati vodom, pa kad se prohladi iskidati je na komadiće.
Otopiti maslac, umešati sitno seckani beli luk i usitnjeni sir i obilato preliti kljukušu.

Kljukuša
krompir, brasno, mlijeko, 1 jaje, voda, so, biber, bijeli luk, jogurt, puter, ulje

Napraviti smjesu kao za palacinke…samo malo guscu, i u to dodati dobro opran krompir (icjeckan na kockice ili izrendan – ja narendam recimo 3-4 krompira srednje velicine). U biti neka vam u smjesi vlada pola krompira pola smjese. U to dodate malo soli i bibera. Uzmite jedan pleh ili siru tepsiju, tako da kada smjesu stavite u to debljina kljukuse ne bude veca od sirine recimo prsta (obavezno stavite ulje prethodno) i stavite u zagrijanu rernu na 250 stepeni. Pecite dok ne porumeni.
U malu posudu rastopite malo mlijeka i putera. Kada je kljukusa gotova, nozem zarezite je na komade velicine po vasoj zelji (ne presitno) i premazite je sa puterom rastopljenim u mlijeku i vratite u rernu.

Kada se opet malo zapece…GOTOVA JE.

Uzmite bijeli luk, dobro ga usitnite i prelijte jogurtom, zatim sve to prelijte preko kljukuse. (umjesto ovog preljeva…mozete dodati i druge stvari…sir itd)

ojla nevem odkod ime in kaj pomeni. Pri nas imamo tri vrste kljukuse. Jaz znam narediti z mesom in sicer zmesas vodo moko in malo soli. ne sme biti prevec tekoce. priblizno kot za carski prazenec. po zelji das lahko en na drobno narezan krompir. Zmesas in zlijes v namascen pekac, mi jo nemaramo predebelo zato jo nalijem prb 1 cm,. Nato pa polozis kose mesa ( jaz dam krilca in malo vecje kose piscancjih prs ker se to lepo in lahko spece) prej ga zacinis po zelji. Ogrejes pecico na 180 – 200 in peces dokler ni spodaj in zgoraj lepo zapeceno. (jaz jo vedno malo bolj zapecem ker imamo tako radi). Pred koncem pecenja razstopim v cca 2dcl vode razstopim koscek masla in to polijem nato po peceni kljukusi in dam vseskupaj za minuto se v pecico.

to je to 🙂

Aja pa obstaja veliko razlicnih receptov zato ker v vsakem kraju v Bosni drugace delajo. Nekje so jajca not nekje ne, nekje na koncu polijeko s smetano nekje ne…itd.

Točno tako jaz delam. Mi je dala recept ena ga.iz Bosne. Ona ne daje krompirja, jaz tudi ne 🙂 Je pa enostaven in dobet recept.
Pa testo mora biti malo gostejše kot za palačinke.

S česnom pa je tudi dobra 🙂

New Report

Close