Kaj je to paradižnikova mezga?
https://www.google.si/webhp?sourceid=navclient&hl=sl&ie=UTF-8#hl=sl&gs_nf=1&cp=15&gs_id=1o&xhr=t&q=paradi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEnikova+mezga&pf=p&sclient=psy-ab&oq=paradi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEnikova+m&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=97fac4978700376&biw=1600&bih=743
KUMARICE V OMAKI
Sestavine
•5 večjih kumar
•1 lahka kisla smetana
•1dl lahkega mleka ( po okusu)
•1 manjša čebula
•1 manjši paradižnik
•lovor
•majaron
•poper
•mleta paprika
•sol
Postopek
Kumare najprej naribamo in solimo. Pustimo nekaj časa, da spustijo vodo, medtem pa v večji posodi prepražimo nasekljano čebulo in dodamo malo moke. Mešamo, dodamo ožete kumarice, na manjše kose narezan paradižnik, lovor in majaron. Še malo mešamo, nato pa zaliješ s toliko vode, da so kumare lepo prikrite. Kuhamo približno 20 minut, dodamo kislo smetano, mleko, sol, poper in malo mlete sladke paprike. Ponudimo s pire krompirjem.
***
omaka s kumarami in paradižniki
topla zelenjavna prikuha, ki najpogosteje spremlja pečeno meso s pečenim ali praženim krompirjem
3 srednje velike kumare
2 paradižnika
1 velika čebula
1 žlica olja
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
sol
črni poper v zrnu
1 žlička mlete rdeče paprike
3 stroki česna
Čebulo, česen in zelišča vedno režemo ali sekljamo tik pred uporabo.
predpriprava
■ V kozici pristavimo in zavremo vodo za blanširanje paradižnika.
■ Mlade kumare očistimo in neolupljene drobno naribamo. Starejše kumare podolžno razpolovimo, z žličko izdolbemo peščiče, nato pa kumare drobno naribamo.
■ Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
■ Česen olupimo in pretlačimo.
priprava
■ Paradižnika 20 sekund blanširamo v kropu, nato pa ju olupimo, razsemenimo in drobno sesekljamo.
■ V posodi segrejemo olje, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo česen, kumare in paradižnik, potem pa vse skupaj počasi pražimo 5 minut.
■ Zelenjavo zalijemo s približno decilitrom vode, nato pa jo začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in mleto rdečo papriko. Pokrito počasi dušimo 10 minut.
■ V skodelici gladko razmešamo kislo smetano in moko, potem pa podmet prilijemo v jed. Dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.
serviranje
Kumarična omaka s paradižnikom ali omaka s kumarami in paradižniki je prikuha, ki jo ponudimo k pečenemu mesu, najpogosteje v družbi pečenega ali praženega krompirja.
nadomestek
Izven sezone so češnjevci edini kakovostni sveži paradižniki.
Čist enostavno “ajmprajmove kumare”
V posodi skuhaš na kocke krompir. Medtem v drugi posodi prepražiš moko in čisto malo kumine. Prežganje naj bo srednje ali bilj temno.Zaliješ z vodo, dodaš česen sol, poper. Ko zavre, dodaš naribane kumare in jih malo pokuhaš. Dodaš zmečkan krompir, premešaš, še malo prevre in gotovo. V pol urce gotovo. Dober tek