Kaj je to Sulfit v hrani
ŽVEPLOV DIOKSID in SULFIDI se uporabljajo kot aditivi, konzervansi.
Sem spadajo:
E220 žveplov dioksid
E221 natrijev sulfit
E222 natrijev bisulfit
E223 kalijev metabisulfit
E224 kalijev sulfit
E225 kalcijev sulfit
E226 kalcijev hidrogensulfit
E228 kalijev bisulfit
(prepisano iz Pravilnika o aditivih za živila, UL RS št. 43/2004, 8/2005, 17/2006, 16/2008)
Gre pa tudi za alergene snovi, zato je včasih (najpogosteje pri vinih, ki so praviloma vsa “žveplana”) eksplicitno navedeno “vsebuje sulfit”.
´¨)
¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨).
(¸.•´ (¸.•´ .•´
.•´ ¸.•*`• .
(¸.•´´¨)
¸.•´¸.•´
(¸.•´ http://sovicaokasi.blogspot.com/
ŽVEPLOV DIOKSID in SULFIDI se uporabljajo kot aditivi, konzervansi.
Sem spadajo:
E220 žveplov dioksid
E221 natrijev sulfit
E222 natrijev bisulfit
E223 kalijev metabisulfit
E224 kalijev sulfit
E225 kalcijev sulfit
E226 kalcijev hidrogensulfit
E228 kalijev bisulfit
(prepisano iz Pravilnika o aditivih za živila, UL RS št. 43/2004, 8/2005, 17/2006, 16/2008)
Gre pa tudi za alergene snovi, zato je včasih (najpogosteje pri vinih, ki so praviloma vsa “žveplana”) eksplicitno navedeno “vsebuje sulfit”.
´¨)
¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨).
(¸.•´ (¸.•´ .•´
.•´ ¸.•*`• .
(¸.•´´¨)
¸.•´¸.•´
(¸.•´ http://sovicaokasi.blogspot.com/%5B/quote%5D
Ne mesajmo sulfitov in sulfidov! Nikakor namrec ne bi zelel jesti ali piti sulfidov (S2- ioni). Nisem se slisal, da bi bili sulfidi konzervansi -:), Malo vec kemijske pismenosti, prosim.
ŽVEPLOV DIOKSID in SULFIDI se uporabljajo kot aditivi, konzervansi.
Sem spadajo:
E220 žveplov dioksid
E221 natrijev sulfit
E222 natrijev bisulfit
E223 kalijev metabisulfit
E224 kalijev sulfit
E225 kalcijev sulfit
E226 kalcijev hidrogensulfit
E228 kalijev bisulfit
(prepisano iz Pravilnika o aditivih za živila, UL RS št. 43/2004, 8/2005, 17/2006, 16/2008)
Gre pa tudi za alergene snovi, zato je včasih (najpogosteje pri vinih, ki so praviloma vsa “žveplana”) eksplicitno navedeno “vsebuje sulfit”.
´¨)
¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨).
(¸.•´ (¸.•´ .•´
.•´ ¸.•*`• .
(¸.•´´¨)
¸.•´¸.•´
(¸.•´ http://sovicaokasi.blogspot.com/%5B/quote%5D
Ne govori neumnosti o vinu. Vina niso žveplana, so pa žveplani sodi v procesu čiščenja. In ker lahko nekaj ostane, je treba na deklaraciji to vedno napisat. Se jih pa ne dodaja.
@ Bananaman: popravljam zapis v prvi vrstici in se opravičujem za kemijsko nepismenost :-/
[center]ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI[/center]
http://www.uradni-list.si/files/RS_-2004-043-01929-OB~P010-0000.PDF (stran 6, 7, 8)
ostalo upam, da je prav.
@ Topsy
Velika večina vin je “žveplanih”. S kakšnim namenom in v kakšnih količinah… priporočam “googlanje”, da ne bo spet kakšnih kiksov.
Pravite, da “žveplove spojine” v vinu izhajajo iz “žveplanih sodov”. Predvidevam, da imate v mislih lesene sode, a se bojim, da je na trgu več vin, ki so žveplana, kot pa vin, ki so videla lesen sod. Žal.
Vinska zakonodaja opredeljuje max dovoljene količine skupnega SO2, za vina višje kakovosti in vina PTP pa tudi vsebnost prostega SO2.
(primer za slovenska vina: http://www.uradni-list.si/files/RS_-2004-043-01930-OB~P002-0000.PDF)
Če že, dajmo konstruktivno debato