Kaj je to "vikend parcela"?
Čisto informativno gledam oglase za parcele na Hrvaškem in imajo nekateri označeno, da gre za vikend zemljišče/parcelo, pa ne vem, kaj to pomeni. Cene so konkretno nižje od zazidljivih. Nekaj primerov:
1. vikend zemljište površine 500 m2, sa pogledom na more. Voda je na parceli, a odaljenost od mora je cca. 2 km. Odlično mjesto za odmor u miru. Na zahtjev kupca postoji mogućnost postavljanja mobilne kuće.
2. Prodajemo vikend parcela sa kamp kućico na parceli od 400 m2. Od uređene plaže udaljeno 600 m. Zemljište je zona sporta i rekreacije. Voda je osigurana iz spremnika za vodu. Struja je na solarni sistem.
Se pravi na kmetijski parceli postavljena mobilna hiška? Se to uradno sme imeti? Voda je na parceli – to pomeni, da imaš tam že urejen priključek, ali da pod parcelo tečejo vodovodne cevi?
Saj vem, za konkretne odgovore je potrebno preveriti pri agentu za konkretno parcelo, ampak zanima me tako na splošno, ker vidim precej takih oglasov.
Vikend parcela pomeni, da se tam ni dovoljeno stalno naseliti.
Tudi pri nas so nekatera naselja vikend naselja, kjer naj ne bi smeli bivati za stalno.
Take vikend parcele so parcele, kjer gradnja ni dovoljenja – po hrvaških zakonih pa tudi kampiranje na lastni parceli ni dovoljeno, prav tako ne postavitev mobilne hiške in tudi prijava turista ni mogoča (saj se moraš prijaviti kot turist, četudi si na svojem).
Voda na parceli pa običajno pomeni, da je potegnjena cev od nekoga, ki ima priključek in montiran odštevalni števec ali pa se plača kar pavšal.
Super, taka ureditev bi mi čisto ustrezala. Nisem vedel, da to obstaja. Gradbeno dovoljenje za mini hiško bi se potemtakem lahko dobilo?
Oh, Barca, škoda! Se pravi, da potem predrago prodajajo kmetjska zemljišča – nateg? 🙁
Za fiksno postavitev mobilne hiške, torej z uradnimi priklopi vode, elektrike …. je potrebno gradbeno dovoljenje (in zanj mora seveda biti zemljišče zazidljivo), za “kamp varianto” mobilne hiške pa mora biti kamp, saj izven kampov kampiranje ni dovoljeno.
Za fiksno postavitev mobilne hiške, torej z uradnimi priklopi vode, elektrike …. je potrebno gradbeno dovoljenje (in zanj mora seveda biti zemljišče zazidljivo), za “kamp varianto” mobilne hiške pa mora biti kamp, saj izven kampov kampiranje ni dovoljeno.
[/quote]
Par parcel naprej (na morju) od nas so se namreč sosedi odločili, da ne bodo gradili, ampak bodo postavili mobilno hiško – so prav tako potrebovali gradbeno dovoljenje, po postavitvi in priklopih uporabno dovoljenje (ravno tako kot mi, ki smo gradili).
Je pa res, da smo mi uspeli (in tudi financirali) spremembo prostorskih planov in s tem tudi spremembo iz “šume” v gradbene parcele.
To so parcele, kjer je edina možnost spanje na črno, gradnja na črno itd. To vedno bolj preganjajo, ni šans da kupim kaj takega. Kaj pa naj počnem s parcelo, ki jo lahko legalno uporabljam samo podnevi?
Na tako parcelo prideš s svojim avtodomom in si čez dan tam.
Zvečer pa greš z avtodomom prespati v kamp ali pa v turistično sobo.
Lahko pa proglasiš parcelo za avtokamp ….
Barca, saj vem, da je tole javni forum, ampak bi mi lahko zaupala vsaj občino, kje ste se izpeljali postopek spremembe prostorskih planov, koliko časa je trajalo in okvirno ceno.
gv4: ja, če je zadeva takšna, kot je predstavljena, je tudi na videz ugodna cena predraga in gre (vsaj po mojem mnenju) za nateg.
Čisto informativno – kakšen je pa postopek prijave avtokampa. Verjetno vsake parcele ne moreš kar tako razglasiti za kamp, ali pač?
Ni skrivnost, občina Vodnjan, trajalo je par let, cene pa se odkrito povedano, ne spomnim več (je cca 15 let nazaj).
Nas je “reševalo”, ker je del parcel, za katere smo to urejali, med turističnim naseljem in vasjo, torej med dvema zazidljivima območjema in so to lahko povezali in razširili in pa seveda to, da smo jim s podpisi, zahtevki … težili vsi lastniki, pa ni bilo samo 50 ali 100 takih parcel, ki smo to želeli.
Ni skrivnost, občina Vodnjan, trajalo je par let, cene pa se odkrito povedano, ne spomnim več (je cca 15 let nazaj).
Nas je “reševalo”, ker je del parcel, za katere smo to urejali, med turističnim naseljem in vasjo, torej med dvema zazidljivima območjema in so to lahko povezali in razširili in pa seveda to, da smo jim s podpisi, zahtevki … težili vsi lastniki, pa ni bilo samo 50 ali 100 takih parcel, ki smo to želeli.
[/quote]
Gledam isto občino 🙂 Ampak zadeve so se s časom malo spremenile. Glede na trenutne politike, da so vikendaši slabi za turizem, dvomim, da se bo bi zadevo dalo spraviti čez.
So plaže v Peroju v redu?
Gledam isto občino 🙂 Ampak zadeve so se s časom malo spremenile. Glede na trenutne politike, da so vikendaši slabi za turizem, dvomim, da se bo bi zadevo dalo spraviti čez.
So plaže v Peroju v redu?
[/quote]
Za moj okus se da tudi v Peroju najdi kako solidno plažo, čeprav je res, da se v glavnem kopamo na divjih plažah, ne maram gužve in tega, da si ne morem dati brisače v senco.
Izjema je le, ko so prave razmere (beri veter), gremo v Fažano, v Bi-villagu imamo shranjene surfe in takrat pač gremo tja.
Predvsem pa ugotavljajo, koliko je neprijavljenih turistov (ocenjujejo okoli 300.000 neprijavljenih nočitev na sezono), nimajo pa dovolj komunalnih oz.turističnih inšpektorjev, da bi lahko preverjali, ali smo se vsi prijavili ali ne (čeprav gre prek e-visitorja to čisto enostavno in je taksa simbolična).
Nimam pojma tud jaz kako je s temi zemljišči in gradnjo oz postavljanjem prikolic gor, vidm pa, sploh okolica Pule, se še zmer parcele prodajajo, tud zazidljive, najdejo se tud ugodne cene parcel, baje tud na zazidljivih zemljiščih. Je pa res, da morš gledat mal vn iz Pule.
Jaz bi na tvojem mestu poiskala kakšno parcelo, potem se pa pozanimala na občini kako in kaj je dovoljen ali na kakšni agenciji, ki se s tem ukvarja. Za neki še zmer rabiš gradbeno dovoljenje, za neki uporabno dovoljenje….
Kot tujec pa tudi ne moreš kupiti kmetijskega zemljišča na Hrvaškem.
Nimam pojma tud jaz kako je s temi zemljišči in gradnjo oz postavljanjem prikolic gor, vidm pa, sploh okolica Pule, se še zmer parcele prodajajo, tud zazidljive, najdejo se tud ugodne cene parcel, baje tud na zazidljivih zemljiščih. Je pa res, da morš gledat mal vn iz Pule.
Jaz bi na tvojem mestu poiskala kakšno parcelo, potem se pa pozanimala na občini kako in kaj je dovoljen ali na kakšni agenciji, ki se s tem ukvarja. Za neki še zmer rabiš gradbeno dovoljenje, za neki uporabno dovoljenje….
[/quote]
Uporabno dovoljenje dobiš, ko inšpekcije preverijo, da je nepremičnina postavljena v skladu z načrti, ki si jih predložil za pridobitev gradbenega dovoljenja …
Na e-katastru pa lahko že zdaj brezplačno pregledaš parcele, po parcelni številki najdeš tudi, ali je zazidljiva ali pa je kmetijsko zemljišče (in mimogrede, kmetijskih zemljišč na Hrvaškem tujci še vedno ne morejo kupovati, zazidljive ali načrtovane kot zazidljive pa lahko).
Na dveh mobilnih hiškah v Portiću mimo kampa je inšpekcija nalepila opozorilo zabrana radova in uveden postopek v Pazinu. Obe so bile odstranjene, ne vem ali so jih odstranili lastniki ali inšpekcija. Nekdo pa postavlja betonske ograje na tej lokaciji.
Enaka situacija je na parcelah pri čistilni napravi.
Tudi na plaži Bođinka oz. pri kocki so odstranjene mobilne hiške. Na dveh zidanih hiškah je tudi nalepljena zabrana radova.
V Štinjanu v borovem gozdičku so bile prikolice. To zimo so bile zmlete v prah z vso vsebino. Sedaj se gradi nek stavbni objekt. Ozadja te zgodbe pa ne poznam.
Forum je zaprt za komentiranje.