Kaj je za vas trajnost
Trajnost je, da v svojem omejen okolju vzameš iz narave ravno tok kokr je sposobna v danem času obnovit. V tehnološkem smislu je važna energijska bilanc izdelkov, ki jih ustvarjamo. Manj energije, ki je bila za izdelek porabljene(energije in škodljivih umetnih materialov) bolj je izdelek trajnostn. Dolga življ.doba je nujn pogoj.
kaj je za vas, 13.03.2024 ob 18:44
Zadnje leto je popularna beseda TRAJNOST. Kaj vam osebno pomeni trajnost? Kaj si predstavljate pod tem izrazom?
Firme iejo da stremijo k trajnosti: kaj v praksi to pomeni?
Ekologi brez meja letos delajo akcijo čiščenje digitalnih odpadkov, spet trajnost.
Pravi izraz je trajnostnost. Resničmo trajnostno so živeli naši predniki in druga staroselska ljudstva po svetu. V novodobnem kapitalizmu je pa to samo še ena floskula za jemanje denarja in svobode ljudem. Poleg DEI, ESG, Net Zero, One Health itd. Dokler bodo dopuščene vojne, tankerji, letanje po svetu za brezveze, uvoz pocenskih brkljarij itd. je vse skupaj.pesek v oči za rajo.
Trajnostno ne živi, kdor ima najnovejše tehnološke gadgete, ampak kdor nima nenehnih želja, s katerimi si fila praznino. Ki ne kupuje kar naprej novega, izdela stvari sam, pridela kaj hrane, kupuje lokalno, porablja krožno.
Ko preberem, da je oblacilo iz trajnostnega materiala, takoj pomislim, da blago ne bo razpadlo do konca sveta in se dlje ter da s tem se bolj onesnazujemo okolje. Ponesrecen je tale izraz.
Zadeve so se spet lotili z napacnega konca. Namesto, da stremimo k cim manjsi proizvodnji dobrin, ki smetijo nas planet, da uporabimo bolj kakovostne materiale in tehnologijo, ki res traja in se ne zamenja kar tako, se mi gremo neko predelavo, ki btw, tudi onesnazuje okolje, nic manj kot proizvodnja iz nule in spet delamo stvari za enkratno uporabo.
Prevec je instanta, premalo pa kvalitete!
Moja generacija je še kupovala mleko, smetano in jogurt tako, da smo prazno steklenico prinesli v trgovino in jo napolnili. Kruh je spadal v platneno vrečko, ki je bila prelikana. Nakup je šel v pleten cekar, ne v plastično vrečko. Pijače so bile v povratnih steklenicah, nobenih plastenk. Kavbojke so držale deset let, če si jih prerastel, si jih podaril naprej. Spodnje perilo je bilo izključno iz čistega bombaža in se je prali na 95 stopinj in držalo dolga leta, majice so potem postale krpe za čiščenje. Pulovre smo sami spletli, ko ga več nismo nameravali nositi, pa smo ga sparali in naredili kaj novega. Avto smo vozili vsaj deset let. Razen zastave, ti so prej razpadli… Moj sedanji avto je star 18 let, ima 320000km in ga bom vozila do smrti. Prejšnji je imel 560000km.
Pohištvo je držalo celo življenje in je brez težav prestalo tudi selitve, ker je bilo iz masivnega lesa. Okna in vrata smo kupili le enkrat, smo jih pa vsaka tri leta prebrusili in prelakirali, če so bila poškodovana ali niso več tesnila.
Tekstil smo kupovali glede na kvaliteto in modele, ki niso nikoli šli iz mode, bombaž, volno in viskozo, ne sintetike. Pralo se je enkrat tedensko, ne vsak dan, pa so cunje držale dolga leta.
Stvari smo čuvali, čistili in vzdrževali. Ni bilo potrebe po menjavanju vsako sezono.
Za mlade morda nepredstavljivo, ampak salonarji, ki sem jih imela na maturantskem plesu, so še zdaj enaki, le fleke na petkah je treba občasno menjati in še vedno so moderni in elegantni. Če se ne bi zredila, bi še vedno lahko nosila hlače iz faksa. Torej bi bile stare skoraj 40 let. Nisem jih zavrgla, imam jih za motivacijo, da shujšam
Pupa Glupa, 13.03.2024 ob 19:22
Moja generacija je še kupovala mleko, smetano in jogurt tako, da smo prazno steklenico prinesli v trgovino in jo napolnili. Kruh je spadal v platneno vrečko, ki je bila prelikana. Nakup je šel v pleten cekar, ne v plastično vrečko. Pijače so bile v povratnih steklenicah, nobenih plastenk. Kavbojke so držale deset let, če si jih prerastel, si jih podaril naprej. Spodnje perilo je bilo izključno iz čistega bombaža in se je prali na 95 stopinj in držalo dolga leta, majice so potem postale krpe za čiščenje. Pulovre smo sami spletli, ko ga več nismo nameravali nositi, pa smo ga sparali in naredili kaj novega. Avto smo vozili vsaj deset let. Razen zastave, ti so prej razpadli… Moj sedanji avto je star 18 let, ima 320000km in ga bom vozila do smrti. Prejšnji je imel 560000km.
Pohištvo je držalo celo življenje in je brez težav prestalo tudi selitve, ker je bilo iz masivnega lesa. Okna in vrata smo kupili le enkrat, smo jih pa vsaka tri leta prebrusili in prelakirali, če so bila poškodovana ali niso več tesnila.
Tekstil smo kupovali glede na kvaliteto in modele, ki niso nikoli šli iz mode, bombaž, volno in viskozo, ne sintetike. Pralo se je enkrat tedensko, ne vsak dan, pa so cunje držale dolga leta.
Stvari smo čuvali, čistili in vzdrževali. Ni bilo potrebe po menjavanju vsako sezono.
Za mlade morda nepredstavljivo, ampak salonarji, ki sem jih imela na maturantskem plesu, so še zdaj enaki, le fleke na petkah je treba občasno menjati in še vedno so moderni in elegantni. Če se ne bi zredila, bi še vedno lahko nosila hlače iz faksa. Torej bi bile stare skoraj 40 let. Nisem jih zavrgla, imam jih za motivacijo, da shujšam
Lepo, zdj je moderno tist, kr odstopa od željenga enostavno zamenjat. Zavržeš, kupiš novo.. tut kvaliteta je na psu..
crazyfrog, 13.03.2024 ob 18:50
Trajnost je, da v svojem omejen okolju vzameš iz narave ravno tok kokr je sposobna v danem času obnovit. V tehnološkem smislu je važna energijska bilanc izdelkov, ki jih ustvarjamo. Manj energije, ki je bila za izdelek porabljene(energije in škodljivih umetnih materialov) bolj je izdelek trajnostn. Dolga življ.doba je nujn pogoj.
Žabica, lepo si to razložila. Na jasen in preprost način.
trajnostni materiali, 13.03.2024 ob 19:50
Imam ogromno starih oblacil, ki jih se nosim. Se spomnim, da sem si tudi pletla puloverje, celo bluze, danes ne vem, ce bi sploh znala drzat pletilke, tudi sivala sem in sem zdaj ob vsej tej poplavi groznih oblacil zacela razmisljat, da obnovim znanje pletenja in sivanja.
Jaz sem lani znova začela plest in kvačkat, ker sem imela težave s hrbtenico in posledično mrtvičenje prstov. Je pomagalo, pa še unikatne puloverje imam zdaj. Kar enkrat znaš, ne pozabiš. Kot plavanje ali vožnja bicikla.
V trgovini tudi videvam spet večjo izbiro volne in garna, torej gre trend znova v ročna dela. Kar pogumno!
rok-1, 13.03.2024 ob 20:23
Saj sta že CF in Pupa razložili – in jaz se strinjam.
Za tiste ki jim res ni jasno je pa najbolj enostavno povedati na primeru ribolova; Da se odlovi le toliko, da se populacija ne zmanjšuje.
STagniranje torej….pa kje ti spis bumbar da te ne ukradajo?a to je trajnoszni ribolov?zakaj pa ti debil sploh jes ribe?v tvojem okolju ni rib, torej?ce ze govoris o sloveniji tepec lahko pojete le ribe ki jih sami pridelate v ribogojnicah, vse ostalo je kraja….trajnost je floskula za vas tepce….ce zelite biti trajnostmo naravmsni bo zreba dat vstran marsikaj….un da se te vprasam tepec ko si tok trajnosten….kolikokrat si v zadnjih 5 letih kupil poceni letalske karte in sel z letalom na dopust?
Julij Cezar, 13.03.2024 ob 20:38
STagniranje torej….pa kje ti spis bumbar da te ne ukradajo?a to je trajnoszni ribolov?zakaj pa ti debil sploh jes ribe?v tvojem okolju ni rib, torej?ce ze govoris o sloveniji tepec lahko pojete le ribe ki jih sami pridelate v ribogojnicah, vse ostalo je kraja….trajnost je floskula za vas tepce….ce zelite biti trajnostmo naravmsni bo zreba dat vstran marsikaj….un da se te vprasam tepec ko si tok trajnosten….kolikokrat si v zadnjih 5 letih kupil poceni letalske karte in sel z letalom na dopust?
Kaj je zate stagniranje? Ustavljanje brezglavega potrošništva?
Ali pa le sodiš po tem, kako gre tvoj osebni razvoj?
TO niti priblizno ni trajnost kar ti opisujes, trajnosz ki jo prodajajo mediji in politiki je floskula za tepce…brezveze razlagt….ce zelite trajnost se boste morali vrniti 200 let mazaj in si pridelovati sami hrano na ohisnici…brez elektrike, brez avtov, brez mobilnost etc….vse ostalo je laganje samemu sebi
Pupa Glupa, 13.03.2024 ob 20:43
Kaj je zate stagniranje? Ustavljanje brezglavega potrošništva?
Ali pa le sodiš po tem, kako gre tvoj osebni razvoj?
MOj osebni razvoj?o cem bluzis baba?kot sem zapisal ce zelis t.i trajnost se bos lahko fokusirala zgolj na radius ki ga lahko dnevno dosezes z lastnimi nogami in lastno pridelavo hrano….to je vse….vse ostalo negativna energetska bilanca …..ampak kot sem ze zapisal….kot otrkom vam pripovedujejo male lazi, da potem kot odraslu verjamete velikim….kot je trajnost, zeleni prehod, demokracija etc
Julij Cezar, 13.03.2024 ob 20:51
MOj osebni razvoj?o cem bluzis baba?kot sem zapisal ce zelis t.i trajnost se bos lahko fokusirala zgolj na radius ki ga lahko dnevno dosezes z lastnimi nogami in lastno pridelavo hrano….to je vse….vse ostalo negativna energetska bilanca …..ampak kot sem ze zapisal….kot otrkom vam pripovedujejo male lazi, da potem kot odraslu verjamete velikim….kot je trajnost, zeleni prehod, demokracija etc
Valda, da bluzim. Kako pa bi naj ti drugače razumel karkoli, kar izjavi ženska? Vendarle nismo dorasle modrostim moških pri šanku…
Pupa Glupa, 13.03.2024 ob 20:53
Včasih me zanese v naivno razmišljanje, da lahko komu tukaj kak pojem pojasniš, ker je jasno vidno, da ga pisec ne razume…
No, ta gospod Julij Cezar ni njiva, na kateri bi kaj obrodilo.
AH ta vzišenost, ko tepki predocis dejstva pa se zatece k vzvisenosti…hehe…ne glupa pupa…baba glupa hehe…za biolosko ravnovesje si tepka slisala predvidevam?ali tepka ves koliksno je bilosko ravnovesje clovestva v mil prebivalcev?cca 500 mil ljudi…ko ze glupi rok govori o stagnaciji ribje populacije, no tu bi moralo stagnirsti clovestvo da bi vi kreteni ziveli trajnostno…..za decimviranje si ze slisla gluperda?no clovedtvo bi bilo potrebno decimvirati da bi bilo zivljenje vzdrzno un trsjnostno, torej te lahko decimviram?