Naslovnica Forum Starševski čvek Kaj jeste tisti, ki ne kuhate kosila?

Kaj jeste tisti, ki ne kuhate kosila?

Pa ne mislim za tiste, ki imate toplo malico ali celo kosilo v službi. Npr. za vikend, če ste doma, pa pač ne kuhate klasičnega kosila. Jaz sem že iz otroštva navajena, da se vsak dan skuha in to nekako počnem tudi sama. Priznam pa, da se mi včasih preprosto ne da pa si pomagam s kakšno toploteko ipd.

Opažam pa, da čedalje več ljudi ne kuha.

Kaj pa je toploteka?

Za vikend kuham, razen če grem kam, potem je drugače. Glede na to, da čez teden že tako ali tako veliko jem zunaj, mi je pomembno, da je za vikend domače.

Saj ni treba vsak dan kuhati. En dan skuhaš malo več, pa ješ še kak dan.
Ali pa kaj res na hitro, trenutno jem sataraš, pripravljen v nekaj minutah.

Vnaprej pripravljeni hrani pa ne zaupam najbolj.

pogrejinpojej si
natureta si/izdelki/pripravljene-jedi

Ko kuham, skuham vedno še 2 porciji več. Sploh ko od doma prinesem veliko zelenjave. V posodicah imam v zmrzovalniku. Potem samo dam spečt krompir ali skuham riz, špagete in imam kosilo. Tudi zalenjavne juhe dam po porcijah zmrznit. Sva dva. Nekaj časa skrinjo polnim, potem pojeva kar je notri, pa spet napolnim. Mineštre pa vedno jeva dva dni, ostanek zamrznem. Meni se ne ljubi kuhati vsak dan, v naši menzi nerada jem, iz toploteke nama je obema preslano in premastno.

spet bolj papeski od papeza. vse jedi, ki jih pripravijo drugi so preslane, premastne le vi brezmastne in solite do zrnca natancno???

dobro so vam sjebali mozgane. sol in mascoba sta ravno tako pomembni za telo kot voda.

Meni je čisti luksuz, če mi ni treba kuhati. Večinoma kar moram, ker pri ostalih ne bi šlo skozi.

Torej ali imam sadni dan, včasih pa si pripravim mešano solato z mocarelo in jajci (no, ta je treba skuhat, ampak večinoma skuham jajc za dva do trikrat, torej so recimo že kuhana :). Naredim si jogurt s sadjem, zmiksam. Kosmiče z lešniki, kakavom, rozinami, rožičem in sladim z medom – kalorična bomba, ki ti fajn prepuca črevesje. Včasih tudi zmiksam sladko smetano in dam gor na kosmiče in potem je to sladica.
Jajca na oko – vsake toliko mi zadišijo, ampak to je že kuhanje. In zraven solata.

Dostava zmaga. Enkrat pico, kitajca, indijca,… ce pa nisem zelo lacna pa solata in sadje. Kuham redko.

Odkar sm na svojm, vsaj 2-3x na tedn neki skuham sama, al pa moj. Če ne, pride pa v poštev seveda kakšna restavracija al gostilna, pa seveda tašča, moja mami, ki naju kar dostkrat povabta al pa kr prneseta, včasih pa dobr pride tud kakšna dostava hrane.

saj ne rabiš vsak dan kuhati.to je samo neka navada.vsaka hrana počaka v hladilniku 2,3 dni.poleti pa sploh ni treba ker je toliko zelenjave,če imaš vrt.samo na hitro kaj spečeš.krompir,bučke pa kakšne čevapčiče.nikoli mi ne bo jasno kako se da nekomu vsak dan delati cela kosila.

spet bolj papeski od papeza. vse jedi, ki jih pripravijo drugi so preslane, premastne le vi brezmastne in solite do zrnca natancno???

dobro so vam sjebali mozgane. sol in mascoba sta ravno tako pomembni za telo kot voda.
[/quote]
Kljucna beseda je ZMERNOST. Tudi voda je dobra in nujna samo v zmernih kolicinah.
Hrana za prodajo vsebuje vec soli, vec (dodanih) sladkorjev in vec mascob, kot bi bilo treba. To so stvari, ki dajo hrani okus in ce ga je vec, se boljse prodaja. Za tu in tam kdaj ni cisto nic narobe, ampak jesti vsak dan v menzi ali iz toploteke je priblizno kot popiti vsak dan 10 litrov vode.


Kljucna beseda je ZMERNOST. Tudi voda je dobra in nujna samo v zmernih kolicinah.
Hrana za prodajo vsebuje vec soli, vec (dodanih) sladkorjev in vec mascob, kot bi bilo treba. To so stvari, ki dajo hrani okus in ce ga je vec, se boljse prodaja. Za tu in tam kdaj ni cisto nic narobe, ampak jesti vsak dan v menzi ali iz toploteke je priblizno kot popiti vsak dan 10 litrov vode.
[/quote]

…menze so vsak dan polne – tudi poleti. Folk konzumira dnevno hrano iz menze, pa ne vem ce ne marsikdo še dodatno popoldne mimogrede v mestu še kaksno rec prigrizne …

Jao, tiste, ki pravite, na hitro kaj spečeš, npr. krompir.

Sicer ne vem, kakšne pečice imate, ampak v moji se krompir peče najmanj 45 minut, še raje 1 uro. Pa prej ga je treba še olupiti, kar tudi traja, za 2 je sicer hitreje kot za 4 ali več, ampak vseeno, ni mi jasno kako je lahko krompir na hitro. Razen, če imate v mislih ocvrt kupljen pomfri, pa še za tega porabiš cca pol ure, s segrevanjem olja. Da potem čiščenja friteze ne omenjam.

Ena zgoraj piše sataraš, par minut. Ni šans. Rezimo, če delaš za eno osebo je to pri nas vsaj 1 večji paradižnik, pol paprike, pol bučke, mal čebule, 2 jajci – pa še kaj se zna znajti notri. Ampak že samo, da to zelenjavo očistiš in na drobno sesekljaš gre cca 10 minut. Potem, pa je treba še cca 10 minut med mešanjem lepo počasi postopoma vse spražiti, ko daš končno not jajca in je zadeva res gotovo v par minutah.

Tako, da vse te zadee so res enostavne, ampak vseeno gre za njihovo pripravo več časa kot pišete tu gor.

Pa se to, meni se zdi pripravljena hrana zelo draga. Za 6 €, kolikor stane en sam obrok, lahko z malo kombiniranja dobis celega piscanca, kilo krompirja in glavo solate, kar je dobro kosilo za 3 do 4 osebe.

Tisti, ki se povabite k starsem ali si polnite skrinjo z njihovega vrta pa upam, da kdaj kaj pomagate na tem vrtu ali da kdaj (vec kot enkrat na leto) vi povabite starse ali da kako drugace prispevate. Da ne izigravate nedonosenckov pri svojih 30+ in da ne mislite, da je vas cas bolj pomemben kot cas vasih starsev.


ja krompir se v pečici res dolgo peče ampak je hitro pečen.imaš malo dela.mladega ne lupiš le opereš in narežeš.vse to med tem,ko se pečica segreva.dela imaš res minimalno.


ja krompir se v pečici res dolgo peče ampak je hitro pečen.imaš malo dela.mladega ne lupiš le opereš in narežeš.vse to med tem,ko se pečica segreva.dela imaš res minimalno.
[/quote]
*popravek krompir se dolgo peče ampak je hitro narejen(imaš malo dela)

Kuham za dva do tri skupaj, torej 2 do 3x na teden. Imam rada kuhano in domačo hrano, nikoli pa ne naročam hrano od zunaj in se ne poslužujem predpripravljene hrane.

Nujno pa potrebujem kuhano hrano in ne bi mogla živeti samo od sendvičev ali hamburgarjev.

V čem je peka čevapčičev, krompirja in bučk nekaj drugega kot kuhanje kosila?


To so tisti Jamie Oliver recepti Only 15 minutes for a good meal.
Only 15 minutes.


To so tisti Jamie Oliver recepti Only 15 minutes for a good meal.
Only 15 minutes.
[/quote]

Tisti recepti so kar nekaj. Vse, kar Jamie zmeče v lonec, je treba prej očistiti, on ima že vse pripravljeno…. Niti ene jedi ne moreš narediti v 15 min….

Razen jajc na oko, se vsaka jed pripravlja kar nekaj časa, kot je že opisano večkrat.
Že samo pranje solate, čiščenje zelenjave, mesa itn., vzame čas, pripravljaš za enega ali deset ljudi.
Kje je še nakup.
Običajno se porabi za kuhanje toplega obroka, skupaj s pripravo uro in pol.
Z manj ne gre.
Tudi palačinke, šmorn ali grenadir marš terjajo čas. Ne da se prehitevati.
Veliko bolje je prejšnji dan pripraviti osnovo, ohladiti in počakati na hladnem za naslednji dan na končni izdelek.
Enolončnice, prate, juhe s prilogo.
Ja, to pa je potem na hitro.

Nič – ali malenkosti. Npr. nekaj arašidov in banano za posladek. Par nektarin in jogurt za čez.
Če smo bolj lačni – paradižnik in papriko v solati.

Kuham. Ker rada kuham.
Kadar pa ne – je pa milijon možnosti….

Makaronova solata je narejena 123. Če ni, se pa morate malo bolj obrnit 🙂