Kaj kuhate danes?
Cvetača s krompirjem v pečici – recept sem našla v eni hecni kuharski knjižici, Varčna kuharica – Stare slovenske jedi. Ker je zabaven, ga bom kar dobesedno prepisala:
‘Karfijola s krompirjem. Razcepi karfijolo na male cvetke, skuhaj jo v slani vodi in odcedi. Namaži plitvo skledo s surovim maslom. Naloži v sredo sklede karfijolo in okrog karfijole nareži na listke tri kuhane olupljene, še gorke krompirje. Polij po karfijoli in krompirju osminko litra kisle smetane, ki si ji pridejala malo soli. Postavi karfijolo v pečico za 10 do 15 minut. Potem jo postavi kakor samostojno jed z volovskimi očesi in sirnatimi rezinami na mizo.’
No, jaz sem najprej v sopari skuhala razkosano cvetačo in krompir, že narezan na bolj debele rezine. Volovskih očes seveda nismo dali zraven, smo pa uporabili nekaj parmezana. Pečico sem pa predhodno ogrela na 200 stopinj. Notri je bilo 15 minut. En taka preprosta jed, ni za dol past, je pa kar okusna.