Kaj kuhati, če ni denarja?
Pozdravljeni,
smo družina z 2 plačama na minimalcu. Imava 5 otrok, 2 študenta, 2 srednješolca in zadnji otrok v 2. triadi OŠ. Problem je sledeč: Ne vem več, kaj naj kuham, ko pa je vse tako drago. Ker mož dela fizično, pa tudi otrokom bi super prišlo meso. Ampak je postalo predrago. Veliko jemo jajc, ker nam jih soseda da zastonj. Veliko kuham testenin, riža. Ampak tega smo se prenajedli. Potrebujem nasvete za recepte za velike družine z malo denarja.
Pojdi na stročnice. Fižol, grah, bob, leča. Je nasitno in skupaj s krompirjem, polento, repo, zeljem, potem ne potrebuješ mesa.
Saj v starih časih so točno takole jedli. Moj pokojni oče mi je zmeraj povedal, da so jedli meso le ob kolinah. Drugače pa zelje, repa, krompir, fižol. Pa so preživeli. Ne samo preživeli ampak doživeli lepa leta…
Mogoče vzamete meso pri kakem kmetu, večje količine s kakšnim popustom, recimo …iz treh piščancev…razkosaš, hrbti za juho, bedra spečeš v pečici, belo meso spaniraš, kar ostane- paprikaš, obara…in eto vas piščanec nahrani..priloga- domači skutni / narediš lahko skuto domačo, jogurt,…/ njoki, špecli, njoki, krompir, ostalo…enolončnice ala segedin, jota z zeljem ali repo, ričet, pašte, in zraven štruklji, palačinke, šmoren, zavitek…goveja juha, ta velik lonec imaš za cca dvakrat ali trikrat, ponucaš meso iz juhe, tenstan krompir, motovilec, radič …sezonsko…receptov je po spletu dovolj- pač povečaš količinsko…iščite popuste, znižano- kar ostane po štacunah, gostilnah…vprašaj,…pri kmetih, ponudi pomoč, kompenzacije- vi meni to- jaz vam to…ne obupat…srečno…
družina, 10.02.2024 ob 18:56
Pozdravljeni,
smo družina z 2 plačama na minimalcu. Imava 5 otrok, 2 študenta, 2 srednješolca in zadnji otrok v 2. triadi OŠ. Problem je sledeč: Ne vem več, kaj naj kuham, ko pa je vse tako drago. Ker mož dela fizično, pa tudi otrokom bi super prišlo meso. Ampak je postalo predrago. Veliko jemo jajc, ker nam jih soseda da zastonj. Veliko kuham testenin, riža. Ampak tega smo se prenajedli. Potrebujem nasvete za recepte za velike družine z malo denarja.
Težko je rečt, če se ne znajdete… Kupuj meso, ko je v akciji, daš v skrinjo pa je… Razne enolončnice, notri je malo mesa pa je dovolj… iz mletega mesa pride veliko, zdaj če samo suhe zrezke, panirano meso ali pečeno se ga ogromno porabi, če ga daš v testenine, riž, narastke ipd, ga gre manj pa precej bolj nasitno. Imaš toliko receptov in idej na netu…
Pol kile mesa v precej gosti omaki je lahko kar za dva dni. En dan z žganci, drugi dan s testeninami ali kako kašo, rižem.
Deset litrov segedina bo tudi za dva dni, pa prav tako ne pomeni veliko mesa.
Mineštra z zakuhanimi žličniki ali polžki bo nasitna in ne bo draga.
Ričet je itak slovenska klasika in prav tako za dva dni.
Kak narastek speči, meso vsak dan se ti tudi gor postavi. Pa marelični cmoki, krompirjevi svaljki v drobtinah in solata ali kompot…
En dan omaka bolonjez, drugi dan iz ostanka omake narediš musako. Če je omake premalo, položiš po celem pekaču eno plast kake delikatesne slanine ali kar pizza šunko (100 g = 2 €).
Če imaš na razpolago veliko jajc, je recimo sataraš z jajci zelo dober in nasiten.
Ja, verjamem, da ti zmanjka idej. In volje tudi… Ampak zdrži. Z iznajdljivostjo še vedno za 300€ na mesec nafutraš celo familijo.
No, najbrž imajo -štirje – štipendijo – / dva študenta in dva dijaka + otroški je še kakšen…in malo pokompenzirajte finančno…( da mladina malo prispeva za hrano /…+ poletno počitniško delo za priboljške in luksuz…
Šteje iznajdljivost , doma narejeno, nič komplicirat, preprosti obroki…
Receptov je pa toliko vsepovsod po internetu, ti samo povečaš sestavine …
ohohoh, 10.02.2024 ob 19:04
2 minimalca in 5 mulcev
da se ne zjočem
Aj, daj, ne seri. Vsak po svoje, a ne?
A si jim mogoče kaj finančno pomagala, da se usajaš?
Ženska sprašuje, kako kuhati, da bo čim ceneje. Te je kaj prosila, osebno?
Na drugi strani pa od tvoje plače gre za socialce, ki se svaljkajo in nimajo dneva delovne dobe. To je pa boljše, kaj?
Kupite meso pri kakšnem kmetu, lahko tudi pol prašiča in naredite doma klobase, ostalo daste v skrinjo. Tudi iz svinjskih kosti in rebrc lahko skuhate juho. Drugače pa priporočam enolončnice, s krompirjem, malo mesa noter, da je bolj nasitno. Če narediš golaž, zraven narediš njoke ali skuhaš polento, ker prihraniš golaž. V Evrospinu kupi ribe Ondina (so kot rio mare) in iz njih narediš brodet, je zelo okusno, zraven skuhaš pašto.
Priporočam tudi, da začnete peči kruh doma, ker je kruh drag. Kupiš moko, kje v akciji in tu tudi prihraniš. Nasitne so tudi palačinke, z marmelado ali brez, ali pa noter skuta, orehi. Ja, verjamem, da ni enostavno kuhati in prehraniti tako veliko družino. Vse dobro.
Yep. so ti že našteli ideje…,mogoče še, da kupuješ moko, kašo, zdrob , polento, …v mlinu- malo več in si pridobiš količinski popust / en mlin je v okolici Ljubljane- Bišče- Pšata – vprašaj / in enako na količino- sezonska zelenjava in meso- pri kmetih…tudi se pozanimaj osebno pri njih. .neki kmetje imajo košarico zelenjave / poglej ponudbo prek spleta / ali se zapelji do njih…jih je v Ljubljani in okolici kar nekaj ala v Savljah, Kleče…vprašati ni greh, ,,,kdor jezika špara- kruha strada…Vse dobro .
Pa to ni res, 10.02.2024 ob 19:21
Aj, daj, ne seri. Vsak po svoje, a ne?
A si jim mogoče kaj finančno pomagala, da se usajaš?
Ženska sprašuje, kako kuhati, da bo čim ceneje. Te je kaj prosila, osebno?
Na drugi strani pa od tvoje plače gre za socialce, ki se svaljkajo in nimajo dneva delovne dobe. To je pa boljše, kaj?
ubistvu jim finančno pomagam. Otroški dodatki so iz proračuna, tako da imam vso pravico pokomentirati ta đumbus.
Nimaš kaj. Krompir in čebulo na solati, dodaš še kislo smetano in začimbe. Celo skledo. Pa gobova juha iz vrečke.
Dan 2: jota in hrenovke. Palačinke.
Dan 3: rižev narastek z jabolki. Rabiš mleko in riž in jajca, pa 2 jabolki.
Dan 3: pizza – testo – paradižnik, mleto meso ( 3e) sircek namesto pravega sira, pa še dobro pride. Pa zraven solata s fižolom.
Dan 4: testenine s paradižnikovo omako in bistra juha iz vrečke.
Dan 5: fižolovka s krompirjem in testeninami, 2 klobasi razrežemo not. ( več ni treba). To je 15e za 5 oseb.
Dan 6: zelenjavna lazanja iz špinače. Solata in za sladico banana, ki jo obliješ s stopljeno poceni čokolado iz lidla.
Dan 7: testenine v gobovi omaki – iz gobove juhe iz vrečke naredi omako in dodaj korenje in čebulo. ( pač daš malo manj vode in ne nastane juha, ampak ful dobra omaka). Rabiš toliko paste kot jo pojeste, domnevam 2 paketa in 1 gobovo juho, pa 3 velike korenje, 1 čebula.
Na dan pride 10e.
Tako delam jaz.
ohohoh, 10.02.2024 ob 19:35
ubistvu jim finančno pomagam. Otroški dodatki so iz proračuna, tako da imam vso pravico pokomentirati ta đumbus.
JOj, no, povej kolk imaš plače.
Ker če imaš spodnji rang ne daš skorajda velik nič.
Jaz , ki imam plače v srednjem razredu, pa verjamem, da dam veeelikooo več od tebe.
In še nekaj.
Raje dam tej družini kot pa sociali in migrantom, katerim v večji meri daješ tudi ti. To je pa boljše, kajne?
Figice, 10.02.2024 ob 19:42
JOj, no, povej kolk imaš plače.
Ker če imaš spodnji rang ne daš skorajda velik nič.
Jaz , ki imam plače v srednjem razredu, pa verjamem, da dam veeelikooo več od tebe.
In še nekaj.
Raje dam tej družini kot pa sociali in migrantom, katerim v večji meri daješ tudi ti. To je pa boljše, kajne?
nisem spodnji rank, daleč od tega. Imam tudi le enega otroka, tako da olajšav pri dohodnini ni. Denarja ne maram dati nikomur, ne migrantom in ne takim luzerjem kot je ta zgoraj.
Zanima me187, 10.02.2024 ob 19:42
Zakaj sta dva, ki sta na minimalcu, naštepala kar 5 otrok? Zakaj sta na minimalcu? Nista spodobna zaslužiti kaj več?
BI se to vprašala, ne za to slov. familijo ampak za csd socialce in albanske familije, ki jih imajo 2 krat več?
Aja, to pa ne gre ane? Tu pamet odpove.
Meni je res fascinantno, kako se bomo Slovenci pogrizli med sabo, ko pa hodi gor k nam cela horda ljudi, s številnimi ljudmi v ozadju pa ni nikakršnega problema.
Evo, ravno danes sem naredila polpete iz rdeče leče. Slučajno se mi je prikazal en recept na yt, izgledal enostaven, lečo imam in sem na hitro pripravila po prilagojenem receptu.
Izjemno okusno, malo dela, nasitno. Istočasno se mi je pa na yt začelo prikazovati en kup receptov s stročnicami ipd (sicer večinoma vegetarijanskih oziroma veganskih) in lahko rečem, da je idej polno. Vsako stvar lahko pa seveda prilagodiš po svoje.
Sicer pa slovenske enolončnice, kot so segedin, jota, ričet, fižolova mineštra, piščančja obara, ipd. Saj se da, za ideje pokukaj na splet ali v kakšno kuharsko knjigo.