Kaj kuhati, če ni denarja?
Ni treba vsega metati v isti koš, kot je tukaj šport.
Če je kdo danes na minimalcu, to ne pomeni nujno, da je bil na minimalcu tudi takrat, ko je otroke načrtoval. Stvari se spreminjajo. Vsak od nas lahko ima smolo, da je zaposlen v firmi, ki ji v nekem trenutku začne iti navzdol in se nam bo plača znižala.
Sploh pa tisti, ki tukaj sprašujejo za ideje za kuhanje in iščejo rešitve, ne sodijo v isto ligo s tistimi, ki so si samo otroke naredili, zdaj pa čakajo, da bo družba skrbela zanje. Tisti bi tu sem prišli jamrat ali pljuvat po vsakem, ki ima več od njih.
Prekleto, ste napadalni nekateri! Ne pozabite, da se take reči rade vračajo.
Prvo preracunaj dohodke.
2x minimalec
2x prevoz in prehrana
2x stipendija
3x otroski
Dodatek za velike druzine
Brezplacna malica in kosilo v soli.
Paket RK in Karitas, zdaj RK daje tudi vrednostne kartice za Hofer in Mercator.
Plus, 2 studenta lahko delata! Imam 3, dva sta se studenta, vsi trije ves cas studija delovno aktivni preko studenta, pa jim financno ne bi bilo treba.
Torej, prvo preracunat dohodke in kje so olajsave, potem preracunat nujne odhodke, potegnit crto in se zmenit, boste iskali dodatno delo, visjo placo ali zaposlili studente?
Kuhat pa enoloncnice, krompir in jajca, testenine brez mesa, mlecne izdelke, jedi iz moke, torej nasitne in velike kolicine.
strocnice, 10.02.2024 ob 19:15
Na opevanem Zahodu gredo otroci iz druzin na minimalcu cimprej delat, ker si starsi ne morejo privosciti luksuza, da bi redili studenta, kaj sele dva.
Sicer kot zgoraj: strocnice so odgovor. Pa ne tiste iz konzerve, ki so 3x drazje, kot tiste, ki jih namocis cez noc.
Zakaj ne bi študirala? Če sta sposobna in brihtna za študij?
Marsikatere diplome se kupujejo, pa prilezejo v politiko…taki si nič ne kupujejo ampak pridno izdelajo izpite.
Če imate kakšno idejo za poceni kuho, pa le na plano
ohohoh, 10.02.2024 ob 19:04
2 minimalca in 5 mulcev
da se ne zjočem
No, če pa se prištejejo vse brezplačne malice in kosila v šolah, brezplačen vrtec, visoki otroški dodatki in štipendije, pa so na koncu na boljšem kot dve plači malo nad povprečno (večina visoko izobraženih) z enim samim otrokom.
Grom653, 10.02.2024 ob 19:42
Nimaš kaj. Krompir in čebulo na solati, dodaš še kislo smetano in začimbe. Celo skledo. Pa gobova juha iz vrečke.
Dan 2: jota in hrenovke. Palačinke.
Dan 3: rižev narastek z jabolki. Rabiš mleko in riž in jajca, pa 2 jabolki.
Dan 3: pizza – testo – paradižnik, mleto meso ( 3e) sircek namesto pravega sira, pa še dobro pride. Pa zraven solata s fižolom.
Dan 4: testenine s paradižnikovo omako in bistra juha iz vrečke.
Dan 5: fižolovka s krompirjem in testeninami, 2 klobasi razrežemo not. ( več ni treba). To je 15e za 5 oseb.
Dan 6: zelenjavna lazanja iz špinače. Solata in za sladico banana, ki jo obliješ s stopljeno poceni čokolado iz lidla.
Dan 7: testenine v gobovi omaki – iz gobove juhe iz vrečke naredi omako in dodaj korenje in čebulo. ( pač daš malo manj vode in ne nastane juha, ampak ful dobra omaka). Rabiš toliko paste kot jo pojeste, domnevam 2 paketa in 1 gobovo juho, pa 3 velike korenje, 1 čebula.
Na dan pride 10e.
Tako delam jaz.
Juhe iz vrecke? Brez besed sem.
Figice, 10.02.2024 ob 19:47
Zanima me187, 10.02.2024 ob 19:42
Zakaj sta dva, ki sta na minimalcu, naštepala kar 5 otrok? Zakaj sta na minimalcu? Nista spodobna zaslužiti kaj več?
BI se to vprašala, ne za to slov. familijo ampak za csd socialce in albanske familije, ki jih imajo 2 krat več?
Aja, to pa ne gre ane? Tu pamet odpove.
Meni je res fascinantno, kako se bomo Slovenci pogrizli med sabo, ko pa hodi gor k nam cela horda ljudi, s številnimi ljudmi v ozadju pa ni nikakršnega problema.
ja mi bomo steli koliko korenov bo kdo lahko kupil. Jug pa dobi stanovanje. sluzbo in avto….ce napuses vec ali to kar se dogaja v resnici in ne neka stavba na Litijski je post s komentarji navadno umaknjen. Politika je grozljiva… Dohtarji, medicinske in vse zivo ostalo je pri nas iz celega Juga, Indije, Nepala, Filipinov…ucijo se ze vnaprej nas jezik, da znajo par osnovnih besed..
Ko bi imeli vsaj enega influencerja kot so to drugje, da bi realno sliko Slov predstavil, vendar ga pri nas ni. Petdesetletniki divjajo bolj kot puberterniki tud na svobodnejsih omrezjih.
Tu po postih folk tolcejo z bedo kako preziveti luksuzno z minimalcem. To je bedna Slov.
Bravo za opis, 10.02.2024 ob 22:21
ja mi bomo steli koliko korenov bo kdo lahko kupil. Jug pa dobi stanovanje. sluzbo in avto….ce napuses vec ali to kar se dogaja v resnici in ne neka stavba na Litijski je post s komentarji navadno umaknjen. Politika je grozljiva… Dohtarji, medicinske in vse zivo ostalo je pri nas iz celega Juga, Indije, Nepala, Filipinov…ucijo se ze vnaprej nas jezik, da znajo par osnovnih besed..
Ko bi imeli vsaj enega influencerja kot so to drugje, da bi realno sliko Slov predstavil, vendar ga pri nas ni. Petdesetletniki divjajo bolj kot puberterniki tud na svobodnejsih omrezjih.
Tu po postih folk tolcejo z bedo kako preziveti luksuzno z minimalcem. To je bedna Slov.
Se strinjam.
Resnično in žalostno, da je tako.
vi potrebujete denar ne recepte. ne bom se spuščal zakaj 5 otrok, ker vem kako je zivlenje in vsako življenej je po moje dobrodošlo. vsaj neko ima otroke. ni uedu da imata tolk otrok če ne morete živet. ampak ko pod črto vse skup potegneš, nočem nič zdaj ful kontra govorit, ker vem kako je v tujini in vem kako je zivljenje lahko in ne bom. mot ime bolj to da sta šla dva študirat. zakaj nista šla delat. kar bi bolj pasalo v družino. pa ne mi govorit, otem da hočeš da studirata. to ni nič. lepo bi šla v poklic. elektrikar, vodovodar. pa bi skupi della vodovo. dva brata skupi delala vodovod. kaj češ lepešega. kaj češ boljšega. pa že ima je lepo. dva brata. veš kolk žensk sanja da jo dva brata fukata. pa še lh vodovodarja, ko je tko komi komi za dobit.
Poišči v knjižnjici kakšno starejšo slovensko kuharico.
Boš našla preproste recepte iz poceni sestavin.
Greš k mesarju in vprašaš, če ima kaj za psa. Običajno dobiš veliko vrečo kosti..in še malo mesa zna biti gor, odlične juhe lahko skuhaš. Pa goveja pljuča itd.
Stročnice na vse načine, drobovina. Jetra so zelo hranljiva, poceni.
xxl182, 11.02.2024 ob 09:01
vi potrebujete denar ne recepte. ne bom se spuščal zakaj 5 otrok, ker vem kako je zivlenje in vsako življenej je po moje dobrodošlo. vsaj neko ima otroke. ni uedu da imata tolk otrok če ne morete živet. ampak ko pod črto vse skup potegneš, nočem nič zdaj ful kontra govorit, ker vem kako je v tujini in vem kako je zivljenje lahko in ne bom. mot ime bolj to da sta šla dva študirat. zakaj nista šla delat. kar bi bolj pasalo v družino. pa ne mi govorit, otem da hočeš da studirata. to ni nič. lepo bi šla v poklic. elektrikar, vodovodar. pa bi skupi della vodovo. dva brata skupi delala vodovod. kaj češ lepešega. kaj češ boljšega. pa že ima je lepo. dva brata. veš kolk žensk sanja da jo dva brata fukata. pa še lh vodovodarja, ko je tko komi komi za dobit.
Bravo.
In vodovodarji morajo biti (in tudi dejansko so) mojstri za take, ter drugačne luknje, cevi, napeljave…
- Vodovodar vs. državni usluzbenec 5 : 0.
Tako to je, 10.02.2024 ob 19:02
Pojdi na stročnice. Fižol, grah, bob, leča. Je nasitno in skupaj s krompirjem, polento, repo, zeljem, potem ne potrebuješ mesa.
Saj v starih časih so točno takole jedli. Moj pokojni oče mi je zmeraj povedal, da so jedli meso le ob kolinah. Drugače pa zelje, repa, krompir, fižol. Pa so preživeli. Ne samo preživeli ampak doživeli lepa leta…
Fižol je drag. Včasih ni bil, sedaj je cena konkretno poskočila. Ne vem za grah in ostale stročnice.
Nasvet751, 11.02.2024 ob 09:21
Poišči v knjižnjici kakšno starejšo slovensko kuharico.
Boš našla preproste recepte iz poceni sestavin.
Greš k mesarju in vprašaš, če ima kaj za psa. Običajno dobiš veliko vrečo kosti..in še malo mesa zna biti gor, odlične juhe lahko skuhaš. Pa goveja pljuča itd.
Stročnice na vse načine, drobovina. Jetra so zelo hranljiva, poceni.
Za psa?
Kam smo prišli?
Ko je nevzdržno za več populacije, se naredi obrat v družbenem redu. Socialni transferji so dolgo časa krili socialnono kapico…da ni ne za živet, ne za umret..
Zgodovina kaže, ko se poruši tehtnica med ljudmi…suženjstvo, fevdalizem, kapitalizem…
Grad gori grof beži…
Kraljestvo za konja…
Navadno je bil presek vsesplošni upori, vojna…
Takrat tudi bogatim ne pomaga…ker se navadno dogaja po vsem svetu…začetki upora pa ponavadi v Franciji, vojne pa balkan
Vsake toliko pogledam oddaje na Kitchen od Jamia Oliverja Kako prihraniti. Če imaš možnost, poglej za ideje. Pač malo prilagodiš na vaše okuse.
Dela kar dosti ” enolončnic” iz pečice. Uporabi kar dosti kosov mesa, ki niso tako dragi. Pa seveda stročnice in dosti zelenjave.
Drugače je pa tako da je cel piščanec bistveno cenejši kot fileji. Kupiš celega na popust razkosaš, daš v skrinjo in imaš za različne jedi.
Zdaj v zimskem času je zmrznjena zelenjava cenejša kot sveža. Torej uporabi to. Drugače se splača zelenjavo kupiti sredi njene sezone takrat ko je najcenejša in jo zmrzniti.
Prav tako je z ribami. Zmrznjene so cenejše kot sveže. Pita z njimi je božanska.
Ne rabite vsak dan jest šnicle, dovolj je že da uprabite meso samo za okus. Uporabite več zelenjave, ki je dosti cenejša kot meso, za nasitnost pa več maščob.
Če imate jajca zastonj so dobra ideja omlete z različno zelenjavo, sirom. Ali pa kakšni narastki.
Super je tudi pečen riž. Mal zelenjave, par koščkov mesa, jajca in ohlajen skuhan riž. Prepražiš pa imate kitajsko hrano doma.
– Doma naredi krompirjeve njoke z jajci in zraven pesto -1× tedensko
– Sardele iz Lidla s krompirjem in blitvo -2×tedensko ( lahko v pečici, da prišparaš na olju)
– brezmesna jota
p.s. Če mož fizično dela in otroci telivadijo, ni nujno da vsak dan je meso. 1x tedensko piščanec in 2x tedensko sardele je vrh glave, pa še zdravo povrhu.