Kaj kuhati, če ni denarja?
Grof, 11.02.2024 ob 10:37
Kar po Savinsko. Nič pa jesih gor. 🤗
Res ste bedaki. Svetovni bedaki…
Namesto, da bi razmisljali o uporu, spremembi, iščete stare recepte iz 1960, pa tudi iz 1880.
Še čudno, da ni kdo predlagal, da stepajte vec otrok.
Več otrok= več družinskih članov, ki bi na izmene gonili tri bicikle in tako proizvajalo brezplačno elektriko.
Ker mesečne položnice v višini 300€ večina dejansko ni sposobna poravnati. In jo nikoli ne bo…
In kaj svetujete, če nekdo kuha in ogreva stanovanje na plin? Pojest več fižola?
star dec, 11.02.2024 ob 11:16
Res ste bedaki. Svetovni bedaki…
Namesto, da bi razmisljali o uporu, spremembi, iščete stare recepte iz 1960, pa tudi iz 1880.
Še čudno, da ni kdo predlagal, da stepajte vec otrok.
Več otrok= več družinskih članov, ki bi na izmene gonili tri bicikle in tako proizvajalo brezplačno elektriko.
Ker mesečne položnice v višini 300€ večina dejansko ni sposobna poravnati. In jo nikoli ne bo…
In kaj svetujete, če nekdo kuha in ogreva stanovanje na plin? Pojest več fižola?
Se strinjam, da je potrebno nujno spremeniti sistem.
A gospa, ki ima že danes prazen lonec, ne more razmišljati o spremembi sistema.
Žal. To je na tistih, ki imajo lonec (še) poln, nekaj znanja, iznajdjivosti.
Pa tudi nasveti, naj ljudje študirajo, so povsem neumestni. Za normalno funkcioniranje družbe potrebujemo mnogo več modrih ovratnikov kot belih.
Tudi tisti, ki hodijo v službo in opravljajo najenostavnejša dela, bi morali imeti za normalno preživetje ob 40urnem delavniku.
To pomeni poln lonec, plačane položnice, pokrite osnovne potrebe in ja, tudi 10 dni dopusta v apartmaju, kjer si sam kuhaš.
Dovolj, da greš k zobozdravniku, po zdravila, da imaš za pastile, če boli grlo.
Figice, 10.02.2024 ob 19:47
Zanima me187, 10.02.2024 ob 19:42
Zakaj sta dva, ki sta na minimalcu, naštepala kar 5 otrok? Zakaj sta na minimalcu? Nista spodobna zaslužiti kaj več?
BI se to vprašala, ne za to slov. familijo ampak za csd socialce in albanske familije, ki jih imajo 2 krat več?
Aja, to pa ne gre ane? Tu pamet odpove.
Meni je res fascinantno, kako se bomo Slovenci pogrizli med sabo, ko pa hodi gor k nam cela horda ljudi, s številnimi ljudmi v ozadju pa ni nikakršnega problema.
Ampak res!
Jaz pa mislim, da ste nesposobni.
ce imata res oba minimalca imas lahko za 5 otrok dovolj dodatkov, da ze s tem prezivite.
4 otroki lahko delajo prek studentakega servisa.
ce bi studirala na tehnicnih fakultetah bi lahko imela komot kadrovsko stipendijo. Ce studirata na luzerskih fakuletetah (beri levicarskih) imata pa cel mili dan moznost opravljati studentsko delo in zasluziti vsaj vsak 800€ vsak mesec.
za srednjesolca pa velja enako, vikend kelnarjenje je placano po 10€/uro neto min.
Ja je problema lepe spovprecne plače pa gledamo kaj kupimo smo 4. En je hvalabogu ze doštudiral. . Jaz kupim meso ko je 50% znizano v Mercatorju. V sparu. Pa na akcije…. pa res gledamo. Ker je vse predrago.krivi pa smo sami ker se je zbunimo in ne gremo pred parlament. Kdo je sploh zvišal cene in zakaj. Zaradi Vojne? A Res? Zaradi Surovin? Vsak dan pa drvi na tone tovornjakov po avtocesti…. in to nas stane,. prevažajo hrano…. pa tako kot je že nekdo napisal…. skuhaj stročnice. Juhe…. in vso srečo!
Tako kot je ze predlagal nekdo tu – meso nadomesti z strocnicami in ostalimi viri beljakovin. Ko nimas dovolj denarja je se posebej dobrodosla iznajdljivost ter domislija. Primer: iz cicerike lahko nardis enoloncnice, namaze, polpete in je odlicno nadomestilo za meso. Ustvarjaj z ljubeznijo pa bodo to potrdili tudi lacni clani druzine.
Jaz sem lih včeraj računala, koliko nas je stalo sobotno kosilo. Skuhala sem mlečni riž za 3 osebe, količinsko bi ga bilo tudi za 4, ampak, ker ga imamo radi, smo ga trije zmazali v celoti.
Porabila sem liter mleka (s-budget, 0,89 EUR -je bilo v akciji) in cca 30 dag riža (0,80 EUR). Jaz mleko vedno razredčim z vodo v razmerju 1:1. Na koncu riž še malo posladkamo in potresemo s kakavom. Če zračunam, koliko so me stale sestavine, je to okoli 2,20 EUR.
No, to je le ena od idej, ki je res poceni.
družina, 10.02.2024 ob 18:56
Pozdravljeni,
smo družina z 2 plačama na minimalcu. Imava 5 otrok, 2 študenta, 2 srednješolca in zadnji otrok v 2. triadi OŠ. Problem je sledeč: Ne vem več, kaj naj kuham, ko pa je vse tako drago. Ker mož dela fizično, pa tudi otrokom bi super prišlo meso. Ampak je postalo predrago. Veliko jemo jajc, ker nam jih soseda da zastonj. Veliko kuham testenin, riža. Ampak tega smo se prenajedli. Potrebujem nasvete za recepte za velike družine z malo denarja.
ja, ričet je zakon. Ješprenj je najcenejši v Hofru, rabiš še malo slanine za okus, narežeš na drobne koščke, krompir, korenje, malo paradižnika…. nasitno in super dobro.
Prebranac, jota, segedin…. vse kar je stročnic, in ne potrebuješ veliko mesa. Fižol se nakuha, ričet tudi…
Jaz ne kuham. Jem raznovrstno:
1. dan surova cvetača (celo),
2. dan brokoli,
3. dan 250 g svežega brstičnega ohrovta (narezan na polovičke)
4. dan – naribano korenje + dimljeni tofu
5. dan surovo kislo zelje
6. dan kisla repa
7. dan mix solata – rdeči radič, koruza, mini paradižnički + dimljeni tofu
Pa malo orehov, indijskih oreškov in suhe aloe vere v koščkih čez dan.
Dva študenta, dva odrasla.
Torej si lahko naredite 4 Šparovec kartice in 4 merkator pika.
Greste v spar 4 izdelki po 25% ceneje pa nekaj imate. Tako naredite tudi v Mercatorju in verjamem , da se stem kar nekaj prišpara.
Redno kupujemo na ta način in se nekaj prišpara pa ostane za kaj drugega.
Če živite v hisi si omislite vrtiček v kolikor imate košček zemlje, tudi tako si lahko veliko pridelate za v skrinjo.
Lahko pa se tudi usedete z študentoma , in se pogovorite , da bi šla mogoče kaj delat preko študenta in tako vsaj za sebe imela kak dinar ali dva in seveda posledično razbremenijo tebe in moža.
Brezmejno za 4 osebe polnovredno kosilo:
Pol glave svežega želja narežeš na kocke 1×1cm približno razpadejo na lističe, daš na 2 žlici olivnega olja in počasi dusiš do svetlo rjave barve, po potrebi zalijes z vročo vodo po žlicah in dodas zlico zacinke ali bio vegete. Široki pirini rezanci ( mislim da so hoferjevi najcenejši) skuhaš in dodaš zelju ki je že podušen.
Dve večji jabolki olupimo in narežeš na manjše krhle in skuhas kompot.
Mesno kosilo malo nad 7 eur za 4 osebe:
Piščančji medaljoni v Lidlu 3,99 in smetana za kuhanje 1,40. Piščanca popeces na žlici olja, dodaš smetano za kuhanje in zacinis. Skuhas njoke mislim da so v Lidlu cca 1,5 eur.
Za solato nabereš regrat.
Pisana rižota za 4 cca 7 eur:
Večji lonček riža 1/3 kg, pakiranje medaljone zrežemo na manjše koščke in jih popražimo na 2 zlici olja in pol čebule, nato eno srednje korenje narezem na kolute, popražimo in nato dodam riž in zalijemo 1:3 in začinimo. Kuhaš po navodilih ( 16-17 minut) par minut pred koncem kuhanja dodaš malo konzervo graha in eno kozervico koruze ( lahko kuhano na sopari)
To je kar se na hitro spomnim, kar včasih skuham. Gledam pa, da je kar se da uravnoteženo kosilo.
lej, prav iskreno…tvoj problem ni kaj kuhati, ampak to, da ste totalno brez keša. Študenta naj gresta delat prek servisa, srednješolca pa kaj vsaj za vikend. Ti in mož si pa najdita kako popoldansko dejavnost. Ne vem, deli nohte, pejdi pucat hiše, pejdi kašni gospe zlikat. Mož pa če je fizikalc, naj začne še popoldne neki sam zase… ne vem, naj gre zidat zide, podirat smreke… kaj js vem. Poznam enga južnega, 5 dni na teden fizičari, pride vikend, pa gre za fizikalca še na črno malo po okolici.