Kaj kuhati? VSE PREDRAGO
Smo poštena družina, sinček je danes rekel “mama zakaj zadnje čase jemo skoraj samo testenine?”
Ker je predrago! Ker te cene niso normalne! Zelenjava je izredno draga! In pri kmetih in trgovini… o mesu ne bom izgubljala besed. Niti ne o ribah. Jemo samo še krompir, jajca, kakšne hrenovke se najdejo, makarone, kakšen kos mesa, če se me sestra usmili.
Kaj naj kuhamo? Imamo eno plačo, nas pa je pet.
5 vas je pa en dela. Za začetek bi jaz šla delati karkoli (razen prostitucije), ker hrana je osnova . Zakaj imate otroke če jim ne morete nuditi osnov. Kaj lahko kuhaš? Kupi meso na nižanju, v akciji. Spar ima piščanec -50%. Kupi mleti mešano, naredi dobro omako, pa imate za dvakrat. Enolončnica in palačinke.
chili sin carne, 05.04.2025 ob 16:31
chili sin carne. 3 čebule, kila suhega fižola, pekoč feferon ali dva, piksna koruze, pol litra pasiranega paradajza, poper, sol. Skuhaš v velikem loncu. Sestavine stanejo okoli 5 €, mi trije mamo to za 2 x 3 obroke. Zraven paše kruh ali riž.
PA da vas nič srat ne teži, vsi zaprti še zmer?
Otroške dodatke in ostale socialne transferje si pozabila napisat. Drugač pa delat, v vsaki trgovini visijo veliki plakati, da iščejo ljudi za delat in to takoj. Enako je z lokali, pa sigurno še marsikje.
Drugač pa jedi na žlico kombinacija meso-zelenjava-OH so zdrave in nasitne. Če si doma imaš verjatno čas spečt kruh, kakšno pecivo iz osnovnih živil in jedi v pečici, kjer porabiš vse ostanke, najeste se pa zelo dobro vsi.
pošteni ljudje, 05.04.2025 ob 16:21
Smo poštena družina, sinček je danes rekel “mama zakaj zadnje čase jemo skoraj samo testenine?”
Ker je predrago! Ker te cene niso normalne! Zelenjava je izredno draga! In pri kmetih in trgovini… o mesu ne bom izgubljala besed. Niti ne o ribah. Jemo samo še krompir, jajca, kakšne hrenovke se najdejo, makarone, kakšen kos mesa, če se me sestra usmili.
Kaj naj kuhamo? Imamo eno plačo, nas pa je pet.
Rižota? Riž arborio, daš-25% kupon. Če imaš domač korenček v skrinji in grah ( ali 3 pak mini korencek in grah ni drago in ena konzervica je dovolj). Polovica zavojcka fileja, na male kocke narežeš. Če imaš domačo bučko, na kocke narezano daš vmes, dodaš še malo žličko kurkume ( deluje protivnetno) da lepo zlato rumeno barvo.
Pripraviš v velikem Voku ali večjem loncu.
Tamale pravita -zlata rižota. Na oko za 5 oseb cca 5 eur ce imas doma kancek olja in zacimbe. Niti solate ne potrebuješ, ker je rižota polna zelenjave in sočna.
Kako lahko nekateri očitate družini število otrok? A jih je preveč? Begunci, ki prihajajo s celimi družinami, so pa ubogi in zaželeni? Nikoli ne veš, kako se ti življenje lahko hitro obrne v minus. Zelenjava je na tržnicah nenormalno draga, če pa stopiš do malega kmeta, bo vesel, če lahko dobi kakšen eur. Sploh tisti, katerim vir zaslužka ni kmetija. Samo vprašaš in kupiš, so vedno radodarni.
Saj ni problem samo v številu otrok. Če imaš moške doma, jedce, ki delajo fizično delo, pojejo vse in še so lačni. Moraš se naučiti pametno kuhati. Iskati poceni surovine, ideje za raznolike obroke, ki so dovolj hranljivi in še nekaj zraven za volumen, pečeš svoj kruh, sladice. Zelo pametno je vlagati v domač sadovnjak, vrt, kokoši, da si vložiš čim več poleti in tako res krepko prišparaš. Vse možne kisle solate, zamrznjena zelenjava ali vložena, kompoti, marmelade, če imaš možnost dobit pravo mleko od kmeta, da delaš jogurt, pridobi kefirova zrnca, naučiš se iskati divjo hrano.. ipd. mi smo začeli s sirupi iz bezgovih cvetov in smrekovih vršičkov, do gobarjenja, vse čaje sama pripravim, delam tudi domač jeger, teranov liker, letos sem se naučila delati kombutcho in pivo ter se veliko naučila o fermentiranju. Naredila sem tudi svoj prvi namaz iz oreščkov. Vsako leto se kaj novega naučiš in to je tisto, kar je najbolj pomembno v življenju. Kako preživeti, če nimaš nič oz malo. Jutri smo lahko vsi tam, da na policah ne bo več nič ali bo predrago. Pametno je znati poskrbeti za hrano, vodo in zatočišče.
Lej ti te forumske kurbe, kako takoj začnejo “zakaj imata 3 otroke, če jih ne moreta preživljat”. Barabe pokvarjene.
Imata jih zato, ker jih pač imata. Tudi če bi imela enega otroka, ne bi ob eni plači jedli kaj bolje.
Temu se reče revščina. Tudi večina vas, ki cele dneve visite na forumu in ste samski, je v podobnem položaju. Nimate niti za spodoben zrezek, čeprav si izmišljate jedilnike in jedi, katerih si ne morete privoščiti.
Ampak – dajmo udarit po tistih, ki imajo družino, kajne? Sami so si krivi, da so naštepali 3 otroke, naj torej trpijo še bolj kot trpite VI, suhe veje in inceli.
Slovenclji v vsej svoji veličini. Nimate nasveta za avtorico, ve suhe veje in inceli? Potem bodite tiho, ste pač nesposobni napisati nek normalen komentar ker ste preveč poškodovani že sami.
Imate tudi otroške dodadke in soc. pomoč!
Ne razumem zakaj jeste samo testenine, tudi ješprenj in riž ni dražji od testenin in kos prek. reber za v ričet ni drag. Iz malo zelenjave se da pripraviti okusne enolončnice, polpete, njoke, omake itd. Iz moke in jajc palačinke, cmoke, domače rezance……….Namesto, da kruh kupujete pride veliko cenejši, če bi ga sami pekli. Solate je sedaj na pretek v naravi-regrat. Lahko bi naštevala še in še kako se da pri hrani privarčevati, pa še bolj zdravo jesti, a očitno imate internet, katerega cena je kar visoka na položnici, potem si lahko na netu sami najdete nasvete. Lahko tudi najamete košček zemlje, da si zelenjavo sami pridelate, ampak je potrebno tudi delati in lahko se zaposli še tisti od vaju, ki ni zaposlen, služb je ogromno.
Tudi pri položnicah se da prihraniti, varčujte z elektriko in vsem ostalim.
Zanimivo, kako vedno vsak izhaja iz sebe. Tudi jaz sem imela pri 1. otroku že 16 let del. dobe in so mi od plače trgali starševski dodatek. Jebi ga, tako je bilo (in je morebiti še vedno). Ko sta otroka začela obiskovati srednjo šolo (eden v Lj., drugi v Zasavju), je moj partner naredil več km z vožnjo do železniške postaje, kot jaz, ki sem se vozila na delo v Lj. Eden takrat, drugi drugače. Eden do šole 1,5h, drugi 45 min. Vsak na svoj konec. Nisem pa hotela, da nekje čakata več kot uro, da pride še drugi na postajo. To je podeželje brez urejenih javnih prevozov. Ja, otroški dokladi so bili okrog 70 eur, katere pa sta po polnoletnosti prejemala na svoj račun in mi še na kraj pameti ni padlo, da bi jih od njih zahtevala. Joj, v kaj vse se spuščate. Če je eden od staršev doma, morebiti kaj prihranijo, ampak potrebno je poznati ozadje vsake družine. Mleto meso iz Lidla, Hoferja, Spina? Ga ne jem za noben denar, še zastonj ne. Otroci rabijo računalnik, internet, že zaradi šole. Rabijo! Moja sta bila zelo skromna, velikokrat pa se je porajalo vprašanje, zakaj pa jaz nimam tega in tega? Verjemite, da je včasih izredno težko, ampak čas mineva hitro, otroci odrastejo, imamo jih pa zaradi sebe, tudi namesto drugih, katerim je ugodno življenje pomembnejše od potomstva in ne, ne živite vi naših otrok, vi živite otroke beguncev, priseljencev z vsemi njihovimi družinami, mi pa bomo za svoje že poskrbeli in ne plačujemo visokih davkov zaradi nas. (MonsteraMo). Zaradi drugih.
Se nikoli ne pelješ z vlakom?
Ne vem kakšno situacijo imate, pa morda res 4 ure ( 4 ure prispevke do polnega delovnika ti plačuje CSD) če najmlajši se ni v šoli.
Poskusi najti, če kje potrebujejo pomoč dopoldan za 4 ure. Pa še več olajšav za otroke boste lahko pri dohodnini uveljavili.
Najboljše, da si spisete nekaj receptov, ki so hranilni in nasitni ter zdravi. Dala sem že recept za zlato rižoto. Tud jaz obkrozujem reklame in unovcim kupone. Akcije nam diktirajo jedilnik.
Anonimno 9713, 05.04.2025 ob 19:27
Kako lahko nekateri očitate družini število otrok? A jih je preveč? Begunci, ki prihajajo s celimi družinami, so pa ubogi in zaželeni? Nikoli ne veš, kako se ti življenje lahko hitro obrne v minus. Zelenjava je na tržnicah nenormalno draga, če pa stopiš do malega kmeta, bo vesel, če lahko dobi kakšen eur. Sploh tisti, katerim vir zaslužka ni kmetija. Samo vprašaš in kupiš, so vedno radodarni.
Na tržnici kupujejo ljudje ki so cenovno neobčutljivi ker tam se 10x nabije ceno. Prevečkrat sem slisala, da glih te branjevke, ko zmanjka, grejo v Spar in kupijo zelenjavo in jo prodajajo kot lastno pridelavo