Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti kaj lahko narediva?

kaj lahko narediva?

Kljub dolgi zgodbi bom probala bolj na kratko razložiti situacijo…
Z partnerjem sva si izdelala stanovanje pri njem doma v zgornjem nadstropju.
Da najprej opišem stanje. Imamo skupni vhod (imava prepoved da bi delala svojega), v najinem stanovanju ima sobo še vedno njegova 32 let stara sestra in njen 38 letni fant, zato se tudi ne moreva zakleniti, ne moreva zaščititi svoje osebne lastnine, k nama lahko kadarkoli vdre kdorkoli in to nenapovedano, kar se pogosto tudi dogaja. Že dalj časa sumiva da nama prisluškujejo in nama sledijo, saj je vsaka najina še najbolj osebna in intimna stvar, ki je nisem razlagala nikomur, tudi svojemu partnerju ne, prišla njim na ušesa. Ni mi bilo jasno kako, tudi moj partner je skoraj mislil da se mi meša, pa sva dokazala da imam prav. Sicer ni prisluškovanje (mogoče tudi), ampak vdor v mojo zasebnost. Izvedela sva (povedali so sami), da so na forumu na katerem sem prijavljena videli kaj pišem o njih, o sosedih, o mojih domačih, kakšna sem, kako si upam in podobno. Torej brskali so za mano po forumu. Meni je pri vsej stvari vse skupaj smrdelo, saj se takšnih stvari katere sem po njihovih besedah pisala na forum nisem spomnila…sem jih pa pisala v dnevnik. Vse bolj na sumu sem ju imela da hodita v stanovanje, brat moje osebne zapise. Kupila sva dve kameri in eno nastavila v kuhinjo da se je videlo po celem stanovanju, drugo sva nastavila v spalnico kjer imava v omari dokumente, račune in seveda moj dnevnik. In bila sva po pravici šokirana, ko sva nekega dne prišla domov, pregledala posnetke in videla kaj se je v najini odsotnosti dogajalo. Na posnetku je lepo vidno, kako tašča takoj ko sem zjutraj odnesla pete, odpre vrata, in gre najprej v kuhinjo, odpira predale, omare, dviga pokrovke…nato gre v kopalnico in je ni nekaj minut ven, potem gre še v ostale sobe, na koncu še v spalnico…no, tam odpre omaro, točno ve kateri predal (seveda ker to počne že krepko več kot pol leta), vzame ven dnevnik in bere, se zraven smeji, nato ga da nazaj, pobrska po omari še malo po računih in dokumentih če je kaj novega in gre. Potem po celotni vasi oznanja, podrobnosti iz mojih zapisov, opravlja naju pred sorodniki, sosedi, češ kaj vse pišem na “forum”, prišlo je že tako daleč, da se naju vsi izogibajo, pa jim nisva popolnoma nič naredila.
Ko sva se umirila, sva se odločila da bova dogajanje v stanovanju snemala še naprej in do sedaj se je nabral zajeten kup posnetkov. Zanima naju, ali glede na to, da nepremičnina (torej hiša) ni uradno napisana na naju, lahko kakorkoli pravno postopava, ali jo lahko obtožim za kakšno kaznivo dejanje, konec koncev nepremičnina ni najina, so pa najine vse premične stvari in sem spada tudi omara in vsebina v njej, da ne govorim kakšno psihično mučenje sem prestajala, oz. ga še na podlagi tega vdora.

Pozdravljeni!

V navedenem primeru gre, ne glede na to, da s partnerjem nista formalnopravna lastnika svojega stanovanja, za grobo kršitev ustavno zavarovane pravice do zasebnosti in nedotakljivosti stanovanja. Ravnanje vaše tašče pravzaprav celo ustreza elementom kaznivega dejanja kršitve nedotakljivosti stanovanja, za katero je zakonsko predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta. Predlog za kazenski pregon je mogoče podati v roku 3 mesecev od dneva, ko ste izvedeli za kaznivo dejanje in storilca.

V primeru, da se odločita odseliti na svoje, imata pravico zahtevati povrnitev vlaganj v tujo nepremičnino.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close