Kaj lahko stori porok???
Pred 10-imi leti sem šel “prijatelju” za poroka. Po izjavi odvetnika, ki je zastopal upnika in h kateremu je bil nakazan prvi del denarja iz mojega TRR-a za poplačilo dolga (cca.7.000€, tega denarja pa upnik ni dobil!), ni plačal niti enega obroka. Njegov s.p. je šel v stečaj, njegova žena (tudi porok) ne dela nikjer, delata pa oba (vsak zase) nekje na črno. Vse imetje (vila z bazenom!!!!) je pisano na njegove starše in ostale sorodnike, on se vozi v audiju, ona v golfu V, imata še kombija novejšega letnika.
Novembra 2008 so mi blokirali TRR za 21.000€. S “prijateljem” sva se dogovorila (žal le ustno), da mi bo mesečno plačeval obroke – razliko med mojo plačo in izplačilom banke, ki je bilo takrat 450€. Pet mesecev je nekako šlo, potem pa nič več. Da je bila smola zame še toliko večja, sem bil od 1. decembra 2009 dalje brez službe. Vmes so mi odblokirali TRR. V novi službi sem dva meseca. Odprl sem si nov TRR za nakazovanje plače in ta je zopet blokiran – tokrat za 12.000€. Ravno za božič sem dobil še obvestilo, da mi bodo rubili avto – vrednost avta cca. 800€. Banka mi od moje plače izplačije 562€.
Ne vidim izhoda in sem popolnoma nemočen, ko mi ostajajo neplačane položnice in nič poštenega za v lonec, saj skušam vsak € obrniti otrokoma v prid, ženina plača je malce nad minimalno.
Obračam se na vas v želji po kakršnemkoli nasvetu – Kaj naj storim? Naj najamem izrterjevalce? Je kakšna varianta, da “dobim” zadevo na sodišču – besni me namreč dejstvo, da mnogo ljudi reče: Saj veš, kaj si podpisal!, v resnici pa naši zakoni ščitijo – kriminalce in barabe.
Hvala!
Gašper
Porok ima po plačilu dolžnikovega dolga zoper njega regresni zahtevek. V ta namen sprožite sodni postopek, pri tem pa pazite na zastaralne roke. Za uspeh na sodišču imate, glede na to, da je zadeva kristalno jasna, vse možnosti, bo pa glede na okoliščine, ki jih navajate, nekoliko težavnejša izvršba sodne odločbe. Vendar pa imate kljub temu, če boste dovolj vztrajni, realne možnosti tudi za poplačilo dolga, skupaj z zamudnimi obrestmi. Slej kot prej bo namreč vaš “prijatelj” že prišel do kakšnega premoženja, ki bo lahko predmet izvršbe, vi pa lahko s skrbnostjo dosežete, da vaša terjatev ne bo nikoli zastarala (terjatev, ugotovljena s pravnomočno sodno odločbo zastara v 10 letih, vendar lahko zastaranje pretrgate s kakršnimkoli dejanjem pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, katerega namen je ugotovitev, zavarovanje ali izterjava terjatve, s tem pa začne zastaralni rok teči znova). Dobro bi bilo tudi, da ste na tekočem z njegovim premoženjskim stanjem in da v primeru spremembe v tej smeri takoj ukrepate. Kot upnik imate tudi pravico izpodbijati njegova pravna dejanja, ki so bila storjena vam v škodo (vsako odplačno ali neodplačno razpolaganje s premoženjem, kamor sodi tudi odpoved dediščini) in torej zaradi njih dolžnik nima dovolj sredstev za izpolnitev vaše terjatve.
Forum je zaprt za komentiranje.