Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kaj moram plačati?

kaj moram plačati?

Sem že 6 let lastnica stanovanja, vendar tu nisem stalmo prijavljena. Zdaj bi ga prodala, pa me zanima katere davke vse moram plačati? Hvala za odgovor.

2% davka na promet z nepremičninami (na pogodbeno ceno),
25% davka na dobiček (osnova je razlika med nakupno in prodajno ceno)
do 2% nepremičninski agenciji, ta strošek ni nujen v kolikor prodajate sami.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala lepa za vaš odgovor. Samo še to bi vprašala ali je res, kot sem nekje zasledila, da ko si lastnik 8 let, ne plačaš davka na dobiček, tudi če nisi na tem naslovu stalno prijavljen?

————————————————————————————————————-
Glede davka na dobiček ste se malo zmotili g.Tomc.
do 5 let lastništva 20% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
5- 10 let lastništva 15% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
10- 15 let lastništva 10% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
15-20 let lastništva 5 % davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
več kot 20 let ni davka na dobiček

Davka na dobiček ste lahko oproščeni samo v primeru da sta izpolnjena oba pogoja:
1. Na naslovu nepremičnine imate prijavljeno stalno bivališče vsaj 3 leta pred prodajo
2. Na naslovu nepremičnine morate dejansko prebivati vsaj 3 leta pred prodajo

————————————————————————————————————-
Glede davka na dobiček ste se malo zmotili g.Tomc.
do 5 let lastništva 20% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
5- 10 let lastništva 15% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
10- 15 let lastništva 10% davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
15-20 let lastništva 5 % davka na razliko med nakupno in prodajno ceno
več kot 20 let ni davka na dobiček

Davka na dobiček ste lahko oproščeni samo v primeru da sta izpolnjena oba pogoja:
1. Na naslovu nepremičnine imate prijavljeno stalno bivališče vsaj 3 leta pred prodajo
2. Na naslovu nepremičnine morate dejansko prebivati vsaj 3 leta pred prodajo[/quote]

jana333 se mi zdi da nima izpolnjena oba pogoja, vsaj tako je razbrati iz vprašanja? Sem se pa resnično zmotil, davek od obička kapitala je 20 %.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

V konkretnem primeru samo 15%

Obema najlepša hvala za prijaznost, pa srečno 2010;-)!!

Spoštovani,

kako pa je z zamenjavo nepremičnine. Zamenjala bom večvredno nepremičnino za manjvredno. Ne sprašujte zakaj, ker je to predolga zgodba. Če pri tej dvojni prodajni pogodbi navedemo znesek manjvredne nepremičnine (za obe), če torej pridelam izgubo po mojem mnenju ni davka na dobiček. Imam prav ali se motim?
Zahvaljujem se za odgovor.

Prav imate.

New Report

Close