kaj naj skuham brez mesa
Priporočam:
1. ričet s krajnsko klobaso
2. zeljna juha s krompirjem
3. kokosov riž s fižolo
4. špinača s pire krompirjem
5. testenine v paradižnikovi omaki s kornčkom
6. grahova enolončnica
7. zelenjavna juha s kitajskimi rezanci
8. šmorn in kompot
9. ajdota (ajda z gobicami)
10. šampijonov (gobov) golaž
Pa dober tek! 🙂
za prste polizat, bi še angelčki jedli ;))
Kuskus s pistacijo in špinačo, tofu s sezamom in popečena zelenjava
♦ Sestavine za 2 osebi:
200 g kuskusa
80 g pistacij
20 g pora
100 g špinače
0,5 l vode
2 papriki
250 g brokolija
350 g tofuja
žlička margarine Becel Classic
2 žlici sezamovih semen
2 žlici olivnega olja
himalajska sol
V samo pol ure lahko pripravite in tudi pojeste kosilo, ki ne bo samo okusno, temveč tudi zdravo.
V samo pol ure lahko pripravite in tudi pojeste kosilo, ki ne bo samo okusno, temveč tudi zdravo. / FOTO: osebni arhiv
Na žlici olivnega olja na hitro popražimo nasekljan por in pistacije. Prilijemo vodo, dodamo žličko soli in počakamo, da voda zavre. Dodamo kuskus, lonec odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 5 minut (oziroma upoštevamo navodila proizvajalca). Zadnji 2 minuti dodamo špinačne liste in kuskus nežno premešamo.
Brokoli in papriko narežemo na kose, ki jih 5 minut pražimo na žlici olivnega olja. Če želimo, da bo zelenjava bolj mehka, jo pražimo še kakšno minuto ali dve več in po potrebi dodamo tudi malo vode. Popraženo zelenjavo začinimo s soljo.
V ponvi razpustimo margarino in na njej popečemo na kose narezan tofu. Po 3 minutah mu dodamo sezamova semena in pečemo še nekaj minut, da se tofu in semena zlato obarvajo. Če imamo tofu radi bolj zapečen, ga pustimo na ponvi še kakšno minuto dlje, da se rahlo rjavo obarva.
Kuskus, popečen tofu s sezamom in popraženo zelenjavo serviramo na krožnike ter pripravljeno jed takoj postrežemo.
Jaz zelo redko skuham kaj z mesom, tako da so mi te težave nerazumljive 😉
Pašta s paradižnikom, mešano zelenjavno omako, gobami, pestom, gorgonzolo, sirovo omako, …. Njoki s gobami, gorgonzolo, špinačno, grahovo omako. Enoločnice – fižolova juha, lečina juha, burek. Rižota z zelenjavo, grahom in korenčkov, gobami, šparglji… Tortilje s čičerikinimi ali fižolovimi polpeti in svežo ali praženo zelenjavo. Rižev narastek, palačinke, sirova omleta, krompirjeva musaka, zelenjavna lazanja, pica mergerita ali zelenjavna…. Na tone je tega.
– zelenjavna enolončnica,
– jota,
– ričet,
– testenine z zelenjavno omako ali pa testenine z maslom in sirom
– palačinke z marmelado ali skuto,
– frtalja ali ocvrta jajca
– njoki z gorgonzolo
– polenta in brodet ali polenta z jogurtom,
– skutni burek,
– pohan sir s tatarsko omako,
– rižota z zelenjavo npr. s porom ali paradižnikovo omako
– skleda solate ali radiča s fižolom in jajci
– mineštra pašta-fižol (fižolovka)
– pica s sirom in zelenjavo
https://www.thespruceeats.com/turkish-ezogelin-soup-3274341
Ta recept je super za to turško juho iz leče Ezogelin. Gelin baje po turško pomeni nevesta?
Vegi indijska jed sabji z basmatim rižem. https://www.mczos.si/2015/04/7526/
Vegi indijska jed sabji z basmatim rižem. https://www.mczos.si/2015/04/7526/
[/quote]
Ali takšna vegi jed. https://oblizniprste.si/slastni-zdravi-obroki/bulgur-z-zelenjavo/