kaj naj
Hi,
pomagajte mi prosim z nasvetom, ker ne vem, kaj naj storim, ker sem dal v rač.nov disk in nanj win xp. Prejšnji disk pa sem iz dveh particij naredil zdaj samo eno in zdaj, ko ga v Moj računalnik hočem pogledat, mi napiši, da ni bil formartiran in da bo zdaj, a s tem izgum vse podatke. Na tem disku pa imam vse stare stvari, katere nočem izgubiti. Kako naj jih ohranim. Kakorkoli kliknem na ta D: mi napeš to.
Help please
Mogoče je meni tole tvoje pisanje malce nerazumljivo, ker sem
popoldanski honorarec, pa bi te prosil če lahko malce drugače
oz. jasneje napišeš.
torej imaš stari disk
imaš novi disk,
katerega si sedaj formatirala in na njega dala windows xp
oz. na katerem disku imaš stare podatke ??
klemenx, hvala, da si mi pripravljen pomagati.
Torej,prejšnje stanje:
en disk: C: na katerem so bili Windowsi in D: z mojimi podatki
Trenutno stanje:
– stari disk z dvema particijama sem združil in ne formartiral in je zdaj D: (slave)
– novi disk (master) sem razdelil na dve particiji C: na katerem so zdaj Windowsi in na F:, ki pa je prazen.
Torej particija D oz. ta disk ni bil formartiran, le združen, zdaj pa ko ga hočem odpreti (Moj računalnik/D:) se mi pojavi ikona Disk ni formatiran in piše:”Disk v pogonu D ni formatiran. Ali ga želite formatirati zdaj? Da, Ne” In če kliknem DA, se mi pojavi ikona, da bom izgubil vse podatke iz diska, če ga formatiram, kar pa pomeni, da izgubim vse kar sploh ne želim.
Upam, da sem malo bolj razumljivo napisal in da mi boš lahko pomagal. Hvala.
Huhh…mal zoprna tale reč. Pri spajanju/kreiranju particij podatke pravtako izgubiš kot pri formatiranju.
Svetla točka nekje v daljavi je ta, da se pri tem opravilu prepiše le prtition table na disku, podatki pa načeloma ne.
!!!!PREDEN karkoli počneš z tem diskom se moraš zavedat, da vsaka stvar, ki jo ne narediš pravilno zmanjša tvojo možnost priti do podatkov. Nikakor ne delaj še kakega formata!!!!
Na frišne xpje namesti enega izmed programov za restore particij. Program naj ne bo kak freeware, tu kar lepo velja načelo mal dnarja…mal muzke.
OK sta npr. taledva http://www.ptdd.com/rpt.htm, http://www.partition-recovery.com/ pa še kak bi se našel.
Če nisi prepričan kaj počneš in če so ti podatki na disku pomembni, potem je mogoče bolje, da to delo prepustiš nekomu, ki ve kaj počne.
hmmm hvala. Kaj pa če na primer dam ta disk ven in ga pogledam z nekim drugim računlnikom. Ali me bo vseeno vprašalo, če ga hočem formartirati? Skratka, glavno je, da te podatke ne izgubim!!!
Če boš klikal nanj ti bo povsod javljal da ni formatiran, ker pač res ni.
Restore pa lahko delaš na tem računalniku ali pa na kateremkoli drugem.
Hm…in kako naj rešim te podatke, razen z recovery programom. To sem že 1x počel pa pride ven vse pomešano in obupno.
Tako da disk prepustiš nekomu, ki se na to spozna.
Druge poti žal ni (razen Back to the future in podobne varjante :))
hmmm, kaj ko bi me ti tega naučil.
Kaj, če bi naredil nazaj particije tako kot so bile?
hja, saj načeloma ni neke velike znanosti, že če si tista 2 linka poklikal že nekaj piše. Če še povprašaš strička Googla kaj na to temo, ima pa itaq veliko za povedat. Je pa res, da so izkušnje pomembne tudi tu in tega se žal ne da naučit. Sicer pa praviš, da si imel že večkrat te probleme, tako da si na dobri poti do izkušenega strokovnjaka 🙂
S kterega konca pa si?
Vsekakor bom probal sam rešit. Sem iz S Primorske.
Namesti si kateregakoli od tistih dveh programov, sledi navodilom in po moje ne bi smel imet problemov, ker pri preimenovanju particij podatki ostanejo nedotaknjeni. Drugih stvari pa nisi počel in to ti je rešilo tvoje podatke.
Hvala, bom probal.
hm…zoprna ta reč!!! Sem mal gledal pa je vse na izi, sam nisem ravno 100%, da je res tako in nimam poguma, da bi kar koli naredil. A mi lahko še kako pomagaš. Podatkov res ne smem izgubiti.
stari disk z dvema particijama sem združil in ne formartiral in je zdaj D: (slave)
Pojasni malce tole, kako si ti tole združeval in s čim ??
Kot sem napisal. Na starem disku sem imel dve particiji C: in D: Na C:-ju Windowse in na D:-ju moje podatke. Potem sem kupil nov disk (večji). katerega sem razdelil na dve particiji, da imam na enem Windoese in na drugem moje stravi.
Particiji na starem disku pa sem samo združil in nič drugega. Zdaj pa mi rač. super dela, le starega diska, ki je zdaj D: ne morem odpreti (Moj računalnik/D:), ker se mi pojavi ikona Disk ni formatiran in piše:”Disk v pogonu D ni formatiran. Ali ga želite formatirati zdaj? Da, Ne” In če kliknem DA, se mi pojavi ikona, da bom izgubil vse podatke iz diska, če ga formatiram, kar pa pomeni, da izgubim vse kar sploh ne želim.
Upam, da sem dovolj razmljivo napisal.
Kaj naj naredim če nočem formatirati diska(USB-ja) saj imam pomembne podatke??
Ne ga formatirat.
tisti stari disk daj nazaj kot si imel prej, na dve particiji
podatke z D diska shrani na zunanji disk /USB/
naredi kot želiš diske, podatke ponovno naloži
Za vnaprej: preden bilo kaj šaraš na računalniku, svoje podatke shrani na zunanji disk ali USB v eno mapo in jih potem samo skopiraš nazaj.
Fantom na monu pa vsa čast za njihov trud in nasvete.
Forum je zaprt za komentiranje.