Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj namesto mleka in mlečnih izdelkov – vnetja

Kaj namesto mleka in mlečnih izdelkov – vnetja

Vegani in drugi, ki ne uživate mleka in mlečnih izdelkov: vesela bom vaših nasvetov.

Imam težave z vnetji sklepov in že obupujem. Prebrala sem, da živalske maščobe pa tudi samo meso povzročajo vnetja v telesu. Pa, da mleko in mlečni izdelki škodijo in tudi povzročajo vnetje sklepov. Pa sladkarije, bela moka…

No s sladkarijami sem se spopadla in jih ne jem več. Že par mesecev. Mesa niti ne jem veliko. Čim bolj izločujem belo moko. Ampak težava pa mleko in mlečni izdelki. Jem veliko mleka, jogurtov, skute, kefir…

Sem šla sprobavat rastlinske napitke. Večina jih ima kup čudnih dodatkov, veliko jih je cukranih. To nočem. Našla sem tudi take brez raznih čudnih dodatkov: ajdovi, mandljevo, ovseno… ampak okus je pa nikakršen. Cena pa visoka. Pa nobenih beljakovin nimajo. Sojin napitek sicer ima beljakovine,a mpak soja pa zaradi ščitnice ni ok.

Potem jogurt, sem probala nek kokosov nadomestek, obupen okus…

Tisti, ki ste bili ljubitelji mleka, jogurtov, skute pa ste to opustili, s čim ste to nadomestili?

Pa vegani: kje dobite dovolj beljakovin? Stročnice ja, ampak se mi zdi premalo. Sploh, ker ne bi soje (pri težavah s ščitnico je soja odsetovana).

Aja, delate doma rastlinske napitke? Mandljev napitek ali kaj podobnega?

Pa seveda me zanima, če je kdo odpravil našteto hrano pa je imel težave z vnetji sklepov in je bilo potem bolje pa koliko časa je trajalo, da je bilo bolje?

Hvala.

Sem na istem. Jaz kupujem izdelke brez laktoze in je bolje. Meni škodijo tudi citrusi in predelana živila – še posebej suhe salame ipd. Da pa je bolje in lahko spet neko živilo zmerno uživaš, traja po mojih izkušnjah vsaj dve leti. Če te sklepi bolijo kakšen dan bolj, pomisli, kaj si včeraj jedla in si naredi svoj osebni seznam. Po mojih izkušnjah ni nekega splošnega seznama, ki bi veljal za vsakega. Pa pazi na povezave. Npr. škodujejo jabolka, torej tudi jabolčni kis ipd.

Sadje in zelenjava naj bi bili priporočljivi :). Pa dobro mi tudi dene.

Ne vem pa kako z mlečnimi izdelki in mlekom. Tega pa res veliko pojem.

Posvetuj se z revmatologom. Mleko in mlečni izdelki (sir, jogurt, kefir, skuta) naj bi bili zdravi za kosti, tako je meni rekel revmatolog. Seveda je boljše, da te izdelke kupiš direktno na kmetiji. Revma je avtoimunska bolezen.

Odgovor na objavo uporabnika
17082021, 17.08.2021 ob 20:52

Posvetuj se z revmatologom. Mleko in mlečni izdelki (sir, jogurt, kefir, skuta) naj bi bili zdravi za kosti, tako je meni rekel revmatolog. Seveda je boljše, da te izdelke kupiš direktno na kmetiji. Revma je avtoimunska bolezen.

Nimam revme.

Zanimajo me pa nadomestki mlečnih izdelkov.

Največja vnetja res povzročajo mlečni izdelki, če imaš probleme z njimi. Ostale stvari VELIKO MANJ, vsaj meni. Mlečni izdelki so pa res slabi, ampak men je res problem kalcij in deloma magnezij, ker sem mela res probleme s kalcijem brez tega mleka itd. Katastrofa. Pa jem sadje, zelenjavo, whatever, sto problemov res.

Ne rabiš nadomestkov, razn, če ti gre samo za navado. Drgač loh ješ karkoli drugega. Meni je tofu res dobr.

Ne gre za nadomestek temveč za spremenjen način prehrane, ki ni časovno določen.
Od zdaj ješ drugače in ne iščeš nadomestkov.
Če ti rastlinsko mleko in napitki ne ustrezajo po okusu, pij vodo.
Če kave ne preneseš brez mleka, prenehaj s pitjem kave. Itn

Kozje mleko.

stuff, 18.08.2021 ob 01:19

Največja vnetja res povzročajo mlečni izdelki, če imaš probleme z njimi. Ostale stvari VELIKO MANJ, vsaj meni. Mlečni izdelki so pa res slabi, ampak men je res problem kalcij in deloma magnezij, ker sem mela res probleme s kalcijem brez tega mleka itd. Katastrofa. Pa jem sadje, zelenjavo, whatever, sto problemov res.

Ne rabiš nadomestkov, razn, če ti gre samo za navado. Drgač loh ješ karkoli drugega. Meni je tofu res dobr.

Kaksne probleme si imela s kalcijem, obcutila? Osteoporoza ali kaj drugega?

Hvala.

vnetje sklepov, 17.08.2021 ob 19:40

Vegani in drugi, ki ne uživate mleka in mlečnih izdelkov: vesela bom vaših nasvetov.

Imam težave z vnetji sklepov in že obupujem. Prebrala sem, da živalske maščobe pa tudi samo meso povzročajo vnetja v telesu. Pa, da mleko in mlečni izdelki škodijo in tudi povzročajo vnetje sklepov. Pa sladkarije, bela moka…

No s sladkarijami sem se spopadla in jih ne jem več. Že par mesecev. Mesa niti ne jem veliko. Čim bolj izločujem belo moko. Ampak težava pa mleko in mlečni izdelki. Jem veliko mleka, jogurtov, skute, kefir…

Sem šla sprobavat rastlinske napitke. Večina jih ima kup čudnih dodatkov, veliko jih je cukranih. To nočem. Našla sem tudi take brez raznih čudnih dodatkov: ajdovi, mandljevo, ovseno… ampak okus je pa nikakršen. Cena pa visoka. Pa nobenih beljakovin nimajo. Sojin napitek sicer ima beljakovine,a mpak soja pa zaradi ščitnice ni ok.

Potem jogurt, sem probala nek kokosov nadomestek, obupen okus…

Tisti, ki ste bili ljubitelji mleka, jogurtov, skute pa ste to opustili, s čim ste to nadomestili?

Pa vegani: kje dobite dovolj beljakovin? Stročnice ja, ampak se mi zdi premalo. Sploh, ker ne bi soje (pri težavah s ščitnico je soja odsetovana).

Aja, delate doma rastlinske napitke? Mandljev napitek ali kaj podobnega?

Pa seveda me zanima, če je kdo odpravil našteto hrano pa je imel težave z vnetji sklepov in je bilo potem bolje pa koliko časa je trajalo, da je bilo bolje?

Hvala.

Če imaš putiko – tle je Link od lekarn Ljubljana (ker mi je to Google prvo ven vrgel)

https://www.lekarnaljubljana.si/info/putika-kako-si-lahko-pomagamo-sami

Če se zanašaš na neke neizobražene influencerje boš imela več škode kot koristi. Pri putiki je problem presnova purinov, v mleku in mlečnih izdelkih je tega malo, prav tako v moki.

Preberi si (če želiš) in upam, da pomaga. Lp

Poleg diete najbolje pomaga CBD smola, ki deluje protivnetno. Odlična proti revmatoidnem artritisu. Mora pa biti dovolj visok odstotek kanabinoidov in poln spekter. Je popolnoma naravna.

Mlečni izdelki dokazano škodujejo, zadnja študija stokovnjakov z Uppsala univerze je to tudi dokazala z 20-letno študijo:

Michaëlsson je pojasnil, da odkritja kažejo le povezavo med mlekom in povečanim tveganjem za umrljivost in ne dokaza, ki bi kazal na odnos vzrok – učinek. To pomeni, da oksidativni stres, do katerega pride, ko kisik v našem telesu reagira z molekulami imenovanimi prosti radikali, ne povzroča smrti, a povečuje tveganje za razvoj bolezni, kot so sladkorna bolezen, rak, bolezni srca in izguba kostne mase. Kronična vnetja pa so povezana s celo vrsto drugih bolezni, vključno s kapjo, depresijo, rakom in boleznimi srca.

Mleko poleg kalcija vsebuje še dve vrsti sladkorja – laktozo in galaktozo, ki pospešujeta proces staranja pri živalih, saj spodbujata oksidativni stres in kronična vnetja.

Glede na to, da so imeli ljudje, ki so pili več mleka, tudi pogostejše zlome, saj se kalcij ni mogel pravilno skladiščiti, celo argument o močnih kosteh pade. Znano je, da so ljudje, ki sploh ne pijejo mleka, veliko bolj zdravi in živijo dlje kot tisti, ki ga (Azijci npr.)

Jaz že leta ne jem mlečnih izdelkov, sem tudi prej imela rada jogurte in sire, pač tega ne jem več. Tistih sojinih, ovsenih, riževih mlek tudi ne pijem kar tako, jih uporabljam v kosmičih, palačinkah itd. Bo treba spremeniti način prehrane in se pač odpovedati zadevam. Je pa zelo dobra varianta kisle smetane, ki se dobi v Lidlu.

Ne, nimam ne putike, ne revme.

In zanima me kaj jeste vegani namesto mlečnih izdelkov oz. tisti, ki ste nekoč jedeli veliko mleka in mlečnih izdelkov. Zdaj pa ne več.

Kaj namesto jogurta, skute, sira, mleka.

Moj tipičen zajtrk: ovseni kosmiči, sadje, mleko. Z vodo mi kosmiči niso ok. S sadnim sokom tudi ne.

Malica: jogurti, sadje ali pa skuta in sadje in tako naprej.

Torej, ne bi pisat o tabletih pa CBD pa kaj vem kaj še vse. Mene zanima kaj jeste vegani namesto zgoraj omenjenih zadev pa, da je dovolj beljakovin in da ni soja.

vnetje sklepov, 18.08.2021 ob 08:29

Ne, nimam ne putike, ne revme.

In zanima me kaj jeste vegani namesto mlečnih izdelkov oz. tisti, ki ste nekoč jedeli veliko mleka in mlečnih izdelkov. Zdaj pa ne več.

Kaj namesto jogurta, skute, sira, mleka.

Moj tipičen zajtrk: ovseni kosmiči, sadje, mleko. Z vodo mi kosmiči niso ok. S sadnim sokom tudi ne.

Malica: jogurti, sadje ali pa skuta in sadje in tako naprej.

Torej, ne bi pisat o tabletih pa CBD pa kaj vem kaj še vse. Mene zanima kaj jeste vegani namesto zgoraj omenjenih zadev pa, da je dovolj beljakovin in da ni soja.

A ti nismo povedali? V kosmiče daš kokosovo mleko, okus vsega skupaj, kosmičev in sadja, morda kak datelj in banano, je čisto okej. V Lidlu kupiš tisto kislo smetano in jo uporabiš za kuho ali pa ješ skupaj z nečim namesto jogurta. Pa recimo namesto fete vzameš tisti veganski sir, ki je kot feta, mislim, da tudi v Lidlu prodajajo, izredno dober, ko sem ga dala v solato s paradižnikom, moji niso pogruntali, da ni feta. Lahko ga tudi ješ kot sir. Pa veganskih sirov za na pico ipd. je malo morje. Ampak seveda ni čisto isto kot mlečni izdelki. Zdaj da ti ne boš jedla mlečnih izdelkov, po okusu bo pa vse kot prej, TEGA NI!! Za zdravje se je pač treba odpovedat določenim užitkom, ne?

jap jap, 18.08.2021 ob 08:46

A ti nismo povedali? V kosmiče daš kokosovo mleko, okus vsega skupaj, kosmičev in sadja, morda kak datelj in banano, je čisto okej. V Lidlu kupiš tisto kislo smetano in jo uporabiš za kuho ali pa ješ skupaj z nečim namesto jogurta. Pa recimo namesto fete vzameš tisti veganski sir, ki je kot feta, mislim, da tudi v Lidlu prodajajo, izredno dober, ko sem ga dala v solato s paradižnikom, moji niso pogruntali, da ni feta. Lahko ga tudi ješ kot sir. Pa veganskih sirov za na pico ipd. je malo morje. Ampak seveda ni čisto isto kot mlečni izdelki. Zdaj da ti ne boš jedla mlečnih izdelkov, po okusu bo pa vse kot prej, TEGA NI!! Za zdravje se je pač treba odpovedat določenim užitkom, ne?

Ja, ona bi vse tako kot prej, ne sme pa ne mesa, ne mlečnih izdelkov ne soje…. Dobro jutro, no.

Treba se je prilagodit novim okusom in to je to.

In ravno za kokosovo mleko sem navedla, da ima obupen okus.

Predvsem pa me zanimajo taki izdelki, ki nimajo kup nekih čudnih dodatkov. In ne veganska smetana ni nadomestek jogurta.

Pa to, kar navajaš, je vse revno z beljakovinami, polno pa maščob.

Pa tisti, ki doma delate mandljev, ovseni.. napitek – kako se obnese?

Objava čaka odobritev

Mah, noče objavit zadeve. Drugače pa se mi zdiš kot ena razvajena mula, ki kar nekaj zahteva in popljuva vse, ki ji svetujejo. Po moje provociraš, ne? A si bodybuilderka, da rabiš toliko beljakovin? Če ja, imaš na policah veliko veganskih beljakovin brez dodatkov. Če ne, so rastlinske beljakovine več kot primerne, veliko boljše kot živalske, ki dokazano povzročajo raka. Navedene so: špinača, leča, konopljine beljakovine, grah, amarant.
Najboljši viri rastlinskih beljakovin
Špinača

Ja, res je! Vsa zelenolistna zelenjava je bogata z beljakovinami in pri špinači predstavlja delež kalorij iz beljakovin kar 50 odstotkov (za primerjavo: pri govedini predstavljajo beljakovine 25 odstotkov vseh kalorij). Dodatna prednost je, da vsebujejo beljakovine v špinači vse esencialne aminokisline. Slaba stran špinače kot vira beljakovin je, da je zelenolistna zelenjava izjemno nizkokalorična in jo moramo za znaten vnos beljakovin pojesti res veliko. Rešitev? Uporabljamo jo predvsem v zelenih smutijih (ideja za recept) in juhah, kamor jo lahko vključimo v večjih količinah. Ali pa zaužijemo koncentriran vir posušenega zelenja v prahu.

Objava čaka odobritev

Ehhh
Leča

Stročnice so nasploh bogate z beljakovinami, a leča jih (poleg soje) vsebuje še posebej veliko – kar 30 odstotkov glede na kalorični delež. Gre za odličen vir beljakovin v rastlinski prehrani, še posebej, če lečo v različnih oblikah kombiniramo z rižem, kvinojo, amarantom in ostalimi stročnicami. Njena prednost je enostavna priprava, saj se od vseh stročnic najhitreje skuha, uporablja pa se lahko samostojno, v solatah, omakah, juhah ali kot priloga. Leča vsebuje tudi veliko vlaknin za dobro prebavo in mineralov, ki varujejo pred slabokrvnostjo.

Jaz pojem veliko leče, odličen je dahl, orientalska lečina juha. Poglej si recepte na googlu, tukaj noče objavit nobenih povezav oz. kot sistemu paše, enkrat se da, drugič ne.

Namesto kosmičev zjutraj si naredite jajčno omleto, kuhano jajce, pražena zelenjava, ki jo je sedaj v obilju z jajci, lahko tudi palačinke s kosmiči, pretlaceno banano, jajco in vmes lahko dodate še borovnice in spečete mini ameriške palačinke, napravite namaz iz cicerike ali leče. Jem sicer vse, ampak ker imamo doma alergika na mleko in mlečne izdelke, sem se jih čisto ovadila. Doma imamo rastlinska mleka večinoma ovseno in si to mleko tudi dodam v kavo.

Bom odgovoril čisto preprosto: ničesar.

Naveč kar jem je mogoče kak fejk sir na pici, pa še to mi je boljša brez tega. Če delam palačinke, dam notri riževo mleko, to je pa to. Parkrat sem dal nek nadomestek sira na pico, ampak sem nehal še s tem. Vsi te fejk jogurti in podobna sranja so enostavno zanič. Pač ne jem sirov, jogurtov in podobnih stvari, in moram reči da mi nič ne manjka zaradi tega.

Beljakovine načeloma pridejo iz raznih stročnic, oreščkov, tofujev, seitana… Moram reči da se po pravici povedano ne ukvarjam preveč s tem, v 5ih letih še nisem imel nobenih težav s pomanjkanjem česarkoli, kar so potrdili tudi krvni testi. Če te pa skrbi pa pač enkrat na teden mazni en šnicl, glih konec sveta zaradi tega ne bo.

jap jap, 18.08.2021 ob 07:51

Mlečni izdelki dokazano škodujejo, zadnja študija stokovnjakov z Uppsala univerze je to tudi dokazala z 20-letno študijo:

Michaëlsson je pojasnil, da odkritja kažejo le povezavo med mlekom in povečanim tveganjem za umrljivost in ne dokaza, ki bi kazal na odnos vzrok – učinek. To pomeni, da oksidativni stres, do katerega pride, ko kisik v našem telesu reagira z molekulami imenovanimi prosti radikali, ne povzroča smrti, a povečuje tveganje za razvoj bolezni, kot so sladkorna bolezen, rak, bolezni srca in izguba kostne mase. Kronična vnetja pa so povezana s celo vrsto drugih bolezni, vključno s kapjo, depresijo, rakom in boleznimi srca.

Mleko poleg kalcija vsebuje še dve vrsti sladkorja – laktozo in galaktozo, ki pospešujeta proces staranja pri živalih, saj spodbujata oksidativni stres in kronična vnetja.

Glede na to, da so imeli ljudje, ki so pili več mleka, tudi pogostejše zlome, saj se kalcij ni mogel pravilno skladiščiti, celo argument o močnih kosteh pade. Znano je, da so ljudje, ki sploh ne pijejo mleka, veliko bolj zdravi in živijo dlje kot tisti, ki ga (Azijci npr.)

Jaz že leta ne jem mlečnih izdelkov, sem tudi prej imela rada jogurte in sire, pač tega ne jem več. Tistih sojinih, ovsenih, riževih mlek tudi ne pijem kar tako, jih uporabljam v kosmičih, palačinkah itd. Bo treba spremeniti način prehrane in se pač odpovedati zadevam. Je pa zelo dobra varianta kisle smetane, ki se dobi v Lidlu.

Sem poguglala – hvala za info. Sicer sem razumela, da avtorica nima osteoartritisa ampak putiko, je pa vsaka strokovno podprta informacija dobrodošla. (Vsaj pri meni).

New Report

Close