Kaj namesto mleka in mlečnih izdelkov – vnetja
Mleko si naredi sama. Meni je najboljše iz mandljev. Moko lahko nadomestiš s kokosovo in mandljevo.
Siri jogurti ipd….morala boš probati več znamk, da boš ugotovila kateri ti odgovarja. Mogoče ti tudi noben ne bo. Nekateri se ne morejo navadit na okus. Sir sem zaenkrat samo za parmezan našla nadomestek, ki je res dober. Čeprav ti starani siri, ki naravno nimajo laktoze ti verjetno ne povzročajo težav.
Glede vnetij….najhujša so ta predelana olja, ki smo jih navajeni uporabljat. Sončnično ipd.. To pa res povzroča vnetja v telesu. Menjaj z avokadovim za visoke temperature pri kuhi, kokosovim za peko in olivnim za solate ipd..
Matr si trda. Najprej si razčisti v glavi kaj bi hotela, potem se odloči za spremembo ali pa tudi ne. Če se odločiš za spremembo, to pomeni da moraš spremenit svoj tipičen zajtrk in malico in ne samo jamrat kaj ti ni všeč.
Za zajtrk so ti dali veliko idej. Naj dodam še smutije. Ne rabiš skoz natepavat kosmiče samo zato ker si jih vajena že 30 let. Ovseni kosmiči so super tudi iz vodo ali naravnimi mleki, samo jih je potrebno namočit zvečer preden greš spat. Torej količine mleka, vode niso velike. Zjutraj narežeš še sveže sadje, dodaš še kakšna oreščke, laneno seme, chia semena in to je to. Je čist super okus.
Kar se tiče “rastlinskih” mlek. Dobiš boljše in slabše. Obstajajo tudi brez dodanega sladkorja in z malo manj e-jev. Pač jih je treba kupiti v trgovini z kakšno bolj bio in naravno hrano in so pač dražja. Čisto preprosto je npr. naredit tudi mandljevo mleko – receptov imaš na googlu polno. Ampak ne verjamem, da ti bodo všeč, ker si se očitno že navadila na sladkorje v mleku. Ko boš izločila večino sladkorja v živilih, ti bo drugačna hrana zanič, dokler se je ne boš navadila. Si pač zasvojena s sladkorji.
Za malico ti občutno manjka zelenjava. Lahko je v obliki solat, lahko je namaz. Poguglaj si za kakšne preproste zelenjavne jedi.
Kar se tiče beljakovin so ti gor že predlagali lečo. Poskusi.
Drugače soja (v nizkih dozah) vpliva na delovanje ščitnice bistveno manj kot gluten in mleko. Glede na to da si v zdravniški obravnavi za ščitnico, so ti sigurno povedali, da moraš izločit oz. zelo zmanjšat prav gluten, mleko in mlečne izdelke.
Navede je težko spremenit, potrebna je močna volja. Če želiš spremembe v zdravju nehaj jamrat in pojdi v akcijo.
sama115, 18.08.2021 ob 11:41
Mleko si naredi sama. Meni je najboljše iz mandljev. Moko lahko nadomestiš s kokosovo in mandljevo.
Siri jogurti ipd….morala boš probati več znamk, da boš ugotovila kateri ti odgovarja. Mogoče ti tudi noben ne bo. Nekateri se ne morejo navadit na okus. Sir sem zaenkrat samo za parmezan našla nadomestek, ki je res dober. Čeprav ti starani siri, ki naravno nimajo laktoze ti verjetno ne povzročajo težav.
Glede vnetij….najhujša so ta predelana olja, ki smo jih navajeni uporabljat. Sončnično ipd.. To pa res povzroča vnetja v telesu. Menjaj z avokadovim za visoke temperature pri kuhi, kokosovim za peko in olivnim za solate ipd..
Kako pa narediš mandljevo mleko oz. kaj narediš potem s tistimi suhimi madlji, kar ostane od napitka, ko precediš? Preprosto poješ zraven kosmičev recimo?
Pa, ker nimam kakega posebnega mikserja, jaz kupim kar mlete mandlje in sem to nekaj namakala, samo ni bilo ravno kaj prida.
vročina819, 18.08.2021 ob 12:35
Matr si trda. Najprej si razčisti v glavi kaj bi hotela, potem se odloči za spremembo ali pa tudi ne. Če se odločiš za spremembo, to pomeni da moraš spremenit svoj tipičen zajtrk in malico in ne samo jamrat kaj ti ni všeč.
Za zajtrk so ti dali veliko idej. Naj dodam še smutije. Ne rabiš skoz natepavat kosmiče samo zato ker si jih vajena že 30 let. Ovseni kosmiči so super tudi iz vodo ali naravnimi mleki, samo jih je potrebno namočit zvečer preden greš spat. Torej količine mleka, vode niso velike. Zjutraj narežeš še sveže sadje, dodaš še kakšna oreščke, laneno seme, chia semena in to je to. Je čist super okus.
Kar se tiče “rastlinskih” mlek. Dobiš boljše in slabše. Obstajajo tudi brez dodanega sladkorja in z malo manj e-jev. Pač jih je treba kupiti v trgovini z kakšno bolj bio in naravno hrano in so pač dražja. Čisto preprosto je npr. naredit tudi mandljevo mleko – receptov imaš na googlu polno. Ampak ne verjamem, da ti bodo všeč, ker si se očitno že navadila na sladkorje v mleku. Ko boš izločila večino sladkorja v živilih, ti bo drugačna hrana zanič, dokler se je ne boš navadila. Si pač zasvojena s sladkorji.
Za malico ti občutno manjka zelenjava. Lahko je v obliki solat, lahko je namaz. Poguglaj si za kakšne preproste zelenjavne jedi.
Kar se tiče beljakovin so ti gor že predlagali lečo. Poskusi.
Drugače soja (v nizkih dozah) vpliva na delovanje ščitnice bistveno manj kot gluten in mleko. Glede na to da si v zdravniški obravnavi za ščitnico, so ti sigurno povedali, da moraš izločit oz. zelo zmanjšat prav gluten, mleko in mlečne izdelke.
Navede je težko spremenit, potrebna je močna volja. Če želiš spremembe v zdravju nehaj jamrat in pojdi v akcijo.
Ne, noben zdravnik ni nikoli rekel, da moram zaradi ščitnice ukinit gluten, mleko. Pa sem bila že pri večih in sem to tudi vprašala in pravijo, da ni potrebe. Nimam kakih težav z glutenom ali laktozo.
In ja, jem ogromno zelenjave.
Guuuuu, 18.08.2021 ob 09:43
Namesto kosmičev zjutraj si naredite jajčno omleto, kuhano jajce, pražena zelenjava, ki jo je sedaj v obilju z jajci, lahko tudi palačinke s kosmiči, pretlaceno banano, jajco in vmes lahko dodate še borovnice in spečete mini ameriške palačinke, napravite namaz iz cicerike ali leče. Jem sicer vse, ampak ker imamo doma alergika na mleko in mlečne izdelke, sem se jih čisto ovadila. Doma imamo rastlinska mleka večinoma ovseno in si to mleko tudi dodam v kavo.
Pri meni je problem, ker obožujem mleko, jogurt, skuto, kefir, pinjenec. Preprosto imam te zadeve rada.