Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj napisati v odpoved

Kaj napisati v odpoved

Jutri bom v službi dala odpoved, sedaj pa imam nekaj dilem:

1. ali naj že v odpoved napišem, da prosim za krajši odpovedni rok ali naj se to raje dogovorim naknadno? Rada bi namreč naprej “pretipala” teren, saj imam občutek, da mi na mojo prošnjo nalašč ne bodo odobrili krajšega odpovednega roka.

2. Delodajalec mi še vedno ni izplačal regresa, dolžen mi je tudi del stroškov za malico za 2 meseca. Naj v odpovedi to kaj omenim? Kaj pa dopust, ki ga še imam in bi ga želela izkoristiti?

Sedaj sem napisala samo, da spodaj podpisana XY z dnem XY odpovedujem pogodbo o zaposlitvi na delovnem mestu XY.
Je to dovolj? Bi raje kako drugače?

Sama sem napisala približno takole: … prosim za sporazumno prekinitev delovnega razmerja z dnem…. Ker pričakuješ težave ti predlagam, da jih v novi službi seznani s tem. Jaz sem se v novi službi dogovorila tako, da sem bila ziher, da bom tedaj že imela zadeve s prejšnjim delodajalcem urejene in sem bila potem celo nekaj časa brezposelna.

Spodaj podpisana ……… prosim za sporazumno prenehanje delovnega razmerja z dnem…..

S spoštovanjem,

To je vse, kar rabijo.
Navedi datum, ki odgovarja tebi, v najslabšem primeru ti morajo odobriti prenehanje z dnem, ko poteče odpovedni rok. Pa novemu delodajalcu seveda povej kolikšen je tvoj odpovedni rok.

Jaz sem napisala, da skladno z ZDR predlagam datum prenehanja zaposlitve dne ….. in sem upoštevala zakon, v pogodbi o zaposlitvi smo imeli navedene roke “kot določa ZDR” (z novim delodajalcem pa sem bila tudi dogovorjena, kdaj predvidoma bom prosta).

Lahko tudi napišeš, da z dnem prenehanja DR prenehajo vse tvoje obveznosti do podjetja, prav tako pa prenehajo vse njihove obveznosti do tebe s plačilom zadnje plače, dela regresa in povračil stroškov.

Dopust pa imaš seveda pravico koristiti v odpovednem času, če pa ti ga ne bodo dovolili, pa imaš pravico do plačila (sodna praksa namreč kaže, da je iztožljiv le v primeru, če ti ga delodajalec ne odobri, ti pa bi imela pravico do njega in si ga tudi želela koristiti, po ZDR je dovoljeno izplačati odškodnino za neizkoriščen dopust le ob prenehanju delovnega razmerja).

Če ti daješ odpoved, to ni njikakršna sporazumna odpoved. Ampak tvoja odpoved. Torej se napiše:

….dajem odpoved z dne…

jaz nikomur ne podpišem sporazumne odpovedi, če jo poda sam. Napisano mora biti tako kot je. Če pa se delodajalec in delojemalec že prej pogovarjata o tem in se skupaj dogovorita o odpovedi, potem pa je lahko sporazumna odpoved.

Vse svoje želje o odpovednem roku seveda lahko napišeš. najprej navedi tak rok kot ga imaš v pogodbi, potem pa prosi za skrajšanje.

Ime Priimek prosim za sporazumno prekinitev delavnega razmerja dne XXXX.

V primeru, da sporazumna prekinitev delovnega razmerja ni možna, odpovedujem delovno razmerje z dnem XXXX.

Takole nekako sem jaz napisala…. pač predlagaš en datum ko bi ti ustrezalo, pred iztekom odpovednega roka. Drug datum pa je dan ko daš odpoved in se od takrat naprej šteje odpovedni rok. V novi službi pa pač poveš koliko odpovednega roka imaš in naj ti v pogodbi napišejo do kdaj se moraš zglasiti v službi….
Pol pa je samo od njih odvisno kaj bodo naredili…. pa ja prvi datum naj bo vsaj prb normalen, da ni to jutri, ampak da jim daš kaj vem 14 dni al pa kaj v tem smislu… rečmo zame zdaj aktualno je novo leto… do takrat se pa probaš zdilat da porabiš do konca dopust…. ker prenesti ne bo možno nič. Grejo vedno na sorazmerni delež, kar sedaj na koncu leta pomeni 0.

v sporazumni odpovedi lahko tudi napišeš, da bi v odpovednem roku tudi koristila dopust,

Sporazumna odpoved je takrat, ko sta si delodajalec in delojemalec skladna, da se delovno razmerje prekine preden izteče odpovedni rok zaveden v pogodbi ali zakonu.

Zato je na mestu, da se napiše, da prosiš za sporazumno odpoved. Na to ti morajo odgovoriti z datumom, kdaj oni predlagajo … ali se strinjajo ali pa upoštevajo pogodbo o delovnem razmerju.

Tako nekako.

Ko je datum usklajen, obvestiš novega delodajalca, da z naslednjim dnem nastopiš delo pri nji

Ni neka velika umetnost, mora biti pa vse na papirju.

Jaz sem v prvi službi samo povedala, da sem dobila novo službo, šef se je potem pomenil z menoj, kdaj bi mi odgovarjalo in je kar on sam predlagal, da napišem vlogo za sporazumno odpoved z dnem xx.
V naslednji službi pa niso pristali na sporazumno odpoved in sem morala v skladu s pogodbo tam viseti še tri mesece … No, ja, ko bi vedeli, kako je to stran vržen denar … pa ves dopust sem pokoristila in vse nadure, tako da sem bila en mesec in pol doma oz. sem se že veselo uvajala v novi službi …

Skratka, znajo nagajati, večina jih pa ve, da je to popolnoma brez veze in da delavec, ki daje odpoved ni več motiviran za delo pri njih…

Vse bo ok, lepo spelji, pa bo!

New Report

Close