Kaj naredit z litrom sadnega jogurta?
kopirano iz foruma:
1 liter jogurta (lahko je navadni ali sadni)
3 cela jajca
toliko moke, da nastane “šmoren”
sladkor po okusu (če imaš sadni jogurt, temu primerno manj)
Vse skupaj zmešaj, vlij v pekač in peci cca 5 minut na 200 stopinjah, da po vrhu naredi rahlo skorjico. Nato zmešaj 4 dcl kisle smetane + 2 cela jajčka in polij po vrhu peciva. Vse skupaj peci še cca 40 minut na 180 stopinjah. Zadeva bo močno narastla, pa se nič ne boj, ker ko boš vzela iz pečice bo padlo skupaj in izgledalo bo lepo in predvsem bo dobro. Ko se ohladi nareži na poljubne kvadratke.
SADNI JOGURTOV BISKVIT
1 jogurt
2 jogurtova lončka moke
1/2 jogurtovega lončka olja
1/2 jogurtovega lončka sladkorja
1 kozarec sadja iz kompota ali sveže ali zamrznjeno sadje
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
2 žlici ruma
Sadje iz kompota odcedimo, posujemo po pekaču in čezenj prelijemo biskvit, katerega pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo, zlijemo na sadje ter pečemo približno 3/4 ure pri 200C.
JOGURTOV BISKVIT Z ANANASOM
(zamenjaš ananas z jagodami in uporabiš jagodni jogurt, pomoje bi blo kul
1 sadni jogurt z okusom ananasa
2 jogurtova lončka moke
½ jogurtovega lončka navadnega olja
½ jogurtovega lončka sladkorja
1 kozarec ananasovega kompota ali ½ narezanega svežega ananasa
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
2 žlici ruma
Sadje iz kompota odcedimo, posujemo po namaščenem pekaču in čezenj prelijemo biskvit. Zmes za biskvit pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo. Vse skupaj nato zlijemo na sadje ter pečemo približno 3/4 ure pri 200C.
—
lahko pa malce eksperimentiraš – jaz bi naredila recimo običajni biskvit in namesto navadnega jogurta dala
– jagodnega: pečen biskvit bi nato navlažila z mlekom, rumom, sadnim sokom… in polila s čokolado, povrhu pa posula s svežimi jagodami. Lahko pa jagode vmešaš tudi v maso za biskvit.
– hruškovega z vanilijo: isto lahko daš sadje v maso za biskvit, poliješ s čokolado ali namažeš z marmelado ali sladko smetano, krasno bi se prilegel tudi vanilijev puding…
idej je ogromno
Daj se malo pozanimaj o stvareh, preden pišeš.[/quote]
Vem več, kot si misliš. Rok trajanja in kaj pomeni, mislim, da je jasno vsem. Koliko čez rok si pa siguren (čisto seveda ne moreš biti, ker sem tud sama že našla plesen en dan čez rok), je pa odvisno od samega roka trajanja. In če imaš v hladilniku en jogurt z rokom trajanja 1 mesec in več, potem morda 1 teden po roku bo ok. Če pa imaš v hladilku jogurt narejen z manj dodatki in s tem s krajšim rokom trajanja, npr. 10 dni, potem ti pa garantiram, da 1 teden čez rok sigurno ne bo več ok, navadni pogojno, sadni ne.