Kaj naredite, če se otroku približs pitbul?
S triletno hčerko sem stala na ozkem prehodu, na eni strani trafika, na drugi strani živa meja. Mimo je prišle ženska z dvema pitbuloma, eden je v gobcu imel veliko palico. Zaradi pitbulov in zaradi palice sem otoka odmalnila s poti na travo. Lastnica psov se je ustavila pred mano in me ozmerjala z idiotko, češ, da njeni psi ne bodo nič naredili.
Na splošno se psov ne bojim, če pa se približa pitbul ali kateri pes podobne pasme, otroke umaknem. Pa ve?
Še to: ali bi “nevarne” pasme morale nositi nagobčnik?
martina napisal:
> S triletno hčerko sem stala na ozkem prehodu, na eni strani
> trafika, na drugi strani živa meja. Mimo je prišle ženska z
> dvema pitbuloma, eden je v gobcu imel veliko palico. Zaradi
> pitbulov in zaradi palice sem otoka odmalnila s poti na travo.
> Lastnica psov se je ustavila pred mano in me ozmerjala z
> idiotko, češ, da njeni psi ne bodo nič naredili.
> Na splošno se psov ne bojim, če pa se približa pitbul ali
> kateri pes podobne pasme, otroke umaknem. Pa ve?
> Še to: ali bi “nevarne” pasme morale nositi nagobčnik?
Prvič, kaj je to “nevarna” pasma? Jaz imam najslabše izkušnje z mešanci, vaškimi “nemškimi ovčarji”.
In drugič, kateregakoli psa srečam, se umaknem oziroma ne rinem v njega. Razen če ga poznam.
nevarne pasme MORAJO nositi nagobčnik in na sprehode jih MORA voditi tisti, ki je sposoben obvladati dva taka psa!!!
tudi sama bi otroka umaknila vendar, ko bi gospa mene ozmerjala bi jo jaz nazaj, da naj pri priči umakne psa oz. naj naredi prostor kjer se oni sprehajajo varen, ona mora obvladati psa.
v lj poznam eno gospo (psa sta od sina) oba psa pasme bull in ko ta dva psa vidita mačko ali pa našega psa seveda se hočeta takoj igrati z našim psom in gospa malo manj kot frfota po zraku (nikdar ju še ni mogla obvladati, vzgojena tako ali tako nista – vzgojena mislim v pomenu, da bi poslušala na kakšno besedo (sina-lastnika že ubogata, sinovo mamo – to gospo pa popolnoma nič), vedno jo vlečeta da malo manj kot teče za nima, seveda ju poskuža zaustaviti vendar ji ne uspe nikdar.
Pa daj lepo te prosim,ni nevarnih pasem,so samo nevarni lastniki in posledično nevarni psi.
Ne in se ne strinjam z nagobčnikom,dovolj je povodec.Če pa že nagobčniki pa potem obvezni za vse!!!!
Mojo psico(pitbulka) sta napadli dve odvezani psici(dalamtinka in zlata prinašalka).Na daleč sem se drla,naj privežejo psa,pa nič.Na srečo je bilo dovolj,da je moja-privezana psica zgrabila eno,druga je pobegnila.Kaj bi se zgodilo,če bi morala moja nositi nagobčnik,si ne upam niti pomisliti.
In se mi zdi skrajno neodgovorno od lastnikov psov,da odgovorijo,ne saj moj nič ne bo.
Jaz svojo spustim doma na dvorišču ali pa nekje na kakšni jasi-travniku,kjer imam pregled čez okolico.Če gre kdo mimo,jo pokličem k sebi(odpoklic obvlada 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465},ima izpit B in BBH).
NS napisal:
> 225 – med nevarne psame se sštejejo vsi psi tupa bull, mastifi,
> tosa inu…
Ne bo držalo. Če nisi opazila, moje vprašanje je bilo retorične narave. Poznam zelo lepo vzgojene pitbule, pa tudi take, ki se stepejo. Poznam lepo vzgojene bernske planšarje, pa tudi take, ki se stepejo. Razumeš, o čem govorim? Stvar je v lastniku. In se strinjam s pitbulko.
Ste pa imeli pogovor na “višku”.:))
Ker vsaj malo poznam pasjo naravo, se ne bojim “napadalnih pasem” pač pa napadalnih psov. Če pes normalno hodi ob lastniku, ki ga ima na povodcu in ne kaže nobenih znakov strahu, napadalnosti, agresije (rep med nogami, renčanje, umikanje, vlečenje za povodec), ne vidim potrebe, da otroka odmikam (kar pa ne pomeni, da mu dovolim, da psa nekontrolirano boža). Če bi videla kakšen znak, ki bi kazal, da pes ni sproščen, pač pa v stiski ali da izraža napadalno držo, bi seveda otroka dvignila ali odmaknila. Samo zaradi pasme psa tega ne bi počela.
V zakonu je opredeljeno, da mora nagobčnik nositi pes, ki je bil že prej spoznan za napadalnega (kar v praksi pomeni, da je moral že kdaj koga ugrizniti ali pa da obstajajo prijave proti lastniku tega psa). Drugače psu ni potrebno nadeti nagobčnika v javnosti.
Ojla,
Tudi sama imam pse že več kot 20 let in imam tudi 3 letno punčko. Če so psi mirni, mislim, da ni razloga za skrb. Z otrokom greva lepo mimo, včasih se ustaviva, da kakšnega kužka poboža, a prej vedno vprašam njegove lastnike, če je to ok. Če so psi na vrvici mislim da ne bi smelo biti nobenega problema ne glede na pasmo pod pogojem, da ima pes odgovornega lastnika, seveda.
Z umikanjem majhnih otrok stran od psov ali celo dvigovanjem otroka v naročje lahko pri psu vzbudiš neželeno vedenje. Če se mimoidočega psa bojiš je najbolje otrpniti in stati pri miru z rokami ob telesu dokler ne gre stran.
Pitbuli so do ljudi načeloma zelo prijazni. Vprašljiv pa je njihov odnos do drugih psov istega spola.
Se pa strinjam, da morajo biti psi v urbanem okolju vedno na povodcu in pod kontrolo svojega lastnika.
Lp,
M
Mah kaj pa vem– tudi sama imam kužo, sicer je zlata prinašalka, v katere vsi z veseljem lezejo, pa vendar nimam nikoli dobrega občutka, če se ji približa kak otrok. Je namreč zelo sladkosneda in čim zavoha kaj sladkega, (otroci so pa vedno od kakih žemelj in piškotov dišeči, če ne oni pa njihova oblačila), prinese svoj nos zraven če bi blo eventuelno kaj zanjo. Pa je na povodcu, pa vendarle raje povem, da ne bo nič naredila, kot pa da bi bila kaka nesreča.
Ljudje reagirajo različno, o pitbulih je slišati veliko slabih zgodb, tako da me ne čudi, če kdorkoli potegne otroka stran ko jih zagleda, pa tudi lastnike, ki morajo preslišati marsikako pikro (ne dolžni ne krivi) razumem. Kot so že spodaj pisale v primeru napada psov – vsak pes je odraz lastnika, lastniki so ljudje z vsemi napakami in drugimi lastnostmi, take so tudi njihove reakcije. Če bi ti gospa prijazno rekla, da ne bodo nič naredili, ji ne bi verjela, ali pač? Verjetno je tvojo gesto dojela kot sovražno nastrojeno (čeprav verjamem da ni bila) in je tako tudi odreagirala.
Jaz bi prej predpisala obvezno šolanje tako lastnikov kot psov, obvezno uporabo povodca (to je že pa se jih bolj malo drži), sicer bi moral slediti obvezen in neusmiljen odvzem živali.
lp tinca
no, pitbulka, na enem takih odročnih travnikov je prijateljico enkrat napadel pes, ki se na klic lastnice ni odzval. ne govorim raje, kakšno štalo so imeli potem, kakšne travme ima prijateljica še zdaj in kako jo je neodgovorna lastnica odnesla brez kazni, brez posledic.
mene ne bo nihče prepričal, da nek pes ni nevaren – vsi imajo kosmata ušesa in še za človeka se ne ve vedno, kaj mu gre po glavi – kaj šele za psa. pes je pač žival, pa če ima ne vem katere izpite in pasje šle narejene, dejstvo je, da se mu lahko sfuzla in to ravno takrat, ko bi si najmanj mislili.
A veš kaj, jaz sem v bližini vseh psov previdna, ker se jih bojim. Je pa posploševanje, da so le pitbuli npr. nevarni res idiotsko. Ugrizne te lahko tudi malo ščene, ki ti seže komaj do gležnja. In to prav grdo. Ali pa pudelj,… Sin se psov boji odkar ga je zagrabil dvomesečni nemški ovčar, ki se je seveda želel igrati. Ne zganja histerije, šlata jih pa tudi ne. Previdno si jih ogleda – so mu zanimivi in jih rad opazuje, ampak od daleč – od tistega “ugriza” pa je tudi že pobožal dva psa, katera poznamo in sta bila lastnika zdraven (koker španjel, labradorec).
Jaz mislim, da so bolj kot sami psi potencionalno nevarni njihovi lastniki, ki jih ne obvladajo.
LP
Lake napisal:
> mene ne bo nihče prepričal, da nek pes ni nevaren – vsi imajo
> kosmata ušesa in še za človeka se ne ve vedno, kaj mu gre po
> glavi – kaj šele za psa. pes je pač žival, pa če ima ne vem
> katere izpite in pasje šle narejene, dejstvo je, da se mu lahko
> sfuzla in to ravno takrat, ko bi si najmanj mislili.
Verjemi, kar hočeš. Jaz svojemu psu zaupam veliko bolj kot nekaterim ljudem (pravzaprav večini).