Kaj naredite, če se otroku približs pitbul?
modro napisal:
> pese je pač žival in živali so nepredvidljive…ne vem, zakaj
> vztrajno trdite, da je vse odvisno od lastnikov – tudi najbolje
> vzgojenemu psu se lahko strga, zato ker je žival…imam
> občutek, da nekateri lastniki psov svoje ljubljenčke veliko
> preveč počlovečijo
Ravno zato, ker jih ne počlovečimo in vemo, da so psi, jim zaupamo. Jih pa imamo pod nadzorom. Govorim seveda za odgovorne lastnike.
Jaz pa se s tem ne morem strinjati.
Psu se ne “strga” zato, ker je žival. Poznamo tudi ljudi, ki se jim je “strgalo”, pa niso živali.:))
Psu se “strga” točno zaradi določenega razloga. Če pa mi tega razloga ne poznamo, ker ne poznamo pasje narave dotičnega psa, to še ne pomeni, da se mu je “strgalo” brez razloga. Pomeni samo, da mi tega razloga nismo uspeli najti.
Pes je žival, ki se mu “strga” samo in izkuljučno z dobrim razlogom. In prav nikoli brez razloga.
Aja, glede nagobčnika… Ko sem bila mlajša smo imeli enega zlo hudega psa, jaz sem se ga bala in nisem šla nikoli v njegovo bližino (bil je mešanec med nemškim ovčarjem in šarplanincem). Od malega je bil veliko zaprt v temni šupi, futralo se mu je surovo meso, preprečevalo stik z ljudmi (stik z njim sta imeli le sestra in mat) – vse to po nasvetu jako pametnega lovca, za namen, da bo pes dejsnko čuvaj, ne pa predpražnik. Glede na to, da smo živeli ob šoli, bi se lahko pripetila tragedija. K sreči se ni. Ker se je našla še ena bistra rešitev, ko je pes bil pač res napadalen – zgradil se je pesjak in pes je živel svoje življenje tam notri. 🙁 Sestra ga je večkrat peljala na sprehod, vendar ga niti na oddaljenih travnikih ni upala spustiti iz ketne, ker je bil nepredvidljiv. Je pa na sprehodu vedno imel gor nagobčnik. Ampak kaj? Enkrat je na izi se postavil na zadnje tace in si s sprednjimi nagobčnik dobesedno strgal dol. Od takrat naprej niti iz pesjaka ni več prišel… Kdo je temu kriv, nepredvidljivosti psa, divji narava? Pes sam definitivno ne!
LP
Ma tle sploh ni problem zaradi same pasme psov … Jaz bi v taki situaciji odmaknila otroka tudi če bi šel čivava mimo … vseeno … bolje preventiva kot kurativa … Jaz se sicer načeloma psov ne bojim, sem pa vedno previdna. Najprej se ustavim par korakov stran, da me pes zazna in šele potem iztegnem roko proti njemu in če se mi on približa in povoha, ga potem jaz počoham (seveda … vse ob prisotnosti in privoljenju lastnika). In tako učim tudi svojega otroka.
Sicer pa … kaj se je imela lastnica psov sploh za ustavljat in celo zmerjat … saj nje nobeden ni napadel. Ko bojo pa njeni zlati psički kdaj koga napadli, se bo pa seveda nedolžno delala … … Ahh …
Nobenemu psu se ne strga. To so samo izjave ljudi, ki o psih žal nimajo pojma.
Ja se zgodi, da pes enkrat pa ugrizne, pa prej nikoli ni. Samo to se ne zgodi kar naenkrat (razen v izjemnih primerih, ko recimo pes hudo zboli, lastnik tega ne opazi, in je recimo za psa vsak dotik močno boleč in takrat šavsne v bran), ampak pes dlje čase kaže znake, ki jih lastnik ali ne prepozna ali pa ni pozoren nanje. Psa je treba poznati in opazovati, pa do tega ne more pridet. Če veš, kje so “pomanjkljivosti” tvojega psa, boš potem tudi znal v situaciji primerno odreagirat.
Sama imam labradorko (na smrt prijazno psičko, ki bi jo vsi želeli čohat), pa jo dam vedno na vrvico, ko vidim, da se mi približuje ali kakšen človek ali otrok ali pes … Pa ne zato, ker bi komu kaj hotela, ampak ker ne vem, kako bo dotični mimoidoči odreagiral. Nikoli pa ne vlečem psice panično stran (pa čeprav je bila že nekajkrat napadena, pa tudi “pridni” otroci so jo že grabili za gobec itd…) in tudi nikoli ne bom vlekla otrok panično stran od drugih psov. Dovolj je, da se toliko umakneš, da lahko vsak mirno nadaljuje svojo pot.
In doumite že enkrat, da nevarne pasme ne obstajajo. Ugrizne in poškoduje te lahko tako mala čivava, maltežan, koker španjel, zlati prinašalec, nemški ovčar, doga, pittbull ali navaden mešanček, če ni primerno vzgojen in če ni v rokah odgovornega lastnika. Nevarni so tako samo neodgovorni lastniki in posledično njihovi psi. Ne pa posamezna pasma. To je isti idiotizem, kot cel narod razglasiti za kriminalen, če je v njem nekaj kriminalcev.
Pes ni nepredvidljiv. Je zelo predvidljiv, če ga le malo poznaš. ž
In se ne strinjam s tem, ko starši že na daleč dvigujejo svoje otroke, grdo gledajo lastnike psov, … pa je pri tem pes bil lepo na povodcu in se ni zmenil za mimoidoče.
Sama imam samojedko in pa 9 let staro hčer. Včasih ko grem s psico na sprehod, srečam veliko zanimivih ljudi. Nekateri kar spustijo svoje otrke, da pridrvijo k moji psici in jo pobožajo – meni nič, tebi nič. Nekateri otroci pa so od svojih bolanih staršev že tako zastrašeni, da ko vidijo psa se začnejo dret, histerijo trajbat in skakat kot en norc.
Ne davno nazaj je zaradi enega takega histerična otroka in starša skoraj bila nesreča. Sem šla po pločniku s hčerko in psom(moja na štriku). Nasproti pride ena mamica s 3 letno punčko. Tamala pa vluft, jok, dretje, ko vidi psa. Moja psica je po pravici povedano ni niti pogledla in ni niti bila na tisti strani, kjer je bil otrok. No in mati seveda tudi paniko, ker verjetno je predvidevala, da se bo mojemu psu strgalo, skušala skrit otroka za hrbet, ta mala pa v histeriji skočla na cesto pred avto. Še sreča, da je le ta počasi vozil in je pravočasno ustavil.
Žal takrat nisem moga ostati brez besed. Pa nisem takrat nič o svojem psu govorila, le dejala sem da je zaradi nore mame otrok čisto zdivjan in nazadnje se bi zaradi njene nore vzgoje res zgodila nesreča.
Najraje vidim, da se z ostalimi ljudmi normalno na cesti srečam, brez siljenja v psa in brez vriskanja, dvigovanja otroka v naročje, paničarjenja in skakanja pod avto.
Pasma pa ni nobena nevarna, ampak le človek, ki si umisli psa, ki mu pri vzgoji ni kos.
Sicer pa imamo tudi nekatere starše, ki si “umislijo” otroka, a pri vzgoji niso kos – zato pa imamo vedno več agresivnih, nevzgojenih in razvajenih otrok.
ah, brez veze da se bockamo kdo je kriv kdo bi moral kaj narediti ker nikdar ne bomo prišli skupaj. vas starše z otroci moti, da imamo mi spuščene pse, nas, ki pa imamo pse, pa nas moti, da vaši otroci pritečejo k našemu psu in brez vprašanja božajo itd. in potem smo itak lastniki psov krivi ker je naš pes nevzgojen in je ugriznil otroka ali pa ga od veselja podrl na tla z repom (privezan pes)
to je to:-)
No, kaj pa naj naredi starš z otrokom, ko pride mimo en velik kuža?
Mi živimo na vasi, pa kljub temu so vsi psi, ki jih srečujemo na sprehodih, na povodcih.
In ponavadi jih lastniki tudi k sebi povlečejo, da lahko z otrokom nemoteno pridemo mimo.
Včasih se ustavimo in, ker se na vasi skoraj vsi poznamo, tudi kakšno rečemo ali celo pobožamo psa…
Res pa je tudi, da ima ena soseda svojega nemškega ovčarja velikokrat zunaj brez nadzora, njihova parcela pa tudi ni ograjena.
In, če pridem mimo po pločniku, kuža prileti čisto do tebe in takrat avtomatsko prestavim malega na drugo stran in greva lepo naprej, brez ogovarjanja ali naganjanja psa…
lp
Se strinjam z Labiko, xxy in podobno mislečimi. Utrga se tudi človeku. Mene je dvakrat ugriznil pes, enkrat, ko sem pred njim bežala (se niti ne spomnim, zakaj, sem bila še majhna) in ko so mi razložili, da je ravno zato za mano tekel, nisem nikoli več bežala pred nobenim psom. In enkrat, ko sem z nogo drezala pod mizo ležečo staro jazbečarko, pa ji je očitno šlo to na živce (komu pa ne bi?:)) in mi je bilo takoj jasno, da sem ga polomila.
Imam dva zdaj že odrasla otroka, nobenega ni nikoli ugriznil noben pes, v družbi psov sta vedno bila sproščena, nisem ju vlekla proč, sploh pa ne panično, saj ni čudno, da otrok potem privzame nek strah pred živaljo..
Otroka nisem dvignila, ampak umaknila. Tudi zaradi tega, ker na poti ne bi bilo prostora za naju, lastvico in dva psa, eden je v gobcu imel dolgo palico. Lstnice nisem grdo gledala, nisem cepetala. Nisem bila panična in ne bi bila rada. In ravno zaradi “slabega vzgleda”, ki ga dajem otrokom z očitnim znakom, da se bojim, vas sprašujem, kako ravnate ve.
Ker se nevarnih psov bojim. Zakaj, ne bom razlagala, ampak saj verjetno berete časopise.
martina napisal:
> Zakaj si nesramna?
> Vemo, da je pitbul sposoben ubiti bika in da, ko ugrizne,
> čeljusti ne razpre, zato te ne ugrizne ampak razrga. Je to
> smešno? Meni ni, če se spomnim zgodbe o otroku, ki ga je
> zatrgal in ubil pitbul. In zato so v VB tudi to pasmo
> prepovedali.
> Čivava pač še nobenega ni. Ali pač?
Mislim, da so večino bikov pobili ljudje, ne pitbuli.
martina, psu ne smeš pokazati, da te je strah, raje naredi večji ovinek (če je privezan pri neprivezanem gre tako ali tako on lahko za tabo) in poglej stran. drugega recepta jaz nimam glede strahu.
NevenkaA – najboljše da se začnemo vsi strelati med sabo, ti (dam primer) se bojiš psa oz. je pes spuščen in je pes nevaren ustreliš psa in lastnika, drugič greš ti mogoče drugemu na živce in bo on ustrelil tebe in potem gremo lahko kar po vrsti:)