Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj narediti ko vec ne zmorete delati v neki sluzbi

Kaj narediti ko vec ne zmorete delati v neki sluzbi

Avtorica! Si še z nami?

Tudi jaz sem tako začutila in zapustila varno in zelo težko fizično službo za nedoločen čas.

Delala sem zdaj 5 let v lahkih službah.

Trenutno sem pa spet brez. Že nekaj časa. In imam 20 let več kot ti, zato je zame zelo težko dobit karkoli!

Ampak vse pridelane fizične težave, kalcinacije, zakrčenost, občasni napadi zelo hude utrudljivosti, ki mi jenljejo še dih, to vse pa je žal ostalo z mano. Pa tud če nič ne delam.

Kako si ti danes ?

Za začetek vzemi bolniški, da se spočiješ. Nato izrabi dopust in začni intenzivno iskati novo službo.

Očitno delaš v trgovini ali proizvodnji? Če si blizu 50 je res težko, ker začetku menopavze kar delajo težave, intenzivno fizično delo še pospeši znojenje, oblive. Ena opcija je da vzameš malo dopusta, pa poskušaš najti  manj intenzivno delo drugje.

Pri 31 letih samo jamranje…. Dobi službo v pisarni samo kaj, ko boš pisala potem, da ne moreš sedeti 8 ur v kosu.

Moja mami gre v penzion čez 2 leti. Stara bo 58. Vse življenje dela kot natakarica v hotelu. Leta ko zmešana, pomiva, streže, pa še prijazna mora bit. Za mizerno placo vsakodnevno dela kilometre v medicinkah, coklih, ne ve več kaj naj obuje, da zdrži do konc šihta. Roke revmatične, noge zatečene, hrbtenica sesuta.

Pa ni nikoli razmišljala, da ne bi zdržala. Zdržala bo še dve leti, potem bo skrbela zase, pravi. Moja heroinja, ki gara za to, da sem se jaz lahko izobrazila in da mi tega ne bo treba.

Različne bolezni so na tem svetu. Nekateri v pretežki proizvodnji zbolijo nepopravljivo fizično.

In pridejo lahko tudi mielopatije – mišična oslabelost.

Ali pa vsaj izgorelost. Kronična utrujenost prihaja nato.v življenju kot.v napadih, taka, kot da imaš eno tono teže in se komaj premikaš.

Vse troje je povezano s poslabšanim delovanjem imunskega sistema in so potrebna zdravila.

Da te vsako minuto, občuteno kot večnost, glasni in hrumeči stroji priganjajo in da se mečeš in se steguješ s  telesom za strojem in izdelki.

Vsaj ne zmore naporov v proizvodnji brez resnih posledic na zdravju.

Odgovor na objavo uporabnika
jajajajajaja, 04.02.2023 ob 13:27

Ne vem, moja mat dela tako že skoraj 40 let, zdaj pa naj bi še podaljšali delovno dobo. Tako naj bi delala so 2030. Zjutraj, popoldan, ponoči. Na tri izmene, proizvodnja. Od 15. leta. V njeni firmi zaposlujejo, pa so sedaj odpuščali. Nje ne morejo kar tako odpustit, ker potem morajo dat odpravnino …

Nikoli ji ni nihče nič dal, s fotrom sta sama sezidala hišo, vse od začetka.

Danes greš delat z 18. ali 27. letom, ker se prej šolaš, študiraš, …

Zato je veliko fluktuacije v takih službah, ker te fizično izčrpa, doma si kot cunja. Pa je še vedno čas za kolo, sprehode, …

Ne vem kako je s tem podaljševanjem. Ona bo dosegla leta delovne dobe, ne pa starostne. A to pomeni, da če pri 40 letih dela ne moreš it v penzijo, ampak dejansko delat pa ne rabiš več? Torej bi lahko dala odpoved in počakala starost kot brezposelna? Pri tako težkem delu jaz to bi. Evo, mi smo spet brez čistilke v bloku, že tretja je odnehala. Naj najde neko varianto, da bo delala za denar, kako čiščenje, peglanje, če za penzijo ne rabi več, ko bo dovolj stara, pa ji menda pripada polna penzija za polno delo? Al se motim?

Odgovor na objavo uporabnika
Mami824, 19.04.2025 ob 23:25

Moja mami gre v penzion čez 2 leti. Stara bo 58. Vse življenje dela kot natakarica v hotelu. Leta ko zmešana, pomiva, streže, pa še prijazna mora bit. Za mizerno placo vsakodnevno dela kilometre v medicinkah, coklih, ne ve več kaj naj obuje, da zdrži do konc šihta. Roke revmatične, noge zatečene, hrbtenica sesuta.

Pa ni nikoli razmišljala, da ne bi zdržala. Zdržala bo še dve leti, potem bo skrbela zase, pravi. Moja heroinja, ki gara za to, da sem se jaz lahko izobrazila in da mi tega ne bo treba.

Vse lepo in prav, a dopovej mami, naj vsaj zdaj malo izpreže, da ne bo v penzijo prišla povsem iztrošena. Leta takšnega obremenjevanja nujno pustijo posledice, ki se z leti še stopnjujejo. V penzijo bo prišla z uničenim zdravjem in s kroničnimi bolečinami, ki jih bo morala krotiti z zdravili. Zdravila pa ne delujejo najbolje na jetra in ledvica. Ker bo zelo verjetno imela nizko penzijo, si ne bo mogla privoščiti kaj dosti toplic, fizio- in drugih terapij, ki bi izboljšale ali vsaj omilile njeno stanje. Naj vsaj zdaj spremeni miselnost in poskrbi zase. Naj bo čimveč na bolniški.

Tvoja mama je izbrala pot, da si je zaradi službe uničila zdravje. Misliš da bi zato morali vsi izgoreti za delodajalca in to celo za minimalca? Prav je, da ljudje pravočasno iščejo rešitve, ne pa da utonejo v neko apatijo in se ne premaknejo. Moja sorodnica, ki je malo nad 60., je takoj po osnovni šoli prišla iz zabačene vasi v mesto v fabriko. Delo je bilo težko, pa je naredila strojepisni tečaj in prišla v pisarno. Ko je bilo za njeno delovno mesto to premalo, je ob delu naredila ekonomsko šolo, kasneje pa tudi ob delu še dvoletno višjo. S tem je lahko takrat dobila dosti boljšo službo. V penzijo je šla zdrava in s kar lepo penzijo. Poleg tega, da je tudi ona poskrbela za svoja otroka, da jima ni treba garati, jima je bila lahko za vzgled, da je v življenju treba iti naprej in ne obtičati na istem mestu. Je zato kaj manj heroinja?

Povedala si, da ne moreš nove službe iskati zaradi frej dneva. Ob nemogočih situacijah verjamem, da se najdejo rešitve. Če praviš sedaj, da si sesuta, verjetno ne boš ori močeh za novo službo. In tudi če bi novo sedaj dobila, verjetno ne bila sto posto tam pri delu in bi ti bilo kaj težje. Najprej pridi nazaj z močmi. Kako, ne bom rekla. Ko urediš to, bo potem tudi popotnica bolje. Saj idealno ni nikjer. Sem šla čez tudi s turbolencami, a je prešlo. Ampak, če ne zmoreš, nimaš za preživetje, pusti zdej te transferje, boš natedila tako, da prideš v tej službi k sebi in boš lahko nastopila kje drugje oz. se zaposlila. Glede let, ko so te vprašali, je pa morda, če bi ti kdo lahko ponudil, priporočal. Ne da takoj ven padeš. Tega si v novi službi ne želijo.

31 let imaš in ti služba dela takšne fizične probleme?! Kaj točno pa počneš? Ta utrujenost je, po moji oceni, nenavadna. Preveri najprej kri, če nimaš mogoče pomanjkanja železa ali kombinacije kakšnih stvari, ki te delajo utrujeno. Ali če nimaš mogoče depresije in anksioznosti, ki se odraža v utrujenosti (prve faze izgorelosti). Se v tej službi dobro počutiš, razumeš s sodelavci? Imaš drugače urejeno življenje?

Če je tvoje počutje tako kot opisuješ, pač potrebuješ bolniško, v tem času pa z osebnim zdravnikom predebatirajta, kaj bi bilo dobro pregledati.

Najprej si zadaš cilj, da imaš nekaj prihrankov. Ne se zanašat na regres – regres je vaba. Lepo je, če imate do regresa vsaj za znesek regresa že prišparano. To pomeni, da če date junija odpoved, vrnete samo polovico regresa. Še vedno imate polovico prihranjenega. Še boljše je, če imate prihranenega denarja za 6 mesecev brez službe. Torej da lahko preživite 6 mesecev brez službe. To pomeni vsaj 6000 €. Recimo najem s stroški, greste z nekom v najem, da je ceneje. Potem pa hrana, osnovna zdravila, za to da imate. Ko imate našparano za 6 mesecev brez službe, se pa odločite, ali je še vedno tako bedna služba ali boste začeli iskati novo ali boste še vztrajali. Poglejte + in -. Dandanes je večina služb za minimalca, bolj je treba gledati te + in -, kakšni so pogoji dela. Če si kelnarca ali frizerka, si valjda skos na nogah. Ampak kelnarce zaslužijo tudi 15 € na uro.

Delam 18 let,odvisno,včasih sem na 4 izmene,včasih na 3.Bližam se 50,in ti povem,da imam tud jaz krizo.Jaz grem na bolniško,da se izprežem od hudega tempa.Vsaj 2× na leto.Obvezno hodim za dopust na morje,tam se res sprostim,kolesarim,plavam….samo nikoli ne grem v vrhuncu sezone.Grem sedaj za prvomajske,pa potem še septembra.

Drugače pa se v bližnjih gozdovih prav tako spočijem in naberem energije.

Danes je bil čudovit dan,2 uri v gozdu,  sama,vrnila sem se čist nova.Poskusi,nič ne stane.

Pa koristi bolniško,če je treba,brez slabe vesti.

New Report

Close