kaj narediti?
pozdravljeni
No naj vam zaupam še našo težavo. Sem uporabnica FB-ka in imam na njem za javnost odprte le podatke o rojstvu. Slike družine so zame zelo osebna stvar in jih lahko vidijo le moji prijatelji, ki pa jih izbiram zelo previdno, saj nočem niti da se znanci pasejo po mojem profilu. Partner socialnih spletnih omrežij ne uporablja.
Včeraj sem zasledila da se je znašla na FB slika mojega partnerja in še ne eno leto starega sina, ki jo je posnel partnerjev brat,(s katerim nismo veliko v stiku) in predvidevam objavil v enem od socialnih spletnih omrežij. Nekdo mu jo je “ukradel” in začela je krožiti med neznanci,(se hitro deliti) s sporočilom, da se iščejo informacije o izgubljenem sinu(mojem partnerju). Sočutni neznanci jo delijo med prijatelje, nam pa pomeni hitro nevarno približevanje nezaželenih svojcev, s katerimi imamo socialno zelo ne urejene odnose iz preteklosti, in si jih s partnerjem ne želiva vpletati v našo mlado družinico.
Že to da kroži slika mojega partnerja (kaj šele sina) med popolnimi tujci se mi zdi poseg v osebnostne pravice, sploh pa poizvedovanje po osebnih informacijah. Vemo da je SLO majhna in hitro se lahko zgodi da tudi nezaželjeni potrkajo na tvoja vrata. Kaj lahko (če se sploh še kaj da ) naredimo, da prekinemo začarani krog? Ali je to že kaznivo posredovanje tujih slik in informacij?
Sliko sem takoj blokirala in nekaj delitev prijavila varnostnemu centru FB. Je upanje in čakanje da se na hinavski klic po informacijah nihče ne javi res vse kar lahko storim?
Prijava Facebooku je zagotovo prvi in bistven korak. Če ste jih s konkretnim opisom, kaj se je zgodilo in podatki, na podlagi katerih lahko izsledijo zlonamerna sporočila, opozorili na kršitev vaših osebnostnih pravic, morajo ukrepati, saj so sicer lahko najmanj civilno odgovorni. Hkrati pa opozarjam, da je situacija veliko težja, če slika oziroma sporočilo krožijo po e-pošti, saj v tem primeru ni centralnega administratorja, ki bi lahko sporočilo blokiral. V tem primeru bi koristilo, da razmislite, kdo bi lahko sliko zlorabil? Pravilno ugotavljate, da lahko ima tovrstni poseg v zasebnost in razširjanje neresnic tudi znake kaznivega dejanja, zato bi bilo o njem in morebitnih osumljencih smiselno obvestiti policijo.
Forum je zaprt za komentiranje.