Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kaj pa je zdaj to?!

Kaj pa je zdaj to?!

Kakšna naivna pričakovanja. Slaba banka naj bi preplavila trg s poceni nepremičninami, pa še bolj naj bi se pocenile, ker jih bo veliko – in vsem nam se bosta kar naenkrat cedila med in mleko.
Ko je nečesa preveč, se kar razdeli med ljudske množice?

Slaba banka bo s pinceto dajala nepremičnine na trg, ocenjene po gursu.

Slaba banka ne bo dala nepremičnin na trg. Zato pa imamo dokapitalizacijo. Mi jih bomo plačali.
Če bi jih dala na trg bo vsaka banka imela ponovno težave ker bodo ljudje nezmožni plačevat kredite . Zato večjega padca ne pričakujem.
Pričakujem nizek promet in mogoče ugodne nakupe za nekoga ki se zna spogajati za ceno in ima gotovino v roki. Pa še če najde prodajalca ki se mu mudi! V takih primerih bo ceno možno znižat še za 20% vendar bo to majhna količina nepremičnin!

Se pa ne strinjam s tabo da je najem metanje denarja skozi okno. Že večkrat sem napisal izračun da je najem precej ugodnejši od nakupa nepremičnine v časih ko cene stagnirajo ali padajo. Nakup je ugodnejši le v primerih da cena nepremičnin raste ali pa če ne veš kam z denarjem.[/quote]

Ti tvoji izračuni so polni osnovnošolskih predpostavk, ki nimajo zveze z realnostjo.
Najem se lahko splača kratkoročno, nikoli pa ne dolgoročno, razen v zelo redkih naključnih primerih.
Od kje pa boš plačeval najem, ko boš brez sluibe, v penziji?
Boš naložil denar? Kam? Skladi, delnice, depozit? Poglej obdobje od 1991 do sedaj in anlaliziraj položaj kupcev ali naložbenikov v tem času (pa ne delaj spet gospodinjske napak z mešanjem naložbenikov in kupcev za lastne potrebe!!)

Samo zate “učiteljska”
Stanovanje najem cena 300 eur mesečno + stroški. Toliko plača najemnik.
Če si lastnik plačaš poleg stroškov še : rezervni sklad 35 eur/mes, zavarovanje 15eur/mes, dodatno stroške upravljanja in vodenje rezervnega sklada (tega ne plača najemnik) 13 eur/mes, davek na nepremičnine 10 eur/mes. Torej skupno imaš stroškov za 73 eur/mes več kot najemnik.

Če odšteješ 300 – 73 = 227 eur razlike.

Stanovanje je vredno okoli 90.000 eur.

Če vežeš 90.000 eur na banki dobiš po odbitku davka letno okoli 2400 eur obresti ( mesečno 200 eur)
Že po samem izračunu je samo za borih 27 eur v prednosti lastnik. Vendar!

Nikjer nisem omenil vzdrževanje stanovanja samega (nova okna,nov poden, centralna…. To je vse strošek lastnika in ne najemnika. Po 15 letih je treba vsako stanovanje prenoviti.
Da ne govorim o padcu cen nepremičnin!

Torej moje osnovnošolsko računanje je žal precej realno.
Lastništvo se ne splača! Lastništvo se splača samo v primeru , da imamo veliko denarja in ne vemo kam z njim ali pa če pričakujemo da bodo cene rasle.

A, da bodo banke še kar držale zaplenjena stanovanja v rezervi? Ker naj bi s tem ohranjale vrednost? Samo meni se zdi, da se ta beton ne stara ravno kot dobro vino. Leta prazna stanovanja, sploh zgrajena po novodobnih “nadstandardih”, ko ploščice odpadajo in stene plesnijo že prvo leto po izgradnji, bodo po vsem tem času praktično nevseljiva brez poštene obnove. In to naj bi držalo ceno?

Seveda. Ljudje pač ne bodo dobili poceni stanovanj samo zato, ker jih bodo zračili in malo premalali.
Take storitve je mogoče plačati.

mp25

“Stanovanje je vredno okoli 90.000 eur.

Če vežeš 90.000 eur na banki dobiš po odbitku davka letno okoli 2400 eur obresti ( mesečno 200 eur)”

Kako si prišel do takšnega izračuna? Pri Sparkasse npr. imaš za vezavo za 60 mesecev (5 let) 4% obrestno mero.

1.primer:
vsak partner ima vezano 45.000€. Obresti si izplačujemo na TRR mesečno.
45.000 × 0,04 = 1800
1800 – (800×0,25) = 1600
1600×2 = 3200
3200/12 = 267€/mesec

Moj izračun je približen. Tvoj je celo bolj ugoden in potrjuje moje pisanje.

Plus to, da v izračunu nisem upošteval obrestno obrestnega računa v kolikor obresti ne dviguješ mesečno ampak jih puščaš na varčevalnem računu.

TUKAJ so izračuni kjer je upoštevan o.o. račun. Pri vezavi 90.000€ pri najbolj ugodnem depozitu po 5% obrestni meri ti v 5 letih na račun kapne 22.825€. Tukaj ni upoštevan odbitek davek na obresti tako da je potrebno (čez palec) odštet kakšne 3k€ in pridemo na slabih 20k€ oz. 4000€/leto.

Ocena, da stanovanje vredno 90.000 eur oddajaš za 300 eur na mesec je po mojih izkušnjah precej napačna. Odstopa za kakih 25 do 30 odstotkov.

Kolega oddaja za točno 300eur, stanovanje bi lahko prodal za približno 65.000. Jaz sem še lani bil v najemu za 390 na mesec + stroški, stanovanje vredno okoli 90.000. Oboje v LJ.
LD

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close