kaj pa ta kreditna ponudba
Znesek kredita: 71.100 EUR
Vračanje 120 mesecev
6 mesečni EURIBOR: 3,44%p.a.
pribitek: 1,50%p.a.
Skupna obrestna mera: 4,94%p.a.
Stroški odobritve:177EUR
Stroški poplačila:88,5EUR
Skupno imava dohodkov 500.000, od oktobra dalje 600.000+avtorske pogodbe (zelo različne od meseca do meseca):dva otroka v vrtcu.
Mesečni obrok:753EUR
Efektivna obrestna mera: 5,11%
Stroški eom: 0,05%
Zamudna obrestna mera (kaj to je?):8%
A je to vredu po Vašem mnenju?
Hvala in lep večer!
Pozdravljeni!
Pogoji so konkurenčni in so glede na drag EURIBOR kar OK. Če se odločite za LIBOR imate najmanj za 50 EUR na mesec nižji obrok.
Zamudna obrestna mera pomeni, da če zamudite plačilo obroka, za tisti čas ni obrestna mera 1.5 % + 6M EURIBOR ampak 8 %.
Lep dan!
Moje mnenje je drugačno. CHF je stabilna valuta. Zadnje čase se je izkazalo da je stabilnejši od Eura. Imam statistiko za zadnjih 5 let in je lepo razvidno, da sta Euribr in Libor rasla in padala vzporedno in vedno je bil Libor za eno do eno in pol odstotne točke nižji kot Euribor.
Če bo CHF vrednost narasla, se vam bo kradit dražil. Skoraj ne verjamem, da bi se CHF toliko dražil, da bi bilo manj ugodno, kot vezava na Euro. Po mojem mnenju bo dolgoročno CHF proti Euru izgubljal na vrednosti in bo kredit na CHF še cenejši.
Vse je odvisno od razmerja CHF-EURO.
Izračunate, koliko samo v enem letu privarčujete in predpostavljajte, da lahko kadarkoli vezavo na valuto zamenjate ali refinancirate.
Lp,
a lahko namigneš katera banka.
Midva sva poslala bankam po elektronski vprašanje podkšnimi pogoji nam lahko ponudijo kredit,vendar sva bila zelo razočarana.
Glede vprašanja razmerja CHF/€ tudi mene zelo mami LIBOR in CHF, vendar me strah prav tega, da bi se CHF podražil. Zakaj?
Tu vidim dve pasti:
1 če spremljamo CHF na dolgi rok vidimo, da zadnja leta pada, npr. če vzamemo znesek 100.ooo € kredita v CHF, je to aprila znašalo cca 155.000 CHF, septembra cca 158.000 (že tu pomeni razliko cca 450.000), to pomeni, ko CHF pada več enot CHF vzamemo kredita,
2 in če CHF proti € zraste, potem nam zraste obrok poleg tega pa še imamo veliko dolga, in če ga preračunamo v € se nam lahko zgodi, da smo po nekaj letih odplačevanje na začetku.
Ta bojazen, da CHF proti EURO zraste obstaja. Riziko tečajnih razlik je vedno prisoten.
Nekateri finančniki napovedujejo, da bo CHF izgubljal vrednost proti EURO. V tem primeru se kredit ceni. Dolgoročno naj bi tudi Švica prevzela EURO, ker je CHF premajhna in preveč občutljiva valuta, tudi na ukrepe ECB.
Dejstvo pa je tudi, če bo CHF rastel, se bo referenčna obrestna mera LIBOR verjetno nižala.
Če radi mirno spite in več let pozabiite na kredit, ki ga odplačujete, potem je v Evrih bolj primerno. Pri kreditu na CHF je priporočjivo spremljat gibanje tečajev. S tem pa lahko tudi veliko privarčujemo.
Lp,
Tako razmišljam tudi jaz in ravno zaradi tega ga svetujem. Zakaj bi plačeval dražje, kot sicer lahko. Če gredo trendi v kako drugo smer se pa temu prilagodimo.
Lp,
Je šlo. Ampak, ko smo se mi “pogajali”, se je njihov referent ob našem predlogu znižanja obrestnega pribitka, samo pomenljivo nasmehnil. Pa nismo glih slabi komitent, na njihovo banko znaša naš mesečni priliv na naš ” zlati račun” cca 650. 000 SIt, vendar mislim, da bomo kmalu postali bivši komitenti te banke.