Kaj pokriva dnevnica?
Spoštovani,
zanima me kaj pokriva dnevnica? Ali je to nadomestilo samo za prehrano, ali je tudi nadomestilo za nadure?
Primer: podjetje me pošlje na službeno pot, ki traja 15 ur in mi izplača polno dnevnico. Ali je izplačana dnevnica ( v zakonu predpisana višina) tudi nadomestilo za nadure, ali se nadure obračunavajo posebej?
Hvala in lep pozdrav
fiti
dnevnica za službeno potovanje, ki traja:
6 do 8 ur – do višine 1.218 SIT,
8 do 12 ur – do višine 1.750 SIT,
nad 12 ur – do višine 3.500 SIT
povračilo stroškov prenočevanja – do višine zneska po predloženem računu, ki ga odobri delodajalec;
povračilo stroškov prevoza na službeni poti:
za potovanja z javnimi prevoznimi sredstvi – do višine stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, in sicer na podlagi dokazila oziroma računa,
za potovanja z lastnim prevoznim sredstvom – kilometrina do višine 30% cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov;
terenski dodatek dnevno – do višine 21% dnevnice za službeno potovanje, ki traja nad 12 ur;
povračila stroškov za službena potovanja v tujino:
do višine, določene v skladu z uredbo o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 38/94, 63/94, 24/96), in sicer dnevnica do višine, določene v skladu s 4., 5., 6., 7. in 8. členom te uredbe, povračilo stroškov prenočevanja do višine, določene v skladu z 9. členom te uredbe, povračilo stroškov prevoza na službeni poti do višine, določene v skladu z 12. in 15. členom te uredbe ter povračilo drugih stroškov do višine, določene v skladu s 14. členom te uredbe.
Hvala za vaš odgovor, ampak še vedno ne vem kaj je z nadurami, ali se štejejo v plus ali ne…..kakšna je praksa, sodeč po zakonodaji bi se morale ure nad 8 ur šteti v plus….
lep pozdrav
fiti
Dnevnica ni nadomestilo za nadure, je samo nadomestilo za prehrano na službeni poti, prenočevanje pokriva npr. hotelski račun, ki je v celoti povrnjen.
Praksa je lahko od podjetja do podjetja različna, v veliki večini pa verjetno prevladuje, da se v delovni čas šteje samo efektivni čas dela (npr. pri stranki, izobraževanje ali drug namen sl. poti), čas porabljen na poti ni predmet nadur.
Če službena pot traja 15 ur in je od tega 7 ur na poti, potem ni nadur. Če je pa od 15 ur npr. 12 ur seminar in 3 ure vožnje, potem so tukaj 4 nadure.
lp
Prav, AMAI, to je dnevnica,
LP-Starček
test
Iz svojih izkušenj lahko povem, da sem pred leti, ko sem delal po terenu, prejemal dnevnice v višini, kot jih je navedla SašaC + nadure (Štele so se od takrat, ko smo zapustili podjetje do takrat, ko smo se vrnili v podjetje – za vse delavce). Mislim, da je tako tudi uzakonjeno. Vprašaj še na kak sindikat.
Dnevnica je nadomestilo za prehrano. Ponavadi podjetja za nadure na sl. poti ne izplačujejo nič.
Pa ve morda kdo, kako je to v zalonu?
v ZDR je tam nekje okrog 140. člena opredeljen delovni čas in primeri, zakaj je potrebno nadurno delo. Konkretno službena pot ni tam omenjena in večina pravnih mnenj, če bi gledali po črki zakona pravi, da iz tega izhaja, da se nadure na službeni poti ne obračunajo. Interni akti podjetja so seveda lahko ugodnejši od zakona.
Forum je zaprt za komentiranje.