Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj pomeni, da ima hiša uporabno dovoljenje?

Kaj pomeni, da ima hiša uporabno dovoljenje?

Zanimam se za staro hišo, ki se prodaja. Zraven stoji novejša hiša, ki je bila zgrajena kot nadomestna gradnja za to staro.

V gradbenem dovoljenju za novo hišo ni določila, da je treba staro hišo podreti. Stara hiša ima uporabno dovoljenje, izdano letos.

Kaj to pomeni? Se še lahko kdo (občina, država) spomni, da je stara hiša v bistvu črna gradnja, ker je nova nadomestna gradnja zanjo?

Kaj pravzaprav pomeni uporabno dovoljenje? Je to dovolj, da sem kot kupec zaščiten? Guglam, pa ne najdem odgovora, ali je to isto kot legalizacija.

Nelegalno zgrajena hiša ne more dobiti uporabnega dovoljenja https://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=845&sid=1186

uporabno dovoljenje pomeni, da se hiša lahko uporablja v smislu, da ni nevarna za bivanje.
Nadomestna gradnja pa pomeni, da bi tastaro morali podreti, ampak ker so slovenceljni tako vestni in pošteni, ti jo bodo raje prodali.

Nelegalno zgrajena hiša ne more dobiti uporabnega dovoljenja https://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=845&sid=1186%5B/quote%5D

Ja, to je ena informacija. Druga je pa tale:

“Nadomestni objekti, za katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje po določbah ZGO-1 (ki se je uporabljal do 15. 4. 2008), ki pred pričetkom uporabe novega objekta niso bili odstranjeni, se štejejo za nelegalno, “črno” gradnjo. Zanje lahko gradbeni inšpektor odredi odstranitev.”

Kaj zdaj?

kaj je nadomestna gradnja je povsem jasno. kaj so pa tile poštenjakarji namutili okoli (ne pozabi, da živiš v eni najbolj skorumpiranih držav v Evropi), pa ne veš. Smiselno bi bilo, da pred morebitnim nakupom dobiš vpogled v gradbeno in zemljiško knjižno dokumentacijo tudi za novo hišo. Bodi zelo zelo previden

Če ima stara stavba uporabno dovoljenje, ni nujno, da ni črna gradnja. Po zakonu imajo vsi objekti zgrajeni pred l. 1965- uporabno dovoljenje.
Ali je lastnik dobil uporabno dovoljene na novo ali potrdilo, da ima stavba UD po zakonu ?
Ker pa je bila postavljena nadomestna hiša, bi se morala stara porušiti.
Naj ti dajo lastniki fotokopije dokumentacije in pojdi s tem na upravno enoto.
Pa tam vprašaj.
Prej ne kupuj, ker se lahko res zgodi, da te zrušijo.

Avtorica pravi Stara hiša ima uporabno dovoljenje, izdano letos.

Vseeno pa bi se jaz pozanimala na pristojni UE, kako je stanje…

Ja, Barca. Tudi jaz sem dobila za staro stavbo uporabno dovoljenje pred enim letom. Pravzaprav potrdilo o UD. Ker tisti stavbi pripada po zakonu. Ni pa zraven nadomestne gradnje.
Mogoče referentka ni pogledala, da je zraven nadomestna gradnja in ga je kar izdala.
Zato pa pravim naj vpraša. Če je bil opravljen tehnični pregled in izdano uporabno dovoljenje na novo, potem je vse v najlepšem redu.
Če gre za pomoto referentke, je pa možnost, da se zaplete.

New Report

Close