Kaj pomeni DONER Kebab in zakaj je toliko tega pri nas?
Döner Kebab je zaščiten trejdmark načina zlaganja različnih vrst mesa v to kupolo ( iznašli jasno Turki).
Zakaj je tega toliko?
Začelo se je v Nemčiji, Avstriji, ko je porasla potreba po ceneji delovni sili v fabrkah, storitveni dejavnosyi, kjer oni ne delajo ravno radi. Gasterbajtesko priseljevnje cenejše delovne sile z juga, katerim je ta hrana tako blizu ( priseljenci Turki, Arabci, Albanci, tudi delno takratni in potem tudi bivši prebivalci ex. Juge)
potem pa je to pri seveda tudi pri nas še tržna niša – odprto do pandemije vedo kjerkoli skoraj 24/7 – po prekrokani noči na štacjon ali kje okoli na burek in jogurt ali pa kebab pred pivskim pohodom. kdarkoli in kjrkoli pa je cetna hrana “comfort food” za nekeate, ker vsebuje tudi ojačevalce okusov za sladko-slano-kislo, kar takoj zadovolji možgane preko dopaminskih receptorjev -takoj ponudi tisti občutek sreče in zadovoljstva.
Döner Kebab, kot ga seveda poznamo, izhaja iz Berlina iz 70ih, ko je turški priseljenec sestavine zložil v kruhov žepek in naredil nekakšen sendvič, pripravljen za hitro konzumacijo v času odmora za delavsko malico. Skratka gre se za neko asimilacijo turške kulture nemški. Nemci kebab na kratko ne imenujejo kebab, ampak Döner.
V turčiji se pa je kebap s p jem. Tega je pa na balkanu kar nekaj in se ga menda je na talerju z bištekom.
Je pa kebab najslabša možna hrana za telo. Takoj za burekom, ki je prav tako poln transmaščob. Dejansko je bistveno bolje it v Mcdonalds.
Doner kebab je v Sloveniji in Evropi oznaka za kup stisnjenih živalskih ostankov in masti zlepljene z želatino, ki se vrti na palici. Dönmek po turško pomeni “vrteti”. Zadeva nima veze s “kosi mesa”, ki jih nekdo omenja zgoraj.
Če res hočete videti “kose mesa” nataknjene na palico morate iti v Turčijo ali arabske države. V Evropi donerje pripravljajo in distribuirjo industrijsko, tako kot sem opisal zgoraj.
drekebab, 02.08.2021 ob 09:34
Pa tile kebabarji dobesedno uničijo cele ulice z njihovim smradom. Kaj točno sploh pomeni DONER Kebab in zakaj morajo te nagravžne napise limat vsepovsod??
Zmleta žvarovna in svinjarija, sprešana v velik kos “mesa”, od katerega potem na tanko režejo cuflje mesa, ki ti ga natrosijo v kruh. In za to plačaš 3-4 €.