kaj pomeni dostava na dom pri mimovrste
Kupujem hladilnik, pri mimovrste.com imajo dostavo na dom in odvoz pokvarjenega aparata, ampak imajo pogodbo s Pošto Slovenije in mi znajo v klicknem centru povedat samo to, da je dostava do vrat.
Živimo v vilabloku, v nadstropju, seveda brez dvigala, nimam možnosti za pomoč. Ima kdo izkušnje z mimovrste in Pošto – ali aparat dostavijo v kuhinjo, ali pride le en dostavljalec, ki sam hladilnika po stopnicah ne more nesti in ti ga pusti spodaj pred vhodnimi vrati?
Jaz sem kupila hladilnik ravno pri mimovrste in dostavila je pošta. V bistvu je prišel en mini kamionček. Plačala sem tudi odvoz starega. Poštar je bil sam, jaz pa doma z možem. Do tu vse lepo in prav. Mogoče še podatek, da zunaj je rahlo rosilo.
Možakar ta hladilnik ne vem kako spusti iz kamiončka na tla in mi reče podpišite. Malo čudno sem pogledala in potem smo se začeli pogovarjat :)))) Najprej opozorilo na to, da mora odpeljati naš star hladilnik, kot drugo pa to, da ne bom podpisala dostave hladilnika na dež sredi ceste. Potem je malo telefoniral, se jezil in penil in na koncu pogruntal, da bo najboljše, če spremeni ton in začnemo od začetka. Na koncu je bilo tako, da smo mi njemu pomagali odnesti star hladilnik na kamion, on je nama pomagal nesti nov hladilnik v kuhinjo.
Skratka….fajn se pozanimaj kaj pomeni dostava. Vem, da ponekod imajo dostavo tudi v nadstropja ampak je to prej izjema kot pravilo.
GA ima oz. je imel opcijo dostave v stanovanje, za kar je bilo treba nekaj doplačat. Ampak pazi to – enako dostavlja pošta, pripelje pa en sam “poštar”. Kako on potem spravi pralni stroj v stanovanje sam, z lastnimi rokami (navsezadnje plačaš dostavo v stanovanje, ne pomoč pri dostavi v stanovanje)? Pač se očitno zanašajo na to, da bo paket prevzel konkreten možakar in ne recimo 50-kilska ženskica v 9. mesecu nosečnosti.
Prodajalec je dolžan brezplačno prevzeti (!, prevzeti, ne odnesti) odsluženi aparat, tako da je tole dejansko tanek led. In ja, v Sloveniji načeloma dostavljajo do hiše, ne tako kot Ikea, ki ima lepo dostavo v stanovanje in voznik-a pomagata znosit robo v stanovanje.
Pred kratkim sem tudi sama kupila hladilnik preko mimovrste. En dan naročila, drugo dopoldan dobila.
Ko me je poštar klical za dostavo sem ga prosila, če mi lahko hladilnik dostavi v stanovanje. Sta prišla
dva poštarja, ki sem jima dala potem 20 evrov. Pa nista nič pričakovala. Tako, da imam jaz zelo dobre
izkušnje z tovrstno dostavo.
P.S. Hladilnik je bil zadnji kos na zalogi in je bil 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} znižan, tako, da sem ga kupila res zelo poceni in mi tistih 20 evrov res ni predstavljalo kakšnega stroška. Po tej pozitivni izkušnji sem prepričana, da bom vso belo tehniko kupovala na tak način.
No, nam se je zgodilo, kot sem opisala – bil je plačan vnos pralnega stroja v stanovanje, pripeljal ga je pa en sam samcat poštar (brez kakega vozička, da bi si lahko pomagal z njim).
Zakon pa zelo nedvoumno pravi, da dostava na dom pomeni vnos v stanovanje, tako da na mimovrste, če dejansko piše dostava na dom, bi morali zagotoviti tudi vnos v stanovanje.
Evo članka in izjave tržne inšpektorice:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/pazite-se-prebrisanih-trgovcev.html
pokliči na mimovrste in vprašaj kaj to pomeni. in če je to vnos v stanovanje potem to tudi zahtevaj od poštarja ali kdorkoli to pač dostavi, če ne bo hotel potem ne podpišeš in pred njim pokličeš na mimovrste in poveš da ne boš prevzela, ker sama ne moreš spravit stvar v stanovanje. in ker imajo s pošto pogodbo se bodo potem oni naprej dogovarjali z njimi kako in kaj. če ni vnosa v stanovanje ampak pred vhodna vrata pa ne vem… nimaš res nikogar, ki bi ti pomagal? sosedje, sorodniki, prijatelji?
Problem je, ker verjetno ne moreš vedeti točne ure, kdaj bodo prišli. In lahko študenta pri tebi dežurata celo popoldne, za kar boš plačala 50 evrov. Res ni daleč naokrog dveh sosedov, ki bi zaslužila za kavo ali dve?[/quote]
Za take dostave te vedno predhodno obvestijo kdaj in kako (zato so tudi telefonske potrebne). In se držijo, ker pojejo skoraj točno uro. Pri meni se enkrat niso in je prišel uro prezgodaj, me ni bilo, me pokliče in mu povem, da je prezgoden. Je prišel še enkrat čez eno uro …
Drugače pa imajo zgoraj prav, vsi kršijo zakon o varstvu potrošnikov in ga bodo, dokler ne bo začelo prihajati do masovnih “zavrnitev” pošiljk.
Problem je, ker verjetno ne moreš vedeti točne ure, kdaj bodo prišli. In lahko študenta pri tebi dežurata celo popoldne, za kar boš plačala 50 evrov. Res ni daleč naokrog dveh sosedov, ki bi zaslužila za kavo ali dve?[/quote]
Za take dostave te vedno predhodno obvestijo kdaj in kako (zato so tudi telefonske potrebne). In se držijo, ker pojejo skoraj točno uro. Pri meni se enkrat niso in je prišel uro prezgodaj, me ni bilo, me pokliče in mu povem, da je prezgoden. Je prišel še enkrat čez eno uro …
Drugače pa imajo zgoraj prav, vsi kršijo zakon o varstvu potrošnikov in ga bodo, dokler ne bo začelo prihajati do masovnih “zavrnitev” pošiljk.[/quote]
No, če povedo točno uro, potem res ni težave.
Mene tudi pojezi tole dostavljanje.
Kupili smo pralni stroj in plačali dovoz novega in odvoz starega. In je tip prišel sam z enoprostorcem…kr neki. Pa so rekli, da mi ga lahko dostavijo v klet (3 stopnice na dol), ker bo prišel z rudlnom.
Ma jok. Sama seveda nisem mogla pomagati, ker mi je to pretežka zadeva, potem je pomagal tast, ki pa tudi ni ravno najmlajši. Sem bila prav res jezna.
Meni je vseeno ali pridejo točno uro ali ne (čeprav se jih veliko še vednone drži dogovorjene ure), če nimam pomoči. Na sosedsko pomoč se tudi težko zanesem, ker večinoma okoli v ulici ni mladih možakarjev ali pa so večinoma odsotni.
Bi morali tole področje malo urediti, bi rekla.
če nimajo lastne dostave je pošta tista, k bi mogla odgovarjat ne ponudnik, ker roko na srce poštarjem se fučka, odložijo pred blokom pa je konc.
veš kaj, ti lepo naroči stvar in naj ti jo pripeljejo, potem pa dostavljalcu rečeš, če bi bil tako prijazen in ti stvar prinesel v hišo, ker si noseča in ne zmoreš, mož je pa na službeni poti pa imej pripravljenih 10dag kave in mirna bosna! imam izkušnje, da ko nekje mahaš z svojimi pravicami niso preveč navdušeni, čeprav ti nekaj po zakonu pripada. poskusi najprej na tak način. tudi poštarji niso vsi smotani, mene so vedno vprašali, če mi pomagajo nesti stvar. recimo sem naročila avtosedež pa ga je on nesel gor do vrat pa ni bil tako težek sem ga komot potem odnesla v stanovanje. saj so tudi oni čisto navadni ljudje pri katerih najbolj pali prijaznost iz prve
Mi smo pred enim letom pri GA kupili pralni in sušilni stroj. Oba aparata so dostavili v stanovanje. Imel je en tak električni voziček, ki je sam hodil po stopnicah. Ni bilo ne meni ne možu potrebno nič fizično pomagat. Odpeljali so tudi star aparat.[/quote]
Povem svojo izkušnjo, ki je bila taka, kot sem opisala. Plačali smo vnos v stanovanje dodatno – kar za moje pojme pomeni, da ni treba meni zraven niti s prstom mignit, pa je pripeljal poštar sam, brez pomoči in brez vozička, tako da je na koncu moral sodelovati mož (plačali smo pa ravno zato, da bi šparal hrbet, ker nima več prvega). Seveda smo se pritožili na pošti in GA, mogoče je bilo več takih pripomb, pa so začeli resneje jemati vse skupaj.
Kolega, ki je poštar, ampak ima pakete samo občasno, je pa povedal, da vozička enostavno ne dajo vsem poštam, ker šparajo.