Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj pomeni KARAJU v pesmi vinka coce, ribari

kaj pomeni KARAJU v pesmi vinka coce, ribari

Dok svi ljudi spavaju, galebi se Karaju…

prevod prosim?

Si zihr, hahaha.Ker če se galebi karajo, pol bi se lahko tudi ljudje, ne pa da spijo. Moje poznavanje izraza Karanje, je takole. Ma ne verjamem da poje Vinko Coce o karanju. Najbrž kaj drugega. Al sem pa jaz pokvarjena, ker sem se pokarala.hahaha

Po moje to pomeni, da se kregajo, jezijo (kričijo)… nekak tako

je je karajo

ampak ne vem kaj to pomeni

Prije jutra ribari se bude,
More zna njih, more zna te ljude
Prije jutra u zoru
S galebima na moru
Na poštama sunce čekaju

Svako jutro parangale dižu,
Vižitaju i vršu i mrižu,
A galebi čekaju
Da i njima ča daju
U ribare oni viruju

Noć je mirna vali spavaju
Pod svitlom se ribe skupljaju
Špurtilon I ostima
Dobit će po kostima
Kad se smire kad se pridaju

U dubini mriže parangali,
Na pučini bile se sinjali,
Tiho kraju veslaju,
Malu barku guraju,
A ribara ruke izdaju

Prije jutra umoran
Ribar čeka novi dan
Dok svi ljudi spavaju
Galebi se karaju

ENATAKA: galebi se: kregajo, med sabo kričijo, tako komunicirajo…

“Dok svi drugi spavaju”….galebi kričijo (karaju) in motijo drugim spanec.

Zanesljivo! Lp

Upam, da jaz ne motim drugim spanca dok se karam. Pa nisem galeb, samo pokvarjena zdravo očitno. Res sem večkrat slišala ta izraz glede tega. Da te ne bi “pokarao”.hahaha,lp

havana ima prav- v tem primeru, se galebi kregajo.Prav tako ima pa prav tudi “čaktemal”-se spomnite filma Štefica Cvek u raljama života-tam je imela enega tipa, ki ji je skoz govoril “Očeš, da te karam” in je s tem mislil naš izraz za j…..:).
lp efka

Karati = kregati se (vsaj v Dalmaciji).
V nekaterih drugih krajih bivše Jugoslavije pa karanje pomeni nekaj drugega, na kar je namignila tudi “čakte mal”. 🙂

nema kajanja posle karanja…

ja, pa še res je.

Glede na to da je Coce Dalmatinec, pomeni karanje prepiranje. Vsak Zagrebčan bo pa najprej pomislil na sex. Ta izraz je tudi najpogostejši nesporazum in povod za štose med Purgerji in Dalmatinci. :-))

To pomeni da se kregajo, preverjeno pri Dalmatincih :9

A ta del teksta pa razumeš? Prav romantično, a ne? 😉

Špurtilon I ostima
Dobit će po kostima
Kad se smire kad se pridaju

Karaju – kregajo, prepirajo

Špurtilo – mreža (podmetalka) za dvig rib iz vode (špurtilon – okajšava od sa špurtilom dalmatinsko narečje)
Osti – osti za ribolov (ribolovne vilice – nabodala)
Kostima – po kosteh – po hrbtu
Ko se umirijo, ko se približajo ribiču, da jih lahko dvigne na suho

Karanje = Drndanje! Tocka!

Karati oz natepavati se je v prekmurskem žargonu izraz za sinhroni ples štorkelj z medseboj povezanimi spolnimi organi.
Preverjeno pri lokalnem kmetu

Beseda karati ima več pomenov ,tukaj v pesmi pomeni da se galebi kregajo. To je ponavadi takrat ko se hranijo in kradejo ribe eni drugima.
Pošta je mesto v morju ki je bogato z ribo, oz. kjer se ribe rade zadržujejo.
Osti so ribiško orodje z več železnih vrhov nataknjeno na dolgo palico ki ga ribič vrže v ribo,seveda večjo in jo poskuša zadeti.
Špurtilo je deska cca 15cmx1.5m s katero se je iz manjšega čolna tolklo po morju in gnalo ribo v mrežo.
Sinjali so plavajoče oznake za začetek in konec mreže, ponavaddi kakšne 3-5 litrske plastenke(danes) ali kosi plute oz. lesa. Tako smo temu rekli v Dalmaciji pred 50 leti

isto kot v slovenščini… okaral je svojega otroka…

Karaju=svađaju

ma neeee:):):):), karati se pomeni , hahahaha, ja kaj drugega, seksat.

Odgovor na objavo uporabnika
čakte mal, 28.07.2008 ob 06:00

Si zihr, hahaha.Ker če se galebi karajo, pol bi se lahko tudi ljudje, ne pa da spijo. Moje poznavanje izraza Karanje, je takole. Ma ne verjamem da poje Vinko Coce o karanju. Najbrž kaj drugega. Al sem pa jaz pokvarjena, ker sem se pokarala.hahaha

O, si malo pokvarjena, ja.

Besedilo pravi : dok svi ljudi spavaju, galebi se karaju

Pomeni, da se med seboj prerekajo, so glasni, kot so pač glasni galebi, kadar zagledajo jato rib.

Karam te – najbrž se ti je to poblisnilo – je sicer v rabi pri južnih bratih in bi naj pomenilo, da bo s teboj izvajal spolni akt (mater, sem to zdaj lepo povedala… 🙂 )

Slovenci pa koga pokaramo, če ga okregamo.

Pesem je pa prekrasna. Če kdo ne more na morje, ta pesem ti pričara morsko obalo.

Odgovor na objavo uporabnika
ENATAKA, 28.07.2008 ob 05:55

Dok svi ljudi spavaju, galebi se Karaju…

prevod prosim?

V dalmaciji to pomeni da se galebi kregajo med sabo, a se niste zjutraj slusalu galebe ko se derejo in mlatijo med sabo….i tako moji dobri ljudi, to vam znači da se galebovi međusobno svađaju, znam da bi koja šjora koja nam dođe u more voljela da ju uzoro iza žbuna kara mladi dalmoatinski galeb …hehe

Kregajo

Karati je grajati, npr., celo noč jo je karal, ker ni bila pridna.

New Report

Close