Kaj pomeni povišan kalij pri otroku
Prosim za vaš nasvet. Zanima me kaj lahko pomeni povišan kalij pri 10-letnemu otroku? Že nekaj časa se namreč spopadamo s slabostjo, vrtoglavico, pogostim uriniranjem, nima apetita in včeraj sva dali še enkrat kri, ker naj bi imela previsok kalij v krvi. Kaj to sploh pomeni? V ponedeljek bo tudi zdravnica več povedala, ampak me vseeno zanima kaj to pomeni, kako se zdravi, itd. Hvala vsem za odgovore.
Hrana je vseskozi enaka in se mi zdi čudno, da bi kar naenkrat imela povišan kalij in take težave. Zvečer včasih tudi do 11h ne zaspi, ker jo muči slabost, vrtoglavica, lačna je in dvakrat ugrizne, pa ne more več. Precej tudi lula, občasno jo trese, ker jo zebe, skratka punčka je neprepoznavna. In me resno skrbi, ker se ukvarjamo samo še s tem. Ima še kdo kakšno podobno izkušnjo mogoče? Hvala vsem.
Glede na povedano, je povišan kalij zelo verjetno le posledica dogajanja v telesu, ki se kaže z znaki, ki jih opisuješ. Več bi pokazal EKG in dodatne laboratorijske preiskave (razmerje z ostalimi elektroliti, predvsem Na in Ca; keratinin…). Poleg že omenjenih motenj v delovanju ledvic (vzroki so lahko zelo različni) bi bilo vzrok smiselno iskati tudi v delovanju nadledvičnih žlez, sploh če takšno stanje traja že dalj časa.
Obstaja sicer zelo majhna možnost, da bi bil povišan kalij pokazatelj motenj kislinskobaznega ravnotežja, kot posledice izčrpanosti in manjšega vnosa hrane, ki ju omenjaš.
Zdraviti bo potrebno osnovni vzrok.
Srečno!