Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kaj pomeni zaznamek v ZK

Kaj pomeni zaznamek v ZK

Pozdravljeni!

Prosim , če mi lahko kdo pojasni.

Tast je lastnik nepremičnine v celoti, v njej živi njegova mama, ki ima na tisti 1/3 nepremičnine, ki mu jo je podarila (darilna pogodba), v ZK naslednji zaznamek: Po darilni pogodbi z dne xx 1961 se pri Ime Priimek tasta lastni 1/3 vknjiži prepoved odtujitve in bremenitve v korist Ime Priimek tastove mame.
Kaj ta zaznamek pomeni? Ali gre zgolj za t. i. pravico do preužitka ali kaj drugega? Kaj to pomeni, če bi tast želel nepremičnino v celoti prepisati sinu že za časa življenja stare mame? A je to sploh možno?

Hvala, N.

Prepoved odtujitve (odtujitev pomeni prodajo, podaritev, zamenjavo…) in obremenitve (obremenitev je npr. hipoteka) pomeni, da lastnik z nepremičnino (ali samo z solastninskim deležem) ne more razpolagati brez predhodne odobritve tiste osebe v korist katere je prepoved vknjižena.
V vašem primeru torej velja, da tast 1/3-tine nepremičnine ne more podariti svojemu sinu (lahko pa podari preostali 2/3-tini) oz. lahko jo podari, če s tem soglaša tastova mama. Upam, da ste razumeli odgovor.

Hvala za odgovor!

Lp, N.

Zanima me,če me lahko oseba toži,če sem sama zaradi svoje varnosti dala ZAZNAMEK na policijo? Na koncu se je izkazalo,da ta oseba ni bila nič kriva ampak mi tega nismo vedeli v bistvu se je 3 oseba izdajala za to osebo!

Ne vem sicer, kaj ima zaznamek na policiji z zaznamkom v zemljiški knjigi, ampak v splošnem se priporoča, da je možno vse trditve dokazati, v kolikor se to od vas zahteva. Če imate verodostojne priče, ki lahko potrdijo vaše navedbe, potem se vam tudi v primeru vložitve ovadbe te osebe zaradi vaše domnevno krive ovadbe ni potrebno ničesar bati.

Kaj pa posamezni sodnik smatra za verodostojno pričo, pa je njegova stvar. Tudi to, kako bo presodil ali ima “zaznamek” elemente, zaradi katerih se ga lahko smatra kot ovadbo ali ne.

In še dobronameren nasvet: Nepoznavanje prava škoduje. Če sami ne veste bolje, uporabite pravno svetovanje še preden zavestno storite potencialno kaznivo dejanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close