Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj pomenijo črke L in N

kaj pomenijo črke L in N

Prosim če mi kdo objasni kaj pomenijo oznake (črke) L in N za priklop elektrike.

Pokličeš usposobljenega električarja, da on izvede priklop.

Eni se pa res igrate z življenjem. Upam, da ne bo nihče tako “ustrežljiv” in ti odgovoril (jaz vem, pa ti v tvoje dobro ne povem), ker nekdo ki je tako nepoučen o tem naj nikoli niti ne poskuša karkoli v zvezi z elektriko postoriti sam.

L je faza, N je nula. L je fazni vodnik, N je nični vodnik.

L je vedno pod napetostjo.

Pa previdno.:-)

https://www.facebook.com/actio.si

Darja, čestitam. Če ste res ženska pa sploh!

Meni tudi čestitat?Prav tako ne vem kot avtor, a jaz probam malo z prstom in hitro ugotovim, kaj je nula in kaj je faza.

Pohvalno, da veš. Toda ali se zavedaš, da bo lahko oseba (ki sprašuje) zaradi neznanja/nepazlivosti zaradi tebe dobila električni udar.
Ali bi tudi nekomu, ki ne zna voziti avto, tudi tako na daljavo svetovala kako se zažene avto in prestavi iz mirovnega položaja menjalnika??

Pohvalno, da veš. Toda ali se zavedaš, da bo lahko oseba (ki sprašuje) zaradi neznanja/nepazlivosti zaradi tebe dobila električni udar.
Ali bi tudi nekomu, ki ne zna voziti avto, tudi tako na daljavo svetovala kako se zažene avto in prestavi iz mirovnega položaja menjalnika??[/quote] Avtor po moje ni nepismen. Verjetno ve, v kolikor že na obstoječo instalacijo nekaj montira, da mora varovalko odvit. V kolikor pa priklapla kakšno tehnično stvar, jo bo pa skuril, kar bi bilo škoda. Predpostavljam, da je možnost udara minimalna, razen če ni en anti. Pa da vidimo kaj je z njim. Kličem : Ron javi se, Ron javi se..tutu…tutu, počakajmo.

Oznake izhajajo iz angleščine.

L = live – torej živ vod, ki je pod napetostjo.
N = neutral, torej nevtralen vod.

Zakaj je MON dober. Zato ker danes vem še eno stvar več. Trudil sem se, da dešifriram, ker sem vedel, da je nekaj na tem a mi ni uspelo.Zdaj mi ne bo treba več z prsti šlatat. Hvala.

Ron se javlja!
Hvala, Darji2 in Marjanagu.Nisem bil siguren pa sem zato vprašal.
Varovalko pa zmeraj odvijem,pa če tudi menjam žarnico.
Hvala vsem ,ki ste mi pomagali.
LP.

Oj ron. Branje je bilo zanimivo, zabavno in poučno. Glede na en tekst o električnem udaru, me je mal zaskrbelo, pa sem zato pocingljal, da se javiš. Ron je živ. Včasih imam sam cirkuse, ker mnogo priklapljam, pa se mi marsikaj dogaja. Pazim vedno, da ni vode oziroma vlage v bližini in itd. Sem že tudi mrtev kabel odrežal, pa me je streslo kot psa. Dva sta bila skupaj pa po pomotoma onega pod tokom odrezal.

poklicati mojstra je vcasih cist brez veze ker dobis original dele (eni pa se tudi nekaj razumejo na strom) ni vse v denarju!!!!!!!!!!!!

Če me misliš pomagati, bodi raje tiho. Darja, tako se dela.

Odgovor na objavo uporabnika
pokliči mojstra, 08.02.2012 ob 15:30

Pokličeš usposobljenega električarja, da on izvede priklop.

Eni se pa res igrate z življenjem. Upam, da ne bo nihče tako “ustrežljiv” in ti odgovoril (jaz vem, pa ti v tvoje dobro ne povem), ker nekdo ki je tako nepoučen o tem naj nikoli niti ne poskuša karkoli v zvezi z elektriko postoriti sam.

Mi smo poklicali usposobljenega električarja, da je potegnil nov vod in priklopil štedilnik. Prišel je s še enim delavcem in sta usposobljeno naredila, kar je bilo treba. Tako usposobljeno, da se je zgodilo ravno to, kar napoveduješ, da se bo zgodilo amaterjem. Električarja smo klicali, da bi prisel popravit, preden s svojim mojstrsko opravljenim delom koga do konca ubije, a se ni oglasil. Tako nam ni preostalo drugega, kot da smo najeli še enega električarja, očitno manj usposobljenega, ki je vse popravil in do danes ni bilo več nobenih pretresov.

Dej ne seri kaj misls d je res za en stekar povezat elektricar pridt… Svasta a vi ljudje sploh kj sami doma kadarkol delate. A tut zs travo kosit poklics usposoblengs strokovnjaka, npr. kravo… 😂

Jezus kristus, če ne veš kaj je L in N nimaš kaj šarit okoli štroma.

Gghhbb

Občutek orgazma je, ko te strese.

res je.

Še kakšen izvijač – preizkuševalec, po domače ‘fazengrifer’ kupi in se prepričaj, če ti ni kak zlikovec narobe prevezal brez tvoje vednosti.

New Report

Close