Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj priporočate k polenti

kaj priporočate k polenti

Sem razmišljala ,da bi enkrat naredila polento za kosilo kot prilogo ,pa me zanima h katerim jedem najbolj paše, oz.k čemu jo vi jeste .Kaj predlagate?

Pa lep pozdrav

golaž, repa

Jaz sem jo narezala na koščke, vmes zmešala narezan prepražen pršut, premešala s sirovo omako, obložila s topljenim sirom in spekla v pečici. Meni je blo super. Zraven solata in to je to.

Gobova omaka, vampi, jetrca, popečena skupaj s sirom in jajci.

Mleko,kisla smetana,zelje….

Kaj pa golaž?

zelenjavna omaka z mletim mesom

brodet

Mleko in polenta-posuto s sladkorjem – to je najboljše.-))

Golaž (najbolj paše divjačinski), gobova omaka, jetrca v omaki…..v glavnem zraven mora skoraj vedno biti omaka.

Polenta naj bi šla k golažu, meni pa k golažu paše kruh.
Pravzaprav mi polenta nikamor ne paše.

Kot predjed-hladno polento narežem na šnite,posujem s parmezanom in prekrijem s fileti slanih ribic.

Mi bomo ravno jutri imeli za kosilo segedin golaž in polento.

Polivka iz mletega mesa, goveji golaž, segedin, vampi, jetrca….

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Pri nas doma smo kuhal polento v bakrenem loncu, ko je kuhana, (mora pa biti precej gosta) se jo strese na leseno okroglo desko, in s cvirnom reže kot torta na kose, ker je zelo kompaktna in trda.
Jedli smo jo z različnimi variantami:

– najbolj skromna je bila tista, ko ni bilo ničesar druzga, smo jedli zraven pečen jajc na oko;

– če so bili boljši časi, pa pečene klobase, ali “ombolo”, ali koščki pršuta, pancete; ki se vse prepraži dokler ne postane hrustljavo, polenta se pa potrese s temi pečenimi rečmi in s parmezanom.

– Potem doma smo jedli tudi polento s brodetom, ki se je pripravljal iz več različnih vrst rib, ki se jih speče, zraven se na olivnem olju prepraži česen, dodajo pelati, malo belega vina, peteršilja in dodajo se nazaj notri ribe, da se vse poveže in malo podinsta.

– Polento smo jedli spomladi recimo tudi z drobovino najbolj pogosto z jetri. Prepražiš malo čebule, dodaš na lističe narezana jetrca in pražiš, proti koncu dodaš malo kisa.

– ali smo jo jedli zraven divjačinskega golaža. Na olju prepražiš čebulo, dodaš meso divjačine, različne specifične začimbe za divjačino in črno vino.

– lahko je tudi navaden goveji golaž

– včasih pa je tudi čisto fajn pripraviti malo paradižnikove omake, na čebuli in česnu prepražiš malo češnjevca ali/in pelate, začiniš z baziliko, origano, potreseš s parmezanom.

Edino kar nikoli nisem marala je polenta s mlekom……..bljak…

A ja, pa še dve jedi:

– s sirom, lahko je kakršnkoli že, meni najbolj sede grana padano, lahko pa ga tudi vmešaš v maso ko kuhaš polento.

– tudi s šparogami se pri nas je (v Istri). Šparoge popečeš na olivnem olju, dodaš malo vode, čisto malo, da se prodinstajo, in dušiš do mehkega, nekateri dajo prej čebulo, meni osebn ni všeč, pa dam zraven kar skupaj s šparogami malo česna. Ko je vse podinstano pa v drugi ponvi spečem malo pršutovih kockic in postrežem polento s pršutom, šparoge pa so priloga (to velja za pomlad, ko so frišne šparoge, pa ne kupljene šparglje, ampak divje šparoge!)

Jaz sem bolj iz severnih polentarskih krajev in je polenta nadomeščala kruh, ker pšenica v naših krajih ne raste in torej je bil kruh bolj koružno- ajdov – če sploh.

Tako da je bila polenta dnevno na jedilniku.

zjutraj z mlekom, opoldan zraven mineštre in zvečer zraven fižolove solate. Vmes pa polenta in sir za otroke ali pa kos polente pomočene v sladkor. To je bilo crtanje na kubik.

Iz otroštva sem navajena na sledeč recept :polenta, mleko, sladkor in kava, zame super kombinacija.

ocvirke

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

New Report

Close