Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kaj se bolj splača varčevati – fondpolico ali da kupiš zlato, srebro?

kaj se bolj splača varčevati – fondpolico ali da kupiš zlato, srebro?

Kot v naslovu…
Že nekaj časa razmišljam – ali se odločiti za eno ali drugo? Finančna svetovalka prepušča seveda odločitev posamezniku – ne vem ali ona pobere veliko provizije, če ona kupuje to na trgu za mene ali naj npr. raje kar direkt kupim?
Je boljše kako drugače varčevat?

Ja nama je bilo zdaj v tem trenutku priporočeno naj kupiva zlato. Ampak ker nisva čist ziher glede prodaje čez nekaj let, sva se raje za fondpolico odločila.
Sicer je en kolega že kar lep znesek pridobil z zlatom.

Zlato se kupuje, ko je poceni, ne pa sedaj, ko je cena podivjala v višave. Če kje, potem pri zlatu velja, da kupuješ, ko je poceni in prodajaš, ko je drago. To ponavadi sovpada z gospodarskimi cikli – ko gre gospodarstvu dobro, cena zlata pada, sicer pa raste. To nihanje je zgodovinsko dokumentirano. Je pa situacija ravno obratna kot pri delnicah podjetij :), ki “dihajo” z gospodarstvom.

Takrat ko vsi nekaj kupujejo, samo stran, ker je cena prenapihnjena. In pri zlatu, ko enkrat pade, se mogoče ne bo pobrala več desetletij.

Če kaj vem, se zlato kupuje za naslednje rodove. Špekulanti seveda izvzeti.

Fondpolica drugače ni varčevanje, pač pa zavarovanje. Čudna, tale tvoja svetovalka. Da ni zaposlena na zavarovalnici? Ker provizije za fondpolice so najvčje.

Pravi finančni svetovalec bi ti po moje svetoval naložbe v delnice ali v najslabšem primeru v sklade, nikakor pa v fondpolico.

Kupi srebro, bo šlo v višave na dolgi rok.

Kaj ti sploh potrebujes? Varcevanje, nalozbo ali zavarovanje?

Varcujes na banki, nalagas v delnice, kovine, sklade, nepremicnine, pole in podobno, zavarovanje pa si uredis pri zavarovalnici. Povej, kaj bi rada in ti svetujemo.

Pa tiste, ki ti odsvetujejo zlato imajo prav.
Ma, ko gres v trgovino, gledas da kupis kruh v akciji po znizani ceni, za denar sparat pa kupujete drago, samo da je tisto, kar kao vsi kupujejo! Kje je logika?

Iščem ugodno varianto kam naložiti 50 – 100 € mesečno in da lahko prodam ko želim – če hočem čez par let kupit avto, obnovit stanovanje ali če se pojavi kak podoben finančni podvig, ki zahteva malo več denarja, ki se lahko tako počasi nabere…
Kaj priporočate?
Za depozit so mi premale obresti. Nekoče sem v Alfa in Beta sklad in se je splačalo in sem lepo prodala ko sem potrebovala denar. Sam zdaj pa ne zaupam več, ko je pol tolk zgubilo na vrednosti vse skupaj…
Kaj bolj varnega, pa vendar donosnejšega od depozita bi – kaj torej?

Za 100e na mesec nekaj let je najbolje depozit. Razocarana?
Potem pa lahko vlozis direktno v sklade, ampak ne potem cez nekaj let jamrat, da si ne mores avta kupit, ker so cene padle… Za nalozbe je potrebno prevzeti riziko tveganja ali pa preprosto racunas, da varcujes, a da ce ne bodo cene ugodne cez nekaj let, ti ni problem pocakat se par let. Drugace pa zal banka.

Če je tvoj primarni cilj varčevanje so možnosti torej: banka, naložbe v sklade ali delnice ali pa zlato ali srebro. Kot so zgoraj pisali, se v zlato zdaj načeloma ne splača investirat, ker je cena visoka. Razne fondpolice so namenjene bolj zavarovanju, pri njih pa moraš računat tudi na 10 letno obdobje varčevanja (vplačevanje), saj so dvigi pred tem obdavčeni. Jaz sem nazadnje za varčevanje sklenila UFOS polico (WIenerstaedtische), denar se nalaga v sklade, življenjsko zavarovanje je pri tem minimalno. Če skleneš za dalj časa kot je 10 let, lahko po 10 letih dvigneš privarčevana sredstva z obrestmi, s tem da mora na računu ostati 1000 evrov, ki se naprej plemenitijo. Če imaš otroka pa poglej kakšne obresti ponujajo banke za otroško varčevanje (razni Papi, Umko računi), so obresti običajno višje kot na računih odraslih, pa še dostop do denarja imaš prej kot pri kakšni fondpolici ali podobnem.

samo fondpolice ne:(

Že večkrat sem napisal.
Varčevanje je eno zavarovanje je drugo.
Če rabite zavarovanje kupite zavarovanje če rabite varčevanje izberite varčevanje.

Zavarovalne zastopnike ki prodajajo zavarovanja kot varčevanja bi bilo treba kazensko preganjati.

Zelo varne in zelo donosne nalozbe ni! Ce bi bila bi jo vsi zeleli imeti. Ne zelis sprejeti veliko tveganja, zelis pa velike donose. Hkrati mora biti denar likviden kot navajas.
Zelja je eno realnost je drugo.

Bom zelo kratek! Ce ne bos denarja nalagala 5 let ali vec ti svetujem, da varcujes na banki, doma v “stunfu”! Kot je ze nekdo napisal, skladi lahko ravno v trenutku, ko bos zelela dvignit denar delajo neugodno zate in moras tocke prodajat pod ceno. Res je, da imas denar v petih delovnih dneh na racunu, ampak sprejeti moras tveganje. Zlato, srebro, delnice itd… ti zagotovo odsvetujem, ker potrebujes dosti znanja, kar pa je najpomebnejse, SPREJETI MORAS TVEGANJE!

Kar se tice nalozbenega zivljenskega zavarovanja glede na to, da bi rada samo varcevala zagotovo ni zate. Razen, ce bos varcevala 20 let in vec preprosto morda za “penzijo” al pac karkoli na zelo dolgo obdobje.

Na tako kratek rok bos razocarana, ker bodo stroski vecino denarja pojedli.

Kdor ne razkira ne profitira je dobro znani rek, ki drzi kot pribito.

Srebro in zlato je dobra naložba na daljši rok in če nimaš panike z neko nujno gotovino. Če pa ti gre za varčevanje na bolj kratek rok pa veži denar v banko. Imaš dokaj dobre obrestne mere na depozite tja do 3 ali 5 let. Najbolj ugodni banki ta hip sta Hypo banka in pa Volksbank, ki imata najvišji obrestni mere za depozite. Je pa pri Hypo banki dobro to da imaš z varčevanjem potem dodatne ugodnosti in lahko te obresti podvojiš, prav vsakemu pa podarijo točke Hypo programa zvestobe..tko da opcij je več, odvisno kaj si želiš.

Zdravo,

če koga zanima kupovanje zlata, naj me prosim kontaktira na [email protected].

Lep dan,
M.

New Report

Close