kaj še s špageti?
Najboljša solatka s špageti:
na drobno narežeš (jaz najraje na kockice):
-paradižnik
-papriko
-sir
-poleti kumare
-vložene kumarice
dodaš:
-tune
-kis kumaric
-žličko gorčice in majoneze
-jogurt
-in seveda špagete….lahko pa tudi makarončke, riž…
V tako solato lahko daš katerokoli zelenjavo in je super za poleti, saj je super-osvežilna, pri nas pa je kar zamenjala francosko solato, saj je veliko lažja in okusnejša—ženski del družine pa zadovoljnejši:))))))
Mmmmmm, dober tek;)
Zivjo,
tule si lahko pogledas veliko receptov s testeninami.
S SPINACO
verjetno je mislila na svežo špinačo v listih, ki jo blanširaš, na hitro pocvreš na olivnem olju (mogoče z malo česna), zaliješ s smetano za kuhanje in s tem preliješ špagete. dvomim, da je mislila klasično kremno špinačo, ki se jo običajno je poleg pireja.
špageti:
CARBONARA – na malce olja prepražimo koščke pancete ali pršuta, dodamo vrelim odcejenim špagetom, vanje ubijemo jajce in potresemo s parmezanom, vse premešamo, da se jajček pomeša med špagete in takoj postrežemo.
AMATRICIANA – na malce olja prepražimo koščke pancete in čebulo, zalijemo s paradižnikovo omako, dodamo ostro papriko in parmezan ter prelijemo čez vrele špagete
PRIMAVERA – v skledo narežemo na majhne koščke zrel paradižnik (ali iz konzerve), nasekljamo česen, natržemo svežo baziliko in dodamo kos masla. te mase nič ne kuhamo, pač pa ji samo dodamo vrele odcejene špagete, pomešamo, potresemo s parmezanom in takoj postrežemo.
PESTO ALLA GENOVESE – najlažje je to omako že pripravljeno kupiti, dobi se v vsaki večji trgovini. je pa zmes iz strtega česna, sveže bazilike, pinjol in sira pecorino ter olivnega olja. nekaj žličk tega pesta pomešamo v vrele odcejene špagete.
FRUTTI DI MARE – morski sadeži, v smetanovi omaki s česnom, peteršiljem in dobrim belim vinom, ko so morski sadeži kuhani, dodamo špagete, pomešamo, potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem in parmezanom, postrežemo takoj.
AGLIO, OLIO E PEPERONCINO – preprosta kmečka jed, na olivnem olju pocvremo česen, dodamo pekočo papriko, zalijemo z žlico vode, v kateri se kuhajo špageti, takoj ko povre, dodamo odcejene špagete in po želji parmezan