Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Kaj se zgodi?

Kaj se zgodi?

Kaj se zgodi, če v avtu pušča hladilna tekočina (luža pod avtom) in jo med vožnjo popolnoma zmanja? Predvidevam, da avto zakuka in se ustavi? Ali lahko to pusti kakšne trajne posledice ali je potrebno samo počakati, da se ohladi in naliti hladilno tekočino?

Prosim, če mi lahko kdo odgovori na ta vprašanja. Ne mi pisati, da moram zadevo popraviti, to že vem, samo odgovorite mi na vprašanja prosim.

Res najlepša hvala!

Anika

vprašanje tupika

Mi lahko kdo odgovori, prosim lepo? 🙂

glejte..najprej razjasnimo pojme..

kuhanje -pomeni- da je v vozilu še voda, vendar je je premalo in se preveč segreje- zato zavre..
če POPOLNOMA zmanjka vode..potem NI kuhanja, ker nima kaj ZAVRET..bo pa motor zagotovo krepnil..

če vam pušča voda, in se vozi na kratko razdaljo, vam bo pač za vsako iztekla voda..
koliko?… je odvisno od velikosti puščanja..
če je to 1/2-1 liter..potem jo lahko za vsako dolijete in se praktično lahko vozite vsak dan..oz do servisa..ali plače za servis..
problem je, ker je hladilna tekočina za 4taktne motorje draga in si boste to težko finančno privoščili…
vsakodnevno dolivanje..(to ni tekočina za vetrobransko steklo!!)

lahko pa dolivate navadno destilirano vodo, saj je poletje..ni bojazni za zmrzal..
če pa je puščanja več..
dva litra ali večina vode..
pa lahko pregrejete motor..
seveda tudi odvisno od modela in letnika vozila, vas bo “elektronika” prej ustavila, da ravno ne boste uničili vozila..

skratka..če vode zmanjka za eno pivo..ni panike..
sicer raje ne, da ne pregrejete mašine..

Kaj se zgodi? Uničiš motor in to popolnoma.
Težava je ker ne moreš vedet kdaj ti je iz “mal puščanja” prešlo v tisto, da ti vsa voda spusti naenkrat in se motor pregreje. Takrat od vročine zvije blok in glavo motorja, popokajo batni obročki, zaradi raztezanja materiala motor “zariba”, poči lahko tudi cilinder v katerem je bat. Če v tak vroč motor naliješ vodo/hladilno tekočino še poslabšaš zadevo.
Torej od minimalnega stroška zaradi malega puščanja hlad.tek., lahko uničiš vozilo. Ne igraj se s tem, če želiš še imet ta avto.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Lahko bi res dolila samo destilirano vodo (poleti) vendar je točka vrelišča nižja kot ob pravilni mešanici s hladilno tekočino.Običajna voda iz pipe ni priporočljiva,ker vsebuje mineralne snovi,ki zmanjšujejo učinek hladilne tekočine.To v moji knjigi z navodili piše za mešanje s hladilno tekočino,najbrž je isto bolje destilirano kot vodo iz vodovoda,če se samo to notri vliva.

Res pa piše tudi, da sama voda čez čas povzroča rjavenje sistema, saj so v hladilni tekočini tudi dodatki proti rjavenju, vendar čez čas izgubijo svoje lastnosti in ne opravljajo več te funkcije dovolj dobro, zato jo je v predpisanih intervalih potrebno tudi zamenjati.

New Report

Close