Kaj si mislite o ljudeh, ki nimajo pametnega telefona
Evo me, še vedno mi čisto dobro služi ena stara nokia na tipke. Klic in SMS funkcionira, več niti ne rabim niti ne želim.
Pred leti sem (tudi zato) dala šanso moškemu, ki me je srečal v trgovini in želel spoznati.. Po krajši interakciji je vprašal za mojo tel. in ko sem videla, v kako staro škatlo vpisuje moj kontakt, sem se prvega zmenka precej veselila, češ, to je moje pasme človek. Še po petih letih sva skupaj in oba s starimi telefoni.
Zaradi porasta, ko ljudje postajajo odvisni od telefonov, in vseh možnih piskajocih aplikacij, ljudje množično izgorevajo. Zato se vedno več ljudi odloča za telefone nazaj na tipke. Ali izklop funkcij.
Jaz imam vse na minimalno in utišano.
Gledam te uboge natakarje, ki nosijo telefone v žepih vsak dan osem ur. S telefoni oddajajo naročila, med tem ga spravijo v žep. Dekleta bodo imela težave z zanositvijo, bolezni rodil. Vsi okvarjene oči. Buljijo v Un mali ekran na tel 8 ur. Morali bodo zahtevati, da se to opredeli v poklicne bolezni.
zanima me208, 17.04.2025 ob 18:37
Ker je spodaj ena v neki temi napisala, da “mobilnega telefona nimajo samo res hudi hudi socialci in/ali opravilno nesposobne osebe, ki rabijo skrbnika”, me zanima, kaj si drugi mislite o ljudeh brez pametnega telefona. Imam mobilni telefon, a tistega na tipke, ki pa ga skoraj nikoli ne uporabljam. V bistvu sem ga nazadnje enkrat februarja ali marca, lahko tudi januarja. Uporabljam stacionarni telefon.
Torej, z besedo na plan. Kaj mente o takih ljudeh? Razpisite se!
Zagotovo bi me zanimalo zakaj. Predsodki bi bili bolj odvisni od tega kaksen odgovor podas na vprasanje in ne toliko ali od tega ali mas pameten telefon ali ne samo po sebi.
Zakaj torej ga ti nimas?
Anonimno813, 17.04.2025 ob 23:33
Zaradi porasta, ko ljudje postajajo odvisni od telefonov, in vseh možnih piskajocih aplikacij, ljudje množično izgorevajo. Zato se vedno več ljudi odloča za telefone nazaj na tipke. Ali izklop funkcij.
Jaz imam vse na minimalno in utišano.
Gledam te uboge natakarje, ki nosijo telefone v žepih vsak dan osem ur. S telefoni oddajajo naročila, med tem ga spravijo v žep. Dekleta bodo imela težave z zanositvijo, bolezni rodil. Vsi okvarjene oči. Buljijo v Un mali ekran na tel 8 ur. Morali bodo zahtevati, da se to opredeli v poklicne bolezni.
“Gledam te uboge natakarje, ki nosijo telefone v žepih vsak dan osem ur. S telefoni oddajajo naročila, med tem ga spravijo v žep. Dekleta bodo imela težave z zanositvijo, bolezni rodil. Vsi okvarjene oči. Buljijo v Un mali ekran na tel 8 ur. Morali bodo zahtevati, da se to opredeli v poklicne bolezni.”
Če se prav spomnim, policisti v ZDA so tožili nekaj let nazaj ker so zbolevali prav zaradi mobilnih naprav ki so jih imeli ves čas na eno ramo (so pogosto prikazani v filmih, kdaj pokličejo operaterje -dispacher). Se ne spomnim če so dobili tožbo, so pa dokazali kolk je vse skupaj nevarno.
In kot vidimo, se nadaljuje tale ‘poklicna (bodoča) bolezen’.
Hvala vsem za odgovore. Pricakovala sem precej vec negativnih mnenj. Zakaj ga nimam, bi lahko napisala celo knjigo. Nekaj razlogov ste ze drugi napisali. Vedno vecja odvisnost, nesposobnost komunikacije v realnem svetu, ljudje za zivljenje potrebujemo fizicni svet, ne virtualnega. Vedno bolj tudi opazam, da ljudje za cisto preproste stvari iscejo odgovor v telefonu, namesto da bi vkljucili svoje mozgane. Mene je kar groza opazovati tako prostovoljno poneumljanje. V zadnjem casu me moti tudi pritisk za prehod v brezgotovinsko druzbo in s tem vecjo kontrolo nad ljudmi, za kar je ob trenutni tehnologiji potreben pametni telefon. Se kaksen razlog bi se nasel, a naj bo to dovolj. Zame je bil prelomni trenutek, ko sem v zdravniski cakalnici sedela nasproti deklice kaksnih 9 let in njene babice. Sedeli sta ena poleg druge, a med sabo nista spregovorili niti besede, ampak sta ves cas strmeli vsaka v svoj telefon. Takrat sem si prvic rekla, da sem se prav odlocila.
zanima me 208, 18.04.2025 ob 00:59
Hvala vsem za odgovore. Pricakovala sem precej vec negativnih mnenj. Zakaj ga nimam, bi lahko napisala celo knjigo. Nekaj razlogov ste ze drugi napisali. Vedno vecja odvisnost, nesposobnost komunikacije v realnem svetu, ljudje za zivljenje potrebujemo fizicni svet, ne virtualnega. Vedno bolj tudi opazam, da ljudje za cisto preproste stvari iscejo odgovor v telefonu, namesto da bi vkljucili svoje mozgane. Mene je kar groza opazovati tako prostovoljno poneumljanje. V zadnjem casu me moti tudi pritisk za prehod v brezgotovinsko druzbo in s tem vecjo kontrolo nad ljudmi, za kar je ob trenutni tehnologiji potreben pametni telefon. Se kaksen razlog bi se nasel, a naj bo to dovolj. Zame je bil prelomni trenutek, ko sem v zdravniski cakalnici sedela nasproti deklice kaksnih 9 let in njene babice. Sedeli sta ena poleg druge, a med sabo nista spregovorili niti besede, ampak sta ves cas strmeli vsaka v svoj telefon. Takrat sem si prvic rekla, da sem se prav odlocila.
Vsi razlogi, ki si jih naštela so tudi moji razlogi, zakaj nimam pametnega telefona.
No pravzaprav imam kar 3, ki so mi bili podarjeni. A jih nikoli nisem priklopil na internet, nikoli jih nisem uporabljal za klice itd. Uporabljam jih zgolj kot fotoaparat, ali da sem posnel kak zvočni posnetek nanje, kako informacijo iz TV in podobno.
Uporabljam pa preprost, poceni telefon na tipke. Ko grem ven, nočem biti povezan z internetom. Internet imam doma. Zunaj pa hočem občutiti svet kot je.
Poleg razlogov, ki si jih zgoraj naštela bom dodal še tole; torej težavo, ki jo pametni telefoni povzročajo mladini. Že pred korono je bilo slabo, kar se tiče družabnost mladih, a korona in zaprtje, ko so mladi cel čas viseli na internetu, pa je mlade popolnoma pohabila. Ko gledam danes mlade, se mi zdi da gledam starce. Nič več mladostne radoživosti ni v njih. Stike v realnosti navezujejo dosti težje kot prejšnje generacije.
Očitno mešaš jablane in hruške. Jaz sem tisto napisala, ampak tam piše, da njena sestra nima mobilca, ne pa da nima pametnega telefona. In ja, še vedno stojim za tem, da kdor nima mobilca, je ali socialc ali/in opravilno nesposoben. No, bom dodala še samotarja, ki sovraži stike z ljudmi, tehnologijo in napredek. Ampak tudi taki so doslej klecnili in si omislili vsaj navaden mobitel, ne tipke.
A kdo dejansko pozna koga, ki ni 90+, pa da nima nobenega mobilca? Še socialci in opravilno nesposobni imajo vsaj navaden telefon. Dejansko nikogar brez mobilca ne poznam. A ga vi?
Še sam bi ga imel pa ne gre.
Pred časom sem naredil test, kupil sem obnovljeno Nokio 65 ali kaj je že bila , skratka hud aparat, ima vse , kamero sicer ne preveč dobro, usb, Blututh, skratka vse kar človek rabi, fleten, relativno majhen…
Pa se ni obneslo, prostoročno telefoniranje ni delalo ker se za avtom nista znala povezati, bilo je sicer še nekaj drugih manjših nevšečnosti , ampak ta je bila glavna.
Moral sem prekiniti eksperiment.
Sedaj naprej uporabljam svoje jabolko SE, zame je super vse dela , majhen, za upravljanje celo preveč preprost, naloženega imam samo do te mere da mi dela telefonija, sms/mms in internet, banke in ostalih norosti ne uporabljam na telefonu.
Če bi pa Nokia delala bi se z veseljem vrnil k njej.
Zakaj ga nimam, bi lahko napisala celo knjigo. Nekaj razlogov ste ze drugi napisali. Vedno vecja odvisnost, nesposobnost komunikacije v realnem svetu, ljudje za zivljenje potrebujemo fizicni svet, ne virtualnega. Vedno bolj tudi opazam, da ljudje za cisto preproste stvari iscejo odgovor v telefonu, namesto da bi vkljucili svoje mozgane.
No, pa poglejmo. Torej si tako labilna, da pametnega telefona nimaš zato, ker bi lahko klecnila in bila čisto odvisna od tega telefona? Kdo pa pravi, da ga moraš uporabljati za odgovor na čisto preproste stvari? Kdo pravi, da moraš na njem viset namesto da greš v družbo? Ti sama odločaš o vsem tem. Če si tako zelo labilna, da meniš, da te bo tak telefon vase posrkal, če ga boš imela, potem res bolje, da ga nimaš.
Meni zelo olajša vsakodnevno življenje. Na njem imam bančno poslovanje in mi zato ni potrebno hoditi na banko za vsako transakcijo. Gor je GPS za takrat, ko potujeva po svetu in v tujem mestu iščeva neko destinacijo. Neprecenljivo. Nekoč sva z zemljevidi operirala, pa spraševala na vsakem koraku.
Zanimivo pa je, ko praviš, da nimaš pametnega telefona, ker ljudje potrebujemo fizični svet, ne virtualnega. A tole, ko se tu na monu meniš, namesto da bi šla k sosedi Cvetki na kofe, pa ni virtualni svet?
Dotične naprave imamo, da nam zadeve olajšajo. Moraš pa seveda biti sposoben omejiti uporabo le-teh. Če nisi, bolje da jih nimaš.
bha, 18.04.2025 ob 06:29
Zakaj ga nimam, bi lahko napisala celo knjigo. Nekaj razlogov ste ze drugi napisali. Vedno vecja odvisnost, nesposobnost komunikacije v realnem svetu, ljudje za zivljenje potrebujemo fizicni svet, ne virtualnega. Vedno bolj tudi opazam, da ljudje za cisto preproste stvari iscejo odgovor v telefonu, namesto da bi vkljucili svoje mozgane.
No, pa poglejmo. Torej si tako labilna, da pametnega telefona nimaš zato, ker bi lahko klecnila in bila čisto odvisna od tega telefona? Kdo pa pravi, da ga moraš uporabljati za odgovor na čisto preproste stvari? Kdo pravi, da moraš na njem viset namesto da greš v družbo? Ti sama odločaš o vsem tem. Če si tako zelo labilna, da meniš, da te bo tak telefon vase posrkal, če ga boš imela, potem res bolje, da ga nimaš.
Meni zelo olajša vsakodnevno življenje. Na njem imam bančno poslovanje in mi zato ni potrebno hoditi na banko za vsako transakcijo. Gor je GPS za takrat, ko potujeva po svetu in v tujem mestu iščeva neko destinacijo. Neprecenljivo. Nekoč sva z zemljevidi operirala, pa spraševala na vsakem koraku.
Zanimivo pa je, ko praviš, da nimaš pametnega telefona, ker ljudje potrebujemo fizični svet, ne virtualnega. A tole, ko se tu na monu meniš, namesto da bi šla k sosedi Cvetki na kofe, pa ni virtualni svet?
Dotične naprave imamo, da nam zadeve olajšajo. Moraš pa seveda biti sposoben omejiti uporabo le-teh. Če nisi, bolje da jih nimaš.
se popolnoma strinjam. in ja, v tisti temi je šlo za to da una sestra nima nobenega telefona, ne pa da nima pametnega. ima samo stacionarca. Pa očitno ni neka samotarka, ki živi v gozdu in ima svoj ideološki pogled na svet. Avtorica – ti si pa čisto narobe interpretirala celotno zadevo. Marsikdo starejši nima pametnega telefona, ampak samo tega na tipke še vedno ker enostavno niso v toku s časom. pa teoretiki zarot ga tudi nimajo, ker menijo da jih svetovna elita spremlja na vsakem koraku in pregleduje, kam hodijo. Imajo pa vsi vsaj mobilca na tipke. Tudi jaz nikogar ne poznam ki ga ne bi imel. Še celo starostniki ga imajo.
Jaz nimam pametnega telefona. Ga imam doma v predalu že več let, ga dobil v službi, kot vsi ostali v službi. Itak visim v službi po 8 ur na dan na netu (IT stroka), tako, da vem kaj govorim. Ne mislim viset na netu še izven službe.
Imam novejši telefon Nokia na tipke. Mi popolnoma zadošča, da sem dosegljiv glede službe.
podpis, 18.04.2025 ob 07:49
se popolnoma strinjam. in ja, v tisti temi je šlo za to da una sestra nima nobenega telefona, ne pa da nima pametnega. ima samo stacionarca. Pa očitno ni neka samotarka, ki živi v gozdu in ima svoj ideološki pogled na svet. Avtorica – ti si pa čisto narobe interpretirala celotno zadevo. Marsikdo starejši nima pametnega telefona, ampak samo tega na tipke še vedno ker enostavno niso v toku s časom. pa teoretiki zarot ga tudi nimajo, ker menijo da jih svetovna elita spremlja na vsakem koraku in pregleduje, kam hodijo. Imajo pa vsi vsaj mobilca na tipke. Tudi jaz nikogar ne poznam ki ga ne bi imel. Še celo starostniki ga imajo.
Tudi tebi podpis, točno tako. Res ne vem kako je lahko tak lecakar, da nima pametnega telefona. Kako paše, da se zvečer v pojstli odklopim in malo igram igrice. Takoj zmatrana ratam in zaspim. Ali pa kakega fanta pogledam. Hihi. Naprimer od Cece sin mi je všeč. Takoj sladko zaspim. Drugače pa je dober, ker so mi vse informacije takoj na dosegu roke.
Ker je spodaj ena v neki temi napisala, da “mobilnega telefona nimajo samo res hudi hudi socialci in/ali opravilno nesposobne osebe, ki rabijo skrbnika”, me zanima, kaj si drugi mislite o ljudeh brez pametnega telefona.
PA SE TI NE ZDI, DA SI NAROBE INTERPRETIRALA VSE SKUPAJ?
Kot je zgoraj napisano, ta ki jo citiraš ne govori o pametnem telefonu, ampak o mobilcu nasploh. Malo prirejaš podatke kot ti paše? Ali pa niti mobilca nimaš?
bha, 18.04.2025 ob 08:16
Tudi tebi podpis, točno tako. Res ne vem kako je lahko tak lecakar, da nima pametnega telefona. Kako paše, da se zvečer v pojstli odklopim in malo igram igrice. Takoj zmatrana ratam in zaspim. Ali pa kakega fanta pogledam. Hihi. Naprimer od Cece sin mi je všeč. Takoj sladko zaspim. Drugače pa je dober, ker so mi vse informacije takoj na dosegu roke.
Evo ga spet! Krade vzdevke in bluzi v prazno idiotska Kura. Samo zato, ker ga nihče na tem svetu ne mara. Ko gnjavi narod v realnem svetu, ga na gobec. Tukaj pa nima teh težav, prase debilno. maščevanje malega indijančka!!
bha, 18.04.2025 ob 08:36
Hvala enako. Kaj Srbe sovražiš in te moti, ker mi je od Cece sin seksi? Tebe gotovo nobena ne pogleda in si zato nesramen. Idi drkat.
Kura, pejt spat! A nisi dovolj težil po monu? A niso zdaj tvoje spalne urice na vrsti, socialc bebav? Po spanju pa telenovele, pa spet mon do jutra. kraja nikov in smetenje po vseh temah.
Pametnega telefona nimajo pametni ljudje.
Danes smo postali sužnji tehnologiji, ne vedno po lastni izbiri. Določene banke zahtevajo aplikacije, drugače ne moreš dostopati do spletnih bank. V trgovino so me prav čudno gledale trgovke, ker nimam naložene Šparove aplikacije. V Idriji nisem mogla parkirati na označenem parkirišču, ker bi parkirnimi lahko plačala samo s Pay-For-Park aplikacijo, … Sama res pogrešam čase stacionarnih telefonov, manj stresno je bilo.
Zelo se strinjam s tisto zgoraj, ki je pisala da gre za osebni odnos do stvari – ne pa stvari same.
“Pametni” telefon je koristna reč, ki lahko marsikaj olajša – to da pa človek izgubi kontrolo nad sabo in zapade v pretiravanje ali celo odvisnost – je pa stvar karakterne zgradbe. To se lahko zgodi, če si dopustiš in če si taka osebnost.
Človek lahko “pametni” telefon uporablja pametno – da mu olajša in skrajša opravke in omogoči kakšno delo tudi na nepredvidenih mestih – ali ga pač uporablja neumno in si poslabša situacijo. A če človek neumno uporablja neko stvar, najbrž ni kriva stvar?
Tako da – zaradi tega nimam mnenja o ljudeh, ki nimajo pametnega telefona; Ne vem kaj je razlog – in ne zanima me dovolj, da bi vprašal.
Jaz sem bila v okolju, kjer živim, ena zadnjih, ki sem ga kupila, to je bilo cca 13 let nazaj. Imela sem otroke v vrtcu in določene informacije niso prišle do mene, ker nisem imela whatsapp. Danes sem tudi v službi povezana z njim, zjutraj preberem časopise online. Moje življenje s pametnim telefonom je veliko lažje, imam veliko več informacij, domači računalnik uporabljam neprimerno manj, ravno prej sva z mamo na hitro poiskali pomembno informacijo glede nekega zdravila, moje službe pa brez stalne povezave sploh ne bi mogla opravljati. Z njim pa se ne igram, ne zapravljam časa brez veze, tako je za mene zelo praktičen pripomoček, ki mi olajša življenje. Tistim pa, ki so z njim zasvojeni, pa predstavlja eno veliko težavo.