Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj skuhati, če pridejo družinski člani ob različnih urah na kosilo

kaj skuhati, če pridejo družinski člani ob različnih urah na kosilo

Eden pride na kosilo ob 12.30, drugi ob 15.00, tretji ob 18. uri. Kaj skuhati, da se lahko je ob različnih urah in ni na žlico?

Karkoli, samo v mikrovalovko investirajte, pa boste vse lahko pogreli in bo še vedno užitno.

krompirjeva solata, polpeti-daš na toplo
krompirjeva solata, dunajski zrezek
krompirjeva solata, hrenovke – kuhaš sproti
dušeno sladko zelje, klobasa
zelje, pečenica
makaronovo meso
lazanja………………………………………………………….

Jota, ričet, golaž, ajdova kaša, rižota, naravni zrezki + surov paradižnik/paprika/kumare, bujta repa, leča s korenčkom…

Mi si veliko pomagamo iz mikrovalovno pečico za pogrevanje. Krompir pa dam v termo posodo.
Recimo: filane paprike, sladko zelje, segadin, prebranac, palačinke, makaronflajš,…..

Kaj vas res toliko še uporablja mikrovalovko? Mi je nikoli nismo imeli, pa da ne si je ne bi mogli privoščiti :-). Kar je za pogreti se to naredi s par min dalj časa ampak bolj zdravo na štedilniku ali pečici; ostale stvari za spečt pa sproti..

tudi jaz nisem povsem na komot z mikrovalovno, ampak pred časom sem poslušala fizika dr.Miha Kosa na val202, ki že celo življenje uporablja mikrovalovno in ne vidi enega samega razloga, zakaj je ne bi …
pa si mislim … fizik bi pa že moral vedeti, torej?

odg. na osnovno vprašanje … jaz sem bolj za solata in nekaj zraven varjante, ker pogrevanju nisem ravno naklonjena, je pa problem ja, ko so v igri otroci.

Nisem še naletela na kakšen tehten znanstveni argument, ki bi me prepričal, da pogrevanje v MV ni zdravo. je pa za razliko od pacanja na štedilniku hrana, pogreta v MV, dejansko užitna.

Najbolj nezdrava opcija je pa ziher to, da kosilo skuhaš že opoldne in ga potem do večera hraniš nekje na toplem. Leglo bakterij.

[/quote]Ja zakaj pa pacaš hrano? Nauči se jo raje kuhat, pa ne bo na štedilniku samo užitna, ampak celo slastna in odlična hrana!

[/quote]Ja zakaj pa pacaš hrano? Nauči se jo raje kuhat, pa ne bo na štedilniku samo užitna, ampak celo slastna in odlična hrana![/quote]

ti pa se nauči citirat 🙂

[/quote]Ja zakaj pa pacaš hrano? Nauči se jo raje kuhat, pa ne bo na štedilniku samo užitna, ampak celo slastna in odlična hrana![/quote]

No, lahko kar nehaš s takšnim pokroviteljskim odnosom, hvala lepa.

Seveda kuham na štedilniku. In to slastno in odlično. Kar nima nobene veze s pogrevanjem.

Zame je mrtva hrana tista, ki prihaja iz mikrovalovke in je nimam, pa tudi je ne bom imela.

Drugače pa nasvet: pasulj, ričet, fižolova juha, filana paprika, golaž, dušeno zelje, zelenjavna juha, jota, razne solate, ki lahko stojijo več ur (fižolova, lečina, kumarična, krompirjeva, jajčna….).

Super predlogi, glede na to, da je avtorica teme izrecno napisala, da ne išče idej za jedi na žlico.

Zakaj naj bi bilo pogrevanje hrane bolj zdravo na štedilniku? Ker moraš pri trdi hrani dodajat olje ali vodo?

Sicer pa, avtorica, kuhaj tako kot sicer – ko pridejo družinski člani domov, pa pogrej. Makaroni, krompir, riž, štruklji, kruhove rezine, polenta, dunajci, pečeno meso…. – te zadeve se vse lepo pogrejejo v mikrovalovki, omake in juhe pa tudi na štedilniku. Ne kompliciraj.

Ups, se opravičujem, ker sem površno prebrala, da želi jedi na žlico.

Jaz pa imam mikrovalovko, stara je 5 let in je uporabljena dvakrat.
Jo kdo kupi?

tudi jaz sem bila dolgo časa skeptična do mikrovalovke, ko sem dobila otroka sem temeljito naštudirala in dejansko je strah v tem primeru votel zunaj ga pa nič ni. V neki raziskavi so preučevali vitamine in minerale v hrani skuhani v mikrovalovni, vodi, pari in pečenju in tista v mikrovalovni je bila nekje na vrhu po vsebnosti hranil – pred kuhanjem v vodi in pečenju.
Sem pa zdaj skeptična do indukcije. Ko se segreva čutim eno tako vibracijo če se dotaknem plošče, tudi telefon včasih čudno dela če je blizu. Najraje imam plin.

Aja za avtorico: golaž, zrezki v omaki + riž, filane paprike, lasagna, musaka, in seveda vse na žlico. pa kakšno omako za makarone narediš, tiste polžke bodo pa že sami vrgli v vrelo vodo.

Skuhaj mineštro iz mariniranega piščanca, rdeče paprike, koruze, svežega paradižnika. Dodaj žličko sladke gorčice,kapljo rdečega vina, provansalske začimbe, česen.
Napravi še sirove palačinke v pečici.

Ja, pri nas tudi … isto jemo v več izmenah.

Makaroni in rižote z različnimi dodatki niso problem. Makaronov ne skuhaš do konca, ko jih potem pogrevaš za naslednjega, dodaš manj kot pol deci vode, da se do konca skuhajo in so skoraj kot sveži.
Omake: od navadne paradižnikove do bučk s paradižnikom ali smetano …
Razne slane pite (kiš) z zelenjavo/mesom
Razni narastki (tudi npr. makaroni, popečeni s smetano in sirom)
kuskus, bulgur z zelenjavo (to je mogoče tudi zamrznit)
Pire – če ostane, zvečer naredim pastirsko pojedino (dodam jajce, kislo smetano, nariban sir, poper in popečem v pečici, zraven solata – pa je še večerja za vse).
Musaka
Tudi magari pica – pustiš nadevano, ne spečeš, pride še boljša. Ne sicer do šestih zvečer, ampak za prva dva bo pa okej. Za zadnjega pustiš testo v kepi in do konca pripraviš zvečer.

In seveda: ta prvega navadi, da je kosilo ob treh, no, razen če ne gre potem v službo.

Aja, tortilje, so dobre tudi mrzle.

VAMPE pa si jih samo pogrejejo

Mikrovalovka je strup

Nadvse zanimivo mi je bilo, ko sem izvedela, da vodo za novorojenčke v porodnisnici, ki jih mama ne more dojiti, pogrevajo v mikrovalovki.

Prvo vprasanje: je taksen urnik nuja ali je kaprica? Zakaj mora prvi jesti kosilo ze opoldan? Ima vedno pouk ali dela vedno vpopoldanski izmeni? Ker drugace imate komot vsi skupaj kosilo ob 18 h, tako kot veliko druzin, kjer starsi delajo do 16 ali 17 h.

Naslednje vprasanje: se noben od teh ne bi naucil dokoncati jedi iz prej pripravljenih komponent?
Npr testenine so kuhane v istem casu kot se pogreje omaka, ni potrebe po kuhanju vnaprej. Prazen krompir se komot se enkrat preprazi, je celo se boljsi. Vnaprej zacinjen zrezek se vrze v ponev ali vnaprej paniran v olje. Solato, zlozeno v zaprto posodo, se sproti prelije s prej pripravljenim prelivom. McDonaldsovo si zna vsak prelit, iz doma narejene pa je cela drama.

Slane pite, kot je ze zgoraj omenjeno, se jejo tudi hladne. Pac naredis juho, tista se pogreje v piskrcku, pa kos pite na vrh in je cisto normalno kosilo.
Ce imas predsodek do pogoste uporabe mikrovalovke, nabavi namizno pecico in pogrevaj jedi v steklenih posodah ali zavite v alu folijo. Ali pa tisto stekleno kuhalo na vroc zrak… kako mu ze recejo, konvekcijska pecica.

Pogrevas pa lahko prakticno vsako jed, samo vmes mora biti v hladilniku, ne da se pajca na pultu ali celo v mlacni pecici.

New Report

Close