kaj ste kuhali danes
Uff, tole mora biti okusno, mi je žal, da nimam sestavin, bi šla kar kuhat 🙂 A za v zamrzovalnik narediš tudi z gobami in kislo smetano, ali kaj prilagodiš recept?
Hvala za fajn idejo, se mi zdi, da se sicer pri kuhanju kar ponavljam.
[/quote]
Za v zmrzovalnik samo kislo smetano izpustim in jo dodam pred serviranjem. Z gobami pa ni problema, iz zmrzovalnika gre jed direkt v lonec in na štedilnik, nič prej odtajat, se odtaja in prevre medtem ko se kuha krompir.
Ne vem kaj so goveji ptički 🙂 ampak sem opazila, da eni pojeste res veliko mesa in to med tednom, ko so otroci v vrtcih ali šolah, kjer imajo tudi vsak dan meso. Ne da sem vege, ampak začudena pa sem, pa vem da ni to moja stvar 🙂 Pri nas bo danes jota.
[/quote]
Eh, še jota je zanič če pujs ne stopi vanjo 😉
Ne vem kaj so goveji ptički 🙂 ampak sem opazila, da eni pojeste res veliko mesa in to med tednom, ko so otroci v vrtcih ali šolah, kjer imajo tudi vsak dan meso. Ne da sem vege, ampak začudena pa sem, pa vem da ni to moja stvar 🙂 Pri nas bo danes jota.
[/quote]
Ja, imamo pri hiši osebo, ki meni, da ni “nič jedla” če ni mesa. Zaradi mene ali je ali ni, ampak sem se prilagodila.
Tudi čisto ne razumem tega začudenja, saj naš jedilnik ne odstopa bistveno od jedilnikov drugih ljudi, ki jih poznam. Btw – tudi jota je pri nas z mesom 🙂
Ja, imamo pri hiši osebo, ki meni, da ni “nič jedla” če ni mesa. Zaradi mene ali je ali ni, ampak sem se prilagodila.
Tudi čisto ne razumem tega začudenja, saj naš jedilnik ne odstopa bistveno od jedilnikov drugih ljudi, ki jih poznam. Btw – tudi jota je pri nas z mesom 🙂
[/quote]
Ti si registrirana, pa bolj izstopa kaj kuhaš:) Drugač se me ne tiče, ampak opazila sem. Mene moti da imajo otroci toliko mesa v šoli, pa potem doma ne delam mesnega, ampak ne pravim da bi to moral počet še kdo drug. Jota pa pri nas vedno brez mesa. Včasih si kdo zaželi klobaso zraven, ampak to vedno kuham posebej, čeprav je domača, pa spet ne pravim da je tako edino prav 🙂 Dober tek.
Maršič : Nasveti za zdrav način priprave hrane
Pečena jajca
»Pečena« jajca lahko namesto v obilici močno segrete maščobe pripravimo tako, da v ponev damo malo vode, dodamo jajce in počakamo da zakrkne. Na krožniku ga zabelimo s hladnim oljem ter osolimo.
Praženje čebule
Prav tako lahko namesto na maščobi, čebulo pripravimo v vodi. Narežemo jo na večje koščke, poparimo z vodo in dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Lahko pa jo tudi narežemo na tanke koščke in počasi dušimo v vodi.
Priprava mesa
Namesto cvrtja in pečenja lahko pri pripravi mesa uporabimo kar vodo! Meso kuhamo v kropu, največ pol ure in še vročega polijemo z marinado. Slednjo lahko na primer pripravimo iz različnih začimb, olja, česna, limone, kisle smetane, vina,… Meso je prav tako okusno in izredno sočno.
Kaj škodi zdravju?
~ Preveč soli, če je zaužijemo več kakor 5 gramov dnevno (kavna žlička). Vedeti je treba, da je sol že v vsakem živilu.
~ Sladkor, še posebej v slaščicah iz bele moke.
~ Pitje črne kave, ki telesu jemlje kalcij in železo. Prava kava je za človeka to, kar je bič za preutrujenega konja.
Čemu se raje izogniti
~ Izogibajmo se mesa živali, ki jih ne redijo na naraven način in so iz farmske reje. Goveje meso damo v krop in kuhamo največ pol ure. Kuhano bo, če vode ne bomo solili. Juho, mnogi ji pravijo “živalski urin”, zavrzimo. V njej je vsa kemija, ki jo je žival zaužila.
~ Za odrasle ljudi ne priporočam soje in vsemogočih izdelkov iz nje. Vsebujejo preveč beljakovin, ki jih mora telo predelati v ogljikove hidrate in skisajo kri. Tudi rakave tvorbe so pretežno iz beljakovin.
~ Kravje mleko in izdelki iz njega so bolj v breme kakor v korist zdravju. Izjema so fermentirani izdelki, kot so jogurt, kislo mleko, skuta in kefir.
~ Zelenjava iz rodu razhudnikov (krompir, paradižnik, cvetača in jajčevci) vsebuje škodljive snovi, enako kot tobak. Jemlje kalcij in telesno toploto.
Priporočena živila
~ Čimveč žitnih izdelkov v obliki raznih kaš. Če je le mogoče, kupujte biološko pridelana žita in jih na domačem mlinu zmeljite šele pred uporabo.
~ Zelje in repa, še posebno, če sta skisana, veliko prispevata k zdravju.
~ Zelo koristne so vse vrste buč, odločno pa odsvetujem uživanje kumaric.
~ Od solatnic so dobri vsi radiči, manj pa endivije. Tudi rdeča pesa je v korist zdravju.
za vse ki vas zanima zdravi način življenja, si preberite:
http://zdravjelepota.si/11_ivan_marsic_-_hrana_vir_zdravja_1-_del.html
http://zdravjelepota.si/12_ivan_marsic_-_katera_zivila_priporocam_2-_del.html
Ja pa ni enako čebula na olju ali čebula v vodi no. Je čisto drug okus. Sploh maščobe dajo okus jedem, ta bi pa vse na vodi kuhal. Raje prej crknem kot tako živet.
[/quote]
Čebula, če ni ravno za tenstan krompir, je prebavljiva tudi kuhana (golaž, omake in podobno). Pri nas ima en družinski član rahle prebavne težave, sploh s čebulo, in jo zato pogosto kuham, kot je opisano zgoraj, oziroma iz kakšne jedi tudi izpustim.
Maščobe in beljakovine telo sicer nujno rabi.
Ko sem ravno zašla v temo: mi danes spet eno hecno kosilo, in sicer čorba iz različnih stročnic s krompirjem (brez mesa), kot nekakšen ričet, samo da ni z ješprenom, radič z jajcem in zraven samo še žitni polpeti (po želji še kruh). Otroci imajo “malico” na faksu in običajno jedo meso, pravijo, da jim je to čisto dovolj mesa. Partner se pa mora mal prilagodit 🙂
Čebula, če ni ravno za tenstan krompir, je prebavljiva tudi kuhana (golaž, omake in podobno). Pri nas ima en družinski član rahle prebavne težave, sploh s čebulo, in jo zato pogosto kuham, kot je opisano zgoraj, oziroma iz kakšne jedi tudi izpustim.
Maščobe in beljakovine telo sicer nujno rabi.
[/quote]
Ja vem, in imam rada tudi kuhano čebulo, pa tudi surovo. Govorim o tem, da je okus popolnoma drugačen če je tenstana ali kuhana.