Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj ste kuhali danes

kaj ste kuhali danes

Golaž in krompirjevi svaljki (pri nas jim rečemo “lulčki” :)) plus zelena/radič/rukola solata.

Domača pizza

Pečenica, kislo zelje, kruhovi cmoki,
pehtranova potica.

Pravkar papcam glavnik z jelenovo klobaso. Malo sem ekspirimentiral, pa moram reči, da gre zelo dobro skupaj. Dober tek, če se še kdo zdele baše😊

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Kaj je to glavnik?

180 ☺

Nekaj res dobrega….ma vam ne povem.

Jaz pa tole:

[IMG]https://cdn1.imggmi.com/uploads/2019/10/16/c10f9876c8b51c808e1e67178e04a472-full.jpg[/IMG]

Kaj je to glavnik?
[/quote]

Glávnik je taka bolj gosta čorba iz kuhanega zelja in krompirja, začinjena s česnom, kumino, soljo in poprom. Super se podajo tudi kake kockice sira, ki jih samo narežeš notri, ko že daš v “talarje”, danes semse pa odločil malo popestrit to jed, tako da sem najprej eno čebulo in pol jelenove klobase najprej popražil, nato zalil in zavrel, ter dal notri kuhat zelje in krompir.
Drugače zelo enostavna jed, taka poceni enolončnica iz malo sestavin, jo pa že od malih nog poznam edino pod tem imenom…pa pod gorenjsko spakedranko “gvoun’č”, če ti slučajno kej pomaga😁

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Glávnik je taka bolj gosta čorba iz kuhanega zelja in krompirja, začinjena s česnom, kumino, soljo in poprom. Super se podajo tudi kake kockice sira, ki jih samo narežeš notri, ko že daš v “talarje”, danes semse pa odločil malo popestrit to jed, tako da sem najprej eno čebulo in pol jelenove klobase najprej popražil, nato zalil in zavrel, ter dal notri kuhat zelje in krompir.
Drugače zelo enostavna jed, taka poceni enolončnica iz malo sestavin, jo pa že od malih nog poznam edino pod tem imenom…pa pod gorenjsko spakedranko “gvoun’č”, če ti slučajno kej pomaga😁
[/quote]

Hvala. Nikol slišala in nikol jedla.

Hvala. Nikol slišala in nikol jedla.
[/quote]

Ni kej, evo maš pa novo idejo za kdaj skuhat. Bom prav mal pogooglal, če ma ta jed še kako drugo ime slučajno. Lp

Prekajen meso dl cajt gvera;)

V Brkinih je glavnik ždroc🇸🇮😆

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Ni kej, evo maš pa novo idejo za kdaj skuhat. Bom prav mal pogooglal, če ma ta jed še kako drugo ime slučajno. Lp
[/quote]
Ima, govnač. Po moje popačenka iz gvavnč.

Zdej čakamo še prekmürce, dalejnce, ribnčane, cerkno in bc z njihovimi izrazi…kr pogumn, nau n’ben grizu.

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Pečenice, pire krompir in špinača.

Jutri šataraš in domač kruh.

V petek ješprenj s prekajenimi rebrci.

Sobota in nedelja pa iz pečice. En dan postrvi in blitva, drug dan pečen filan piščanec in pečen krompirček.

V ponedeljek pa testenine. :-)) Z mletimi orehi.

Enolončnica (par koščkov piščanca, korenje, krompir, paprika, leča, makarončki) in zapečene palačinke s skuto.


Ima, govnač. Po moje popačenka iz gvavnč.
[/quote]
Meni je bilo razloženo, da je “glavnač” ime dobil, ker se ga pripravi iz glave zelja.

Mmmm, mogoče bi ga pa jutri lahko tudi jaz naredila…

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...


Meni je bilo razloženo, da je “glavnač” ime dobil, ker se ga pripravi iz glave zelja.

Mmmm, mogoče bi ga pa jutri lahko tudi jaz naredila…
[/quote]

Ma daj se delat budalo! Jed se imenuje govnač! Pa nehaj v teh temah izzivat, ker izpadeš revca. Niti radodajka, čeprav to pričakuješ.

Ma daj se delat budalo! Jed se imenuje govnač! Pa nehaj v teh temah izzivat, ker izpadeš revca. Niti radodajka, čeprav to pričakuješ.
[/quote]

Pri nas se mu tudi reče govnač, ko pa me je zanimala etimologija imena, sem dobila zgoraj napisano razlago.

O tem, koliko, kdaj in v katerih temah se bom oglašala na javnem forumu, se bom odločala sama. Vse ostalo si lahko mirno nekam vtakneš, ne bom imela nič proti.

Hvala za razumevanje. 😘

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Pri nas se mu tudi reče govnač, ko pa me je zanimala etimologija imena, sem dobila zgoraj napisano razlago.

O tem, koliko, kdaj in v katerih temah se bom oglašala na javnem forumu, se bom odločala sama. Vse ostalo si lahko mirno nekam vtakneš, ne bom imela nič proti.

Hvala za razumevanje. 😘
[/quote]

Čist verjamem zgoraj omenjeni razlagi, tudi meni se zdi edino logično. Menda ja ni izpeljanka govna🤣 Pa respekt za tak fancy odgovor tistemu zgoraj, ki razmišlja očitno z nečim spodaj…

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Replika, a lahko tvoj recept za lulčke?
Spomnim se, da jih je delala babica, pa po nobenem receptu niso tako dobri.
Mogoče pa je tvoj tak.
Hvala.

Lepo prosim recept in upam, da ni preveč hud. 🙂 Hvala.

Ma daj se delat budalo! Jed se imenuje govnač! Pa nehaj v teh temah izzivat, ker izpadeš revca. Niti radodajka, čeprav to pričakuješ.
[/quote]

Govnač je iz gvavnač – glava(zelja) je po gorenjsko gvava. Glavnik = glavnač (gorenjsko gvavnač ali popačeno govnač). Preveri v etimologiji če ne verjameš.

Lepo prosim recept in upam, da ni preveč hud. 🙂 Hvala.
[/quote]

Da ne spregledate – tudi jaz prosim za recept.

Replika, a lahko tvoj recept za lulčke?
Spomnim se, da jih je delala babica, pa po nobenem receptu niso tako dobri.
Mogoče pa je tvoj tak.
Hvala.
[/quote]

Ohjej, nobenega resnega recepta nimam😮 delam, kot smo delali doma.
skuham olupljen krompir in ga pretlačim, kot za pire, (dober je tudi pire, če ti ostane od kosila).
Naredim kupček z jamico, na sredi ubijem jajce (ali dve, odvisno od količine) in začnem mesiti, ves čas dodajam moko, dokler ni ravno prav rahlo in mehko. Potem pa samo zvaljaš z rokami v “kače” in narediš svaljke. Enako delam tudi njoke, samo da ti so oklogli in na eni strani narebreni (potisneš s palcem ob ribežen). Skuhaš v vreli slani vodi, ko priplavajo na vrh, so kuhani, jaz jih pobiram s penavko. Svaljke lahko delaš tudi na sladko z drobtinami in sladkorjem, cimetom itd.

New Report

Close