kaj ste kuhali danes
Kaj je to glavnik?
[/quote]
Glávnik je taka bolj gosta čorba iz kuhanega zelja in krompirja, začinjena s česnom, kumino, soljo in poprom. Super se podajo tudi kake kockice sira, ki jih samo narežeš notri, ko že daš v “talarje”, danes semse pa odločil malo popestrit to jed, tako da sem najprej eno čebulo in pol jelenove klobase najprej popražil, nato zalil in zavrel, ter dal notri kuhat zelje in krompir.
Drugače zelo enostavna jed, taka poceni enolončnica iz malo sestavin, jo pa že od malih nog poznam edino pod tem imenom…pa pod gorenjsko spakedranko “gvoun’č”, če ti slučajno kej pomaga😁
Glávnik je taka bolj gosta čorba iz kuhanega zelja in krompirja, začinjena s česnom, kumino, soljo in poprom. Super se podajo tudi kake kockice sira, ki jih samo narežeš notri, ko že daš v “talarje”, danes semse pa odločil malo popestrit to jed, tako da sem najprej eno čebulo in pol jelenove klobase najprej popražil, nato zalil in zavrel, ter dal notri kuhat zelje in krompir.
Drugače zelo enostavna jed, taka poceni enolončnica iz malo sestavin, jo pa že od malih nog poznam edino pod tem imenom…pa pod gorenjsko spakedranko “gvoun’č”, če ti slučajno kej pomaga😁
[/quote]
Hvala. Nikol slišala in nikol jedla.
Ima, govnač. Po moje popačenka iz gvavnč.
[/quote]
Meni je bilo razloženo, da je “glavnač” ime dobil, ker se ga pripravi iz glave zelja.
Mmmm, mogoče bi ga pa jutri lahko tudi jaz naredila…
Ma daj se delat budalo! Jed se imenuje govnač! Pa nehaj v teh temah izzivat, ker izpadeš revca. Niti radodajka, čeprav to pričakuješ.
[/quote]
Pri nas se mu tudi reče govnač, ko pa me je zanimala etimologija imena, sem dobila zgoraj napisano razlago.
O tem, koliko, kdaj in v katerih temah se bom oglašala na javnem forumu, se bom odločala sama. Vse ostalo si lahko mirno nekam vtakneš, ne bom imela nič proti.
Hvala za razumevanje. 😘
Pri nas se mu tudi reče govnač, ko pa me je zanimala etimologija imena, sem dobila zgoraj napisano razlago.
O tem, koliko, kdaj in v katerih temah se bom oglašala na javnem forumu, se bom odločala sama. Vse ostalo si lahko mirno nekam vtakneš, ne bom imela nič proti.
Hvala za razumevanje. 😘
[/quote]
Čist verjamem zgoraj omenjeni razlagi, tudi meni se zdi edino logično. Menda ja ni izpeljanka govna🤣 Pa respekt za tak fancy odgovor tistemu zgoraj, ki razmišlja očitno z nečim spodaj…
Replika, a lahko tvoj recept za lulčke?
Spomnim se, da jih je delala babica, pa po nobenem receptu niso tako dobri.
Mogoče pa je tvoj tak.
Hvala.
[/quote]
Ohjej, nobenega resnega recepta nimam😮 delam, kot smo delali doma.
skuham olupljen krompir in ga pretlačim, kot za pire, (dober je tudi pire, če ti ostane od kosila).
Naredim kupček z jamico, na sredi ubijem jajce (ali dve, odvisno od količine) in začnem mesiti, ves čas dodajam moko, dokler ni ravno prav rahlo in mehko. Potem pa samo zvaljaš z rokami v “kače” in narediš svaljke. Enako delam tudi njoke, samo da ti so oklogli in na eni strani narebreni (potisneš s palcem ob ribežen). Skuhaš v vreli slani vodi, ko priplavajo na vrh, so kuhani, jaz jih pobiram s penavko. Svaljke lahko delaš tudi na sladko z drobtinami in sladkorjem, cimetom itd.