kaj ste kuhali danes
Za vse, ki ste želele recept, here it is:
Da ne spregledate – tudi jaz prosim za recept.
[/quote]
Za ta pekač prosimo recept! 🙂
[/quote]
V bistvu je recept zelo enostaven, pa rabiš samo eno posodo, žlico in pekač 🙂
Sestavine:
3 cela jajca
500g skute (jaz vzamem z 10% m.m.)
200g cottage cheese (to je po želji; lahko spustite ali pa daste več skute)
6 žlic sončničnega olja
1 kisla smetana (jaz vzamem 20% m.m., lahko pa tudi light)
4 dl radenske (lahko tudi 1/3 mleka + 2/3 vode, če se zgodi, da mi radenske zmanjka; za mero uporabim kar lonček od kisle smetane)
sol
200 g feta sira (narežem na koščke: pol dam takoj noter, pol pa šele potem, ko natrgam vse liste vlečenega testa, da ostanejo celi)
500 g vlečenega testa
in olivno olje za pekač (lahko je tudi navadno, ampak mi je z olivnim boljše, se lepše zapeče)
V večji posodi zmešajte jajca, skuto in cottage cheese, kislo smetano, olje, radensko in ½ feta sira. Nato natrgajte vlečeno testo (500g je 6 listov), vsak list posebej, na male koščke, od oka cca. 4X4 cm (ne merim ;)), sproti vmešavajte te koščke v testo. Na polovici (po 3. listu), vklopite pečico. Ko končate, dodajte še drugo ½ feta sira. Na koncu dodajte še sol, kolikor je potrebno – jaz počakam do konca, ker je feta sir zelo slan, da ne presolim. Še enkrat vse premešajte. Pekač namastite z oljem in vlijte maso v pekač.
Peče se:
– klasična pečica: 200°C, cca. 40 minut
– jaz imam eno ful agresivno ventilacijsko, tako da nastavim na 165°C za dobrih 20 min. Za tiste, ki imate ventilacijsko, priporočam, da prvič spremljate, kako se peče in si čas peke – če je potrebno – prilagodite.
Ko je lepo zapečeno, vzemite ven. Pustite, da se malo ohladi, kakšnih 15 min. Pa dober tek 🙂
V hladilniku komot zdrži 4-5 dni, ne da bi se opazilo pri okusu. Če seveda pridemo do tja… 😉
Delam tudi sladko varianto: namesto feta sira dodam 150-200g rozin, namočenih v rumu (2 zamaška) in sladkor po okusu. In malo soli (toliko, da poudari okus).
V bistvu je recept zelo enostaven, pa rabiš samo eno posodo, žlico in pekač 🙂
Sestavine:
3 cela jajca
500g skute (jaz vzamem z 10% m.m.)
200g cottage cheese (to je po želji; lahko spustite ali pa daste več skute)
6 žlic sončničnega olja
1 kisla smetana (jaz vzamem 20% m.m., lahko pa tudi light)
4 dl radenske (lahko tudi 1/3 mleka + 2/3 vode, če se zgodi, da mi radenske zmanjka; za mero uporabim kar lonček od kisle smetane)
sol
200 g feta sira (narežem na koščke: pol dam takoj noter, pol pa šele potem, ko natrgam vse liste vlečenega testa, da ostanejo celi)
500 g vlečenega testa
in olivno olje za pekač (lahko je tudi navadno, ampak mi je z olivnim boljše, se lepše zapeče)
V večji posodi zmešajte jajca, skuto in cottage cheese, kislo smetano, olje, radensko in ½ feta sira. Nato natrgajte vlečeno testo (500g je 6 listov), vsak list posebej, na male koščke, od oka cca. 4X4 cm (ne merim ;)), sproti vmešavajte te koščke v testo. Na polovici (po 3. listu), vklopite pečico. Ko končate, dodajte še drugo ½ feta sira. Na koncu dodajte še sol, kolikor je potrebno – jaz počakam do konca, ker je feta sir zelo slan, da ne presolim. Še enkrat vse premešajte. Pekač namastite z oljem in vlijte maso v pekač.
Peče se:
– klasična pečica: 200°C, cca. 40 minut
– jaz imam eno ful agresivno ventilacijsko, tako da nastavim na 165°C za dobrih 20 min. Za tiste, ki imate ventilacijsko, priporočam, da prvič spremljate, kako se peče in si čas peke – če je potrebno – prilagodite.
Ko je lepo zapečeno, vzemite ven. Pustite, da se malo ohladi, kakšnih 15 min. Pa dober tek 🙂
V hladilniku komot zdrži 4-5 dni, ne da bi se opazilo pri okusu. Če seveda pridemo do tja… 😉
Delam tudi sladko varianto: namesto feta sira dodam 150-200g rozin, namočenih v rumu (2 zamaška) in sladkor po okusu. In malo soli (toliko, da poudari okus).
[/quote]
Hvala za trud. Žal pa je to preveč komplicirano.
(sem mislila, da je to ena pita v treh korakih)
Ohjej, nobenega resnega recepta nimam😮 delam, kot smo delali doma.
skuham olupljen krompir in ga pretlačim, kot za pire, (dober je tudi pire, če ti ostane od kosila).
Naredim kupček z jamico, na sredi ubijem jajce (ali dve, odvisno od količine) in začnem mesiti, ves čas dodajam moko, dokler ni ravno prav rahlo in mehko. Potem pa samo zvaljaš z rokami v “kače” in narediš svaljke. Enako delam tudi njoke, samo da ti so oklogli in na eni strani narebreni (potisneš s palcem ob ribežen). Skuhaš v vreli slani vodi, ko priplavajo na vrh, so kuhani, jaz jih pobiram s penavko. Svaljke lahko delaš tudi na sladko z drobtinami in sladkorjem, cimetom itd.
[/quote]
hvala. bom pa na slano 🙂
Vem, da še bom poigrala z listnati testom in zeljem, za ostalo še ne vem. Imam še nekaj časa naštudirat, kaj bo zraven…