Kaj šteje kot dohodek pri najemnaju kredita?
Z možem želiva najeti kredit. Njegova neto plača je 1500 EUR, s popoldanskim s.p. pa zasluži še cca 1100 bruto mesečno – uvršča se v 41% dohodninski razred, torej nama ostane cca 600 EUR od tega po plačani dohodnini. Skupaj je to torej cca 2100 EUR.
Jaz sem še študentka in prejemam 250 EUR Zoisove štipendije in priložnostno delam prek študenta (cca 200EUR/mesec). V službo grem drugo leto (imam bolj kot ne garantirano) in moja plača bo cca 700-800 EUR.
Želiva vzeti 120- 130k EUR hipotekarnega kredita za 20 let s fiksno obrestno mero (kolega je dobil 5,8 za 10 let, najina bo verjetno malo višja). Obrok bi znašal cca 900 EUR.
Zanima naju, ali njegovi dohodki preko s.p štejejo ali ne?
Vsi dokazljivi dohodki štejejo.
Hm ja udeležba je precej manjša – v bistvu je cela nepremičnina toliko vredna, po tem, ko bova izdelala še notranjost (je v 3.p gf) imava cca 10k, ene 20 bova napraskala pri starših, ostalo pa bo kredit – torej ene 90.. se pravi 75%. No ja, baje sva dobra kreditojemalca, zares mlada, perspektivna, z zagotovoljeno službo (UPAM, tako pravijo :)) en tip nama je rekel, da banke komaj čakajo, da se taki pri njih zakreditiramo..
a šteje tudi, če za s.p. nimaš nobene pogodbe z “delodajalci”, ampak pač sproti delaš? MI2 bova namreč jemala kredit enkrat jeseni, pa to bo glih po dopustih in julija ziher ne bo nič iz sp, ker bova na morju.
Banka glede bilance s.p. za pretekli dve leti, lahko tudi polletne ali kvartalne bilance za tekoče leto in ponavadi ne zahtevajo še pogodbe. Za banko ste za ta čas solidna stranka. Ko boste imeli zaposlitev še vi boste zelo dobra stranka.
Lp,