Kaj upravičuje visoke cene stanovanj v Ljubljani?
ni vredno, ampak dokler bo povpraševanje, bodo cene take kot so oziroma bodo še višje.. Zakaj bi prodajal za manj, če lahko za več.??
Zadnjič sem videla oglas na FB,ki ga je dal kolega za svoje stanovanje za v najem, vidim ceno, me je skoraj kap, sem si mislila, če ti to oddaš, da vidimo to čudo….Pa grem potem gledat na bolho druge oglase, cene iste oziroma še višje..Se pravi, zakaj bi on dal nižjo ceno, če so cene na trgu take kot so..In je oddal, za tako, po moje zelo oderuško ceno..
Razlog niti približno ni, da je Ljubljana kao najboljša. Gužva, smrad, razen centra neurejenost, čudaki po ulicah…. razlog je pač v tem, da je treba ljudi, ki tam delajo in se šolajo, nekam dat. In dokler se jim splača tam živet proti temu, da se vozijo, bodo pač plačevali. Pa čeprav idiotske cene. Tudi prevoz gre gor s cenami bencina, le računaš še čas zraven, pa veš kje si.
Lastnikom nepremičnin je v interesu stalni dotok priseljencev s Kosova. Tako je povpraševanja vedno preveč in cene rastejo.
Je pa res, da s tem padejo v zanko navzkrižnih interesov. Vedno več albanskih družin pomeni sicer večje cene stanovanj, hkrati pa tudi večji pritisk na socialne transferje, kar se lahko pokrije samo z višjimi davki, tudi na nepremičnine. Tega pa lastniki ne bi.
Kot prvo je Ljubljana glavno mesto Slovenije, kar pomeni, da je nekako center kulturnega in drugega dogajanja pri nas. Ker je glavno mesto je tudi bolj prepoznavno v svetu. Iz tega vidika je mesto kot takšno zaželjeno med turisti – torej zaradi turizma so stanovanja dražja. Ker imamo lastno državo, ki ima zakonodajne posebnosti je tudi v Ljubljani večina predstavništev tujih podjetij (boljše plače), poleg tega tudi večino JU. Zaradi tega je lokacija dobro izhodišče za Slovence, ki si želijo uspeti.
Ker je v mestu univerza pomeni, da je privlačno za tuje in domače študente. Torej zaradi študentarije so cene stanovanj dražje, kot drugje. Poleg tega je tukaj center zdravstve (UKC), kar pomeni, da je okolica privlačna za vse ki delajo v zdravstveni branži (bolje plačane službe).
Poleg tega se Ljubljana širi, tako je ena redkih občin, če ne edina, ki se je po 2.SV združevala, medtem ko so se druge delile. S tem ostane na kupu več denarja, poleg tega pa imaš malo število podjetij, ki upravljajo z infrastrukturo itd.
Ker smo v zadnjem desetletju imeli konjukturo in se v LJ in okolici ni veliko gradilo, zaradi zgoraj opisanih lastnosti obstaja večje povpraševanje kot ponudba in to je nekako razlog da cene rastejo oz. so blj rasle kot drugje
Ker je povpraševanje. Več ljudi želi živeti na določeni lokaciji kot je ponudbe. In posledično se cene višajo. Povpraševanje-ponudba. Čisto preprosto. Pri vseh stvareh je isto. Poglej cene avtomobilov (sploh rabljenih), kako so šle gor zadnje leto. Je res isti avto sedaj par jurjev več vreden? Čeprav je leto starejši? Očitno je, glede na to da ljudje še vedno vse pokupijo in enega bednega avta ne moreš več kupiti brez da bi pol leta čakal nanj in ga preplačal.
TO mi od moje prijateljice mož vedno nabija. Kako neumno da sem kupila stanovanje v ljubljani, predrago, bedno tam živeti, njegova hiška je več vredna….moje stanovanje lahko prodam v par dneh. Za več kot sem ga kupila. On bi svojo hišo (cca 100km iz ljubljane) verjetno prodajal leta, če bi jo sploh prodal. Vem ker sem tam odraščala. Ljudje ki niso iz tam se pač tja ne selijo. Nimajo razloga da bi se. Plus jaz tam nočem živeti. Nekaterim je to nedoumljivo očitno. Da nočemo vsi živeti tako kot oni živijo.
Ni treba nič upravičevati takšne cene, ampak je takšna cena rezultat različnih dejavnikov. Eden od njih je vrednost denarja. Kaj si dobil za 1 evro takrat, ko smo ga uvedli, in kaj dobiš danes? Že zaradi tega je logično, da cene rastejo: cene hrane, bencina, nepremičnin, vsega. Poglej samo cene sladoleda in kave, kot so ti že omenili.
Drug dejavnik je povpraševanje. Očitno je dovolj kupcev, ki si tak znesek lahko privoščijo plačati. Morda so imeli v lasti drugo, manjše stanovanje, ki so ga prodali, in s tem denarjem financirajo nakup novega, spet drugi imajo kakšno drugo premoženje, tretji pa se zakreditirajo do grla, ker to vidijo kot edino možnost oz. boljšo možnost kot plačevanje drage najemnine. Moraš vedeti, da se tudi te močno dražijo, krediti pa so bili do sedaj zelo poceni.
In tako naprej. Dejstvo je, da ljudje nekje morajo živeti, po možnosti pa bi večina rada živela v bližini službe. Večina služb je v Ljubljani in drugih večjih mestih, zato tam živi več ljudi in je tudi večje povpraševanje po nakupu in najemu stanovanj, posledično pa so tam tudi cene najvišje.