Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj upravičuje visoke cene stanovanj v Ljubljani?

Kaj upravičuje visoke cene stanovanj v Ljubljani?

Kaj je vrednega na stanovanjih v Ljubljani? Kako bi vi upravičili, da stanovanje za 2 v Ljubljani stane 300.000 EUR?

Te cene upravičuje oz podpira povpraševanje.

To je trenutni nivo (vseh) cen v Sloveniji/Ljubljani. Je povsem primerljivo s ceno 4 Eur za kg kruha in 2,5 Eur za kepico sladoleda…..

ni vredno, ampak dokler bo povpraševanje, bodo cene take kot so oziroma bodo še višje.. Zakaj bi prodajal za manj, če lahko za več.??

Zadnjič sem videla oglas na FB,ki ga je dal kolega za svoje stanovanje za v najem, vidim ceno, me je skoraj kap, sem si mislila, če ti to oddaš, da vidimo to čudo….Pa grem potem gledat na bolho druge oglase, cene iste oziroma še višje..Se pravi, zakaj bi on dal nižjo ceno, če so cene na trgu take kot so..In je oddal, za tako, po moje zelo oderuško ceno..

Se strinjam z Rokom. Dokler se vse proda, je cena taprava.    Ponudba je manjša od povpraševanja.                       Treba bi bilo vprašat podeželane, zakaj vsi rinejo v Ljubljano.

Povprasevanje. Poglej po lj. veliko se gradi in ne bos verjel tudi prodano je ze. Ljudje kupujejo nepremicnine, ker lahko. 300 tisoc (nisi navedel kvadrature,lokacije, starosti nepremicnine itd) je lahko drago, lahko je pa ugodno.

Cene so primerne, ker proda in odda se vse.    V Ljubljani je vsaka garsonjera za oddajo, ki je pod 500 evrov , prepoceni.

oprostite, ampak jaz sem vprašal, zakaj obstaja povpraševanje pri tako visokih cenah? Zakaj sploh kdo kupi to?

Odgovor na objavo uporabnika
Moški z ženskim imenom, 17.06.2022 ob 09:14

oprostite, ampak jaz sem vprašal, zakaj obstaja povpraševanje pri tako visokih cenah? Zakaj sploh kdo kupi to?

kot investicija, oddaja..vsaj jaz.

Zato, ker je v Ljubljani živeti lepo.  Sebe si niti slučajno ne predstavljam kje drugje.   Tudi moji znanci in prijatelji so istega mnenja. Lahko imaš vikend v Kranjski gori, apartma na morju, a  kvaliteta življenja je najboljsa v Ljubljani

Še enkrat : cene za vse stvari so na približno takih nivojim. Denarja je bilo v obtoku preveč in to je bil naraven način, da se ga zmanjša. V roku 12-18 mesecev se bodo tem nivojem približale tudi plače. Pričakujem 25-30% dvig plač.

OK, drugačno vprašanje torej – v ozadju je vedno kombinacija želja in potreb. Bližina službe in vse mesten infrastrukture je ena možnost. Ali pa želja po urbanem življenju. Navada tudi mogoče?

Zame osebno pa zgornji odgovor – kvaliteta življenja + možnosti + ugoden geografski položaj v sredini.

Je visoka ali ne tezko ocenimo. Nisi navedel pomembnih podatkov.

Ja ruralcem je treba bolj počasi razložit. Očitno jim gre težko v glavo. A dejstvo ostaja: Ljubljana je najboljša.

Ceno uravnava povprasevanje.

Pri nas v naselju se vse proda takoj. Zakaj bi torej nizali cene?

Kot lastnico stanovanja tudi mene zgrozi, ko vidim, za koliko se prodajajo stanovanja enaka mojemu – v 8ih letih se je vrednost podvojila! Kdo da toliko za stanovanje, mi ni jasno!

Saj cene goriva, elektrike in hrane tudi uravnava povpraševanje, pa vseeno cvilite, da so previsoke, da nekakšni “vojni profiterji” bogatijo na račun obubožanih ljudi in podobna jajca.

Razlog niti približno ni, da je Ljubljana kao najboljša. Gužva, smrad, razen centra neurejenost, čudaki po ulicah…. razlog je pač v tem, da je treba ljudi, ki tam delajo in se šolajo, nekam dat. In dokler se jim splača tam živet proti temu, da se vozijo, bodo pač plačevali. Pa čeprav idiotske cene. Tudi prevoz gre gor s cenami bencina, le računaš še čas zraven, pa veš kje si.

Zato ker v Ljubljani nepremičnina ceno drži. Pa gradi na Ptuju, hiša te bo stala trenutno 2000 EUR/m2,+ parcela ki je poceni, ampak prodal boš pa za 10 x manj kot si vložil. Zato ljudje kupujejo, ponudbe še vedno je premalo

Lastnikom nepremičnin je v interesu stalni dotok priseljencev s Kosova. Tako je povpraševanja vedno preveč in cene rastejo.

Je pa res, da s tem padejo v zanko navzkrižnih interesov. Vedno več albanskih družin pomeni sicer večje cene stanovanj, hkrati pa tudi večji pritisk na socialne transferje, kar se lahko pokrije samo z višjimi davki, tudi na nepremičnine. Tega pa lastniki ne bi.

Kot prvo je Ljubljana glavno mesto Slovenije, kar pomeni, da je nekako center kulturnega in drugega dogajanja pri nas. Ker je glavno mesto je tudi bolj prepoznavno v svetu. Iz tega vidika je mesto kot takšno zaželjeno med turisti – torej zaradi turizma so stanovanja dražja. Ker imamo lastno državo, ki ima zakonodajne posebnosti je tudi v Ljubljani večina predstavništev tujih podjetij (boljše plače), poleg tega tudi večino JU. Zaradi tega je lokacija dobro izhodišče za Slovence, ki si želijo uspeti.

Ker je v mestu univerza pomeni, da je privlačno za tuje in domače študente. Torej zaradi študentarije so cene stanovanj dražje, kot drugje. Poleg tega je tukaj center zdravstve (UKC), kar pomeni, da je okolica privlačna za vse ki delajo v zdravstveni branži (bolje plačane službe).

Poleg tega se Ljubljana širi, tako je ena redkih občin, če ne edina, ki se je po 2.SV združevala, medtem ko so se druge delile. S tem ostane na kupu več denarja, poleg tega pa imaš malo število podjetij, ki upravljajo z infrastrukturo itd.

Ker smo v zadnjem desetletju  imeli konjukturo in se v LJ in okolici ni veliko gradilo, zaradi zgoraj opisanih lastnosti obstaja večje povpraševanje kot ponudba in to je nekako razlog da cene rastejo oz. so blj rasle kot drugje

V starih smrdljivi stanovanjih, kar sami živite…

Ker je povpraševanje. Več ljudi želi živeti na določeni lokaciji kot je ponudbe. In posledično se cene višajo. Povpraševanje-ponudba. Čisto preprosto. Pri vseh stvareh je isto. Poglej cene avtomobilov (sploh rabljenih), kako so šle gor zadnje leto. Je res isti avto sedaj par jurjev več vreden? Čeprav je leto starejši? Očitno je, glede na to da ljudje še vedno vse pokupijo in enega bednega avta ne moreš več kupiti brez da bi pol leta čakal nanj in ga preplačal.

TO mi od moje prijateljice mož vedno nabija. Kako neumno da sem kupila stanovanje v ljubljani, predrago, bedno tam živeti, njegova hiška je več vredna….moje stanovanje lahko prodam v par dneh. Za več kot sem ga kupila. On bi svojo hišo (cca 100km iz ljubljane) verjetno prodajal leta, če bi jo sploh prodal. Vem ker sem tam odraščala. Ljudje ki niso iz tam se pač tja ne selijo. Nimajo razloga da bi se. Plus jaz tam nočem živeti. Nekaterim je to nedoumljivo očitno. Da nočemo vsi živeti tako kot oni živijo.

Ni treba nič upravičevati takšne cene, ampak je takšna cena rezultat različnih dejavnikov. Eden od njih je vrednost denarja. Kaj si dobil za 1 evro takrat, ko smo ga uvedli, in kaj dobiš danes? Že zaradi tega je logično, da cene rastejo: cene hrane, bencina, nepremičnin, vsega. Poglej samo cene sladoleda in kave, kot so ti že omenili.

Drug dejavnik je povpraševanje. Očitno je dovolj kupcev, ki si tak znesek lahko privoščijo plačati. Morda so imeli v lasti drugo, manjše stanovanje, ki so ga prodali, in s tem denarjem financirajo nakup novega, spet drugi imajo kakšno drugo premoženje, tretji pa se zakreditirajo do grla, ker to vidijo kot edino možnost oz. boljšo možnost kot plačevanje drage najemnine. Moraš vedeti, da se tudi te močno dražijo, krediti pa so bili do sedaj zelo poceni.

In tako naprej. Dejstvo je, da ljudje nekje morajo živeti, po možnosti pa bi večina rada živela v bližini službe. Večina služb je v Ljubljani in drugih večjih mestih, zato tam živi več ljudi in je tudi večje povpraševanje po nakupu in najemu stanovanj, posledično pa so tam tudi cene najvišje.

Kogar koli skoraj vprašaš, ki je kupil stanovanje, ga je kupil zato, ker ga je rabil.

je pa zanimivo.. očitno ima folk denar če nakupuje draga nova stanovanja al pa tud draga stara stanovanja in je vse v hipu razprodano… socialne ustanove pa še kar talajo socialne pomoči.. to dvoje nikakor ne gre skupaj!

Orng čistko bi bilo treba narest v teh vodah!

New Report

Close