Kaj vse ste letos vlagali, vkuhavali… za ozimnico?
Ma to je men skor najboljša ozimnca. To paprike cele nafilaš z ribanim zeljem in pustiš da se skisa. Nism nikol delala. Poglej mal na netu, zihr je recept. Drugač pa lahk vprašam žlahtnico, pa ti napišm recept.
[/quote]
Jaz delam tako.
https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/vlozena-paprika-z-zeljem/
Jaz delam tako.
https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/vlozena-paprika-z-zeljem/
[/quote]
Ja, tako nekak, sam ona ne vem če da sploh kaj začimb notr, ne vem. Jo bom poklicala pa vprašala. En let sm bila glih pri njej ko je to delala, pa če sm prav vidla je imela naštimano sam sol 😉
Južna, kaj so to paprike z zeljem? Oziroma če mogoče veš, kako se jih pripravi, sliši se zanimivo in nisem še nikoli poskusila.
[/quote]
Evo ti:
Naribaš zelje, ga posoliš, daš mal popra in pustiš neki časa da spusti vodo in da se zmehča. Ga odcediš, kr z roko stisneš in čvrsto nafilaš paprike. Daš v kozarce in zaliješ z mešanco kisa, vode in soli. To mešanco prej prekuhaš in ohladiš. Par dni pustiš pokrito s krpo zarad vrenja, potem pa zapreš.
Pri nas pa letos: čežana v večih različicah (ker je bilo beličnikov za izvoz), jagodna in malinova marmelada, jagodov sok, paradižnikove omake v več različicah, paprika, stročji fižol. Polna je skrinja, precej sem tudi sušila: zelišča in začimbe, jabolčne krhlje, hruške, gobe. Čaka me še vlaganje rdeče pese, mogoče se lotim kisanja zelja in repe.
Nic ne recem, pridni ste, ampak a vse to in toliko res pojeste?
[/quote]
Pojemo, pojemo 😋😋😋Enkrat aprila, maja že zmanjka. Saj ni vsako leto toliko. Letos je res za v anale, koliko hrane smo spravili pod streho. In to vrt in sadovnjak enako ☺☺
Nekaj tudi razdamo, sploh za “ta dobre” zadeve (gobe, artičoke, čežana, robidova marmelada) imamo stalne odjemalce.
Letos pri nas je bilo too much vsega
vlagali marmelade
hruškovo , slivovo, marelično, nekaj mešane- ta bo za božične piškote ( majhni kozarčki- če ne pojemo gre v božična darila ;)) )
paprike- nekaj vlagali ( v kumarične kozarce) nekaj že nafilali in v zamrzovanje)
malancane popečene
sedajle pred kratkim par kozarcov jurčkov, ostalo blanširanje in v zamrzovanje za juho,
fižola ne vlagam ker noben tega ne je.
Zamrzujem pa por, zeleno, kakšna zelišča( pehtran/ drobnjak)
Sokovi trenutno aktualen jabolčni mošt, bezgov sirup vsako leto, in ribez/aronija sirup.
največ paradižnikove in čili omake, ostalo pa bolj za vzorec … razne marmelade, melancane, bučke, slano zelenjavo .. še kakšna steklenica jabolčnega in grozdnega soka in to bo to.